ÉletmódKiemelt

Milyen mérgező anyagok kerülnek a szervezetünkbe az ételekből? Ezekre érdemes odafigyelni!

Manapság egyre több helyen olvasni, hallani, hogy fontos mindig ellenőrizni az összetevőket a termékeken, amiket meg szeretnénk venni. Ezzel is megóvhatjuk magunkat, és sokkal tudatosabbak lehetünk. Rengeteg termék csomagolásán olvashatóak az E-számos adalékanyagok. Ezek legtöbbje mérgező, némelyik rákos megbetegedést is okozhat, ennek ellenére mindennap fogyasztjuk őket.

Annak érdekében, hogy ezeket elkerüljük, érdemes körültekintőbben vásárolni.

Néhány E szám, és értelmezése:

E 220-228 – Fejfájást, gyomorpanaszokat, asztmát okozó kéndioxid. Leginkább gyümölcskonzervek és kandírozott gyümölcsök adalék anyagai.

E 250 – Nátrium-nitritet tartalmaz, amely főként a felvágottakban található. Ez egy konzerváló anyag, és szép, egészséges hatást keltő, rózsaszín színt ad a húsoknak. Migrénes betegeknél, fejfájásra hajlamosabbaknál felerősítheti a tüneteket. Magas hőmérsékleten rákkeltő anyaggá, a nitrit nitróz-aminná alakul.

E 310 – Propil-gallát, amely javarészt zacskós levesekben, és rágógumikban található, és a hasnyálmirigy rák kialakulásáért felelős.

E 320 – Növényi olajok rendszeres adalék anyaga. Állatokon elvégzett kísérletek alapján kimutatták, hogy az emberekre is erősen karcinogén hatású.

E 407 – Karragén, amelyet tengeri hínárból állítanak elő, zselésítő-állagjavító anyag. Jégrémekben, fogkrémekben is megtalálható, és szintén nagy eséllyel rákkeltő.

E 414 – Gumiarábikum, amely egy olyan anyag, amiből ragasztószert, és kötőanyagot állítanak elő. Gumicukrok és üdítők egyik rendszeres adalék anyaga.

KBrO3, E 924 – Kenyerekben, lisztekben fordul elő. Utóbbiba keverve sütés során magasabbra, jobban felfújja a tésztát. Patkányoknál veserákot okozott, illetve pajzsmirigyrákkal hozták összefüggésbe.

És ezek a fentiek, csak néhányuk a rengeteg, többszáz E szám közül, amelyeket veszélyesek az emberi szervezetre, amelyek közül a legtöbb anyag rákkeltő hatású.

Mindezek mellett említésre méltó az is, hogy vannak olyan adalékanyagok is, amelyek jó hatással vannak az emberi szervezetre. Ezek az antioxidánsok, amelyekre szükségünk van az egészségünk fenntartásához, és megakadályozzák a szabadgyökök képződését, ilyen például az E 300, amely a C-vitamin.

Röviden, összefoglalva az E-számok csoportjai

E 100-199 – színanyagok: Az élelmiszerekhez adják, így az előállítás során elvesztett eredeti színt visszakapják, így étvágygerjesztőbbnek tűnhetnek

E200-299 – tartósítószerek: Káros mikroorganizmusok szaporodását akadályozzák meg (baktériumok, élesztő -, és penészgombák). Antioxidánsokkal együtt használják.

E300-321 – antioxidánsok: Élelmiszerek tartósságát hosszabbítják, és megakadályozzák az oxigén reakcióba lépését az összetevőkkel, ezzel például a zsírok avasodását is.

E 322 -399 – savanyúságot szabályozók: A savanyú íz mellett tartósítanak, néhányukat stabilizátorként, térfogatnövelőként is alkalmazzák.

E 400-429 – zselésítő anyagok, nedvesítőszerek: Az ételek viszkozitását növelik, magyarán felszívják és raktározzák a bennük lévő vizet. Legtöbb esetben az E-számot nem írják a csomagolásra, inkább „stabilizátorként” vagy „sűrítőanyagként” vannak feltüntetve.

E 430-499 – emulgeáló szerek: Egymással nem keveredő anyagok elegyedésének segítése a feladata, mellyel akár a víz is összekeverhető az olajjal. Sima, habos vagy krémes lesz tőle az ételek felülete, és szintén nem tüntetnek fel E-számot, csak „emulgeáló szerként” jelölik.

E 950-1518 – édesítőszerek: Édes ízt adnak az ételeknek, ennek ellenére mégsem tartoznak a cukrokhoz. Nincs tápértéke az édesítőszereknek. Némelyikük hashajtó és puffasztó hatású lehet.

E 500-949 – különböző adalékanyagok: térfogatnövelő szerek, szilárdító anyagok, töltőanyagok, ízfokozók, komplexképző anyagok, módosított keményítők, hajtógáz, habzásgátlók, stabilizátorok, hordozóanyagok, szétválasztó szerek, csomósodást gátlók illetve bevonó szereket tartalmaznak.

Az elmúlt időszakban a járványhelyzet miatt jelentősen felértékelődött az egészséges táplálkozásra való igény, hiszen egyre fontosabb lett az immunrendszer védelme. A megbízható forrásból származó adalékmentes élelmiszerek beszerzésére kiváló lehetőséget biztosítanak a Pécsett rendszeresen megszervezésre kerülő termelői piacok.

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close