ÉletmódKiemelt

Miért szükséges vért adni?

Köztudott, hogy egyetlen véradással három életet is megmenthetünk. De hogy s miként működik mindez?

A vér, a mai állása szerint semmi mással nem pótolható, nincs helyettesítő készítmény, amely helyt állna az életmentésben. A vér, csak véradással pótolható. A magyarországi egészségügyi intézmények éves ellátását 390 ezer véradással lehetne ellátni, ez napi 1600-1800 véradót jelent. Ennyire lenne szükség a biztonságos ellátáshoz.

Vérátömlesztésre akkor van szükség, ha nagy vérveszteséggel járó balesetek ellátásáról van szó, műtétek során, valamint számos más súlyosabb betegség eseten szükséges, mint vérképzőszervi betegségek és daganatos megbetegedések esetén. Ezen esetekben a betegeknek folyamatosan vérkészítményre van szükség.

A véradás során leadott vérből kinyert trombocita készítmény a legrövidebb lejáratú, mindössze 5 napig használható fel, így ezért is fontos a véradás szerepe az egészségügyben.

Ki lehet véradó?

A véradás alapelve, hogy csakis kizárólag egészséges ember adhat vért! Véradásra bárki jelentkezhet, aki egészséges, elmúlt 18 éves, de nem több 65 esztendőnél és testsúlya eléri a minimum 50 kg-ot. Első véradás esetén a legfelső korhatár a 60 év. A nők évente maximum 4, a férfiak 5 alkalommal vehetnek részt véradáson. A másik nagyon fontos dolog, hogy minimum 56 napnak kell eltelnie két véradás között, mert a szervezetünknek időre van szüksége, hogy regenerálódjék.

Hogy zajlik egy véradás?

Maga az egész véradás nem tart többet 1 óránál. Ahogyan a vérvételnél, itt nem kell éhgyomorral érkezni, fontos viszont, hogy véradás előtt bőségesen fogyasszunk folyadékot (lehetőleg vizet) és a megszokott módon étkezzünk, kerülve a zsíros ételeket.

A véradás az adatfelvétellel kezdődik minden esetben. Ekkor a véradó az adminisztrátori feladatokat ellátó személynek átnyújtja

a személyi igazolványát, lakcímkártyáját és a TAJ kártyáját, igazolva valós kilétét. A felsoroltak közül valamely hiányában nem kerülhet sor a véradásra.

Az adatfelvételt követően egy kérdőívet kell kitölteni, amely az életvitelünkre, betegségeinkre, gyógyszerszedési szokásainkra kérdez rá.

Amint ezzel megvagyunk, jön az orvosi kivizsgálás. Nem kell megijedni, nem hatalmas dologról van szó! A vizsgálat első lépéseként megszúrják az ujjbegyet, hogy ellenőrizzék a vér hemoglobin szintjét, az első véradóknál pedig a vércsoportot is meghatározzák. Ezután vérnyomás, pulzusmérés következik, majd a vizsgálóorvos a kitöltött kérdőívre adott válaszok kiértékelésével dönt a véradás további menetéről; alkalmas-e a véradó, vagy sem a véradásra. Amennyiben a vizsgáló orvos valamilyen oknál fogva nem megfelelőnek titulálja a véradót, tájékoztatja annak okáról valamint arról, hogy megközelítőleg mennyi ideig nem adhat vért, amely lehet ideiglenes vagy végleges. Ha minden rendben van, akkor megkezdődhet a véradás.

Maga a véradás félig ülő, félig fekvő helyzetben történik. A vérvételt végző személy először lefertőtleníti a szúrás helyét, amelyre a legalkalmasabb a könyökvéna. Maga a szúrás nem jár hatalmas fájdalommal, leginkább körömcsípéshez hasonlítható. A tű méretétől sem szabad megijedni, hiszen érthető módon „nagyobbak”, mint a vérvétel során használatos tűk. A szúrás következtében az első 20-30 ml vér a vérvételi zsákhoz tartozó mintavételi zsákba kerül, amelyet utólagos laboratóriumi vizsgálatok elvégzéséhez szükséges.
Az ágyak mellett található készülék, hintázó mozdulatokkal keveri a zsákban található véralvadásgátlót a levett vérrel.

A szervezetünkben megközelítőleg 5-6 liter vér csörgedezik, amelyből fél liter a tartalék. Egy véradás során 450 ml vért vesznek le, ezt a mennyiséget a szervezet viszonylag könnyen tudja pótolni. Maga a véradás nagyjából 5-12 percig tart.

A vér levételéhez egyszer használatos, steril, több részes zsákrendszert használnak, a zárt rendszerű vérkészítmény előállítás érdekében. Ez azt jelenti, hogy a vérkészítmények előállítása során a levett vér a környezettől teljesen el van zárva, nem kerülhet semmi a zsákrendszerbe. A vérvételi zsák nem üres, alvadásgátlót, és a tárolási idő alatt a sejtek megfelelő működéséhez szükséges oldatokat tartalmaz.

A vérvétel befejezésekor a szúrás helyére steril nyomókötés kerül, végül pedig 5-10 perc pihenés következik. A nyomókötést minimum 4 órán át kell a szúrás helyén tartani, és fontos odafigyelni a megfelelő folyadékpótlásra, és étkezésre! A véradás napján nem szabad semmi megterhelő tevékenységet végezni.

Aki kedvet kapott a véradásra, az alábbi helyszínek egyikén megteheti:

Október 19. 12.30-14.30 Pécs, Corso Hotel (Koller utca 8.)

Október 20. 11.0-13.00 Mecseknádasd, Civil Ház (Rákóczi utca 68.)

Október 22. 13.00-16.00 Mohács, Tesco (Pécsi utca 61.)

Állandó véradási lehetőségek:

Pécsi Regionális Vérellátó Központ (Pécs, Pacsirta utca 3.)

Időpontok: Hétfő, csütörtök: 8.00-17.00, kedd, szerda, péntek: 8.00-15.00

A helyszínt a 30, 30Y, 130, 103,109E, 55 jelzésű járatokkal közelíthető meg. A véradóknak az intézmény udvarában a parkolás ingyenes!

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close