EgyébKiemeltKörnyezetvédelem

“Miénk itt a tér”: Megújult a Vasutas Művelődési Ház közösségi kertje

2019-ben, az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) javaslatára 30 milliós keretösszeggel írt ki pályázatot a pécsi önkormányzat a város zöldfelületeinek növelése és közösségi tereinek fejlesztése érdekében.

Kővári János, az ÖPE elnöke így nyilatkozott a bama.hu-nak a pécsieknek szánt projekt részleteiről:

– “A 30 millió forintos keretösszeggel kiírt pályázat címe „Miénk itt a tér!”, ez arra a szándékra utal, hogy a város zöldítése a pécsiek bevonásával történjen. Az elmúlt években csaknem ezer fát ültettek el lakossági akciók keretében. Ezt most azzal szeretnék megfejelni, hogy azokon a helyeken, ahol nincsenek zöldfelületek, főleg Pécs belvárosában, ott akár függőleges felületeken is legyen zöldítés, ahol pedig van, például Kertvárosban vagy Uránvárosban, esetleg a keleti városrészben, de megszűnt a közösségi funkció a leromlott állapotú játszótereken, ott pedig ezen zöldfelületek közösségi célú használatát mozdítsuk elő. S mindezt a helyiek ötlete alapján, az ő közreműködésükkel – nyilatkozta Kővári János.

A pályázaton magánszemélyek nem, de bármilyen bejegyzett közösség, azaz jogi személy pályázhatott, vagyis civil szervezetek, gazdasági szervezetek, vagy akár lakásszövetkezetek is. Egy pályázó maximum két pályázatot nyújthatott be, de egy helyszínre csak egyet.

A pályázat során maximum 500 ezer forintos támogatást nyerhettek helyszínenként. Így Pécsett közel 60 különböző közösségi tér újulhatott és újulhat meg nemsokára Uránvárostól Kertvárosig, a belvároson át, egészen a Keleti városrészig.

Legutóbb éppen a VOKE Vasutas Művelődési Ház projektje fejeződött be, amely során a kiemelt közösségi feladatokat is ellátó intézmény most egy színvonalas közösségi kert létrehozásával tudta bővíteni a szolgáltatásait, helyet adva így kültéri szakmai programoknak és baráti találkozásoknak.

Az erről szóló hírt saját weboldalukon is feltüntették, mint írják:

“VOKE Vasutas Művelődési Ház 2019-ben pályázatot nyújtott be Pécs M.J. Város Önkormányzata által meghirdetett ZÖLD VÁROS LAKOSSÁGI PÁLYÁZAT II. „Miénk itt a tér” – Közösségi kert létrehozása – című felhívásra, mely pályázatunk pozitív elbírálásban részesült.

A pályázati célkitűzéseket megvalósítottuk, a Közösségi kert elkészült!

Borítókép: pecsma.hu

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close