KiemeltKözélet

Mi volt, mi lesz Péccsel?

Évnyitó interjú Kővári Jánossal az Összefogás Pécsért Egyesület elnökével, a Belváros önkormányzati képviselőjével.

Úgy tudom, hogy Ön megkezdte az 5. ciklusát a pécsi Közgyűlésben, ezzel a Közgyűlés legrutinosabb képviselőjének számít. Hogyan kezdődött a politikai pályafutása?

Igen már történelem, hogy 2002-ben indult az egyesületünk (ÖPE) az önkormányzati választáson először és mindjárt egy képviselői helyet is szereztünk, amelyet rotációban Dévényi Sándorral és Lengvárszky Attilával együtt töltöttünk be. Jómagam épp a tubesi radar tervezett telepítéséről szóló Gyurcsány-kormány döntését követő napokban lettem képviselő. Egyből mélyvíz volt, de beleálltunk a küzdelembe a helyi civilekkel együtt, s ez 5 év küzdelem után sikerrel végződött. Akkor 40 ezer pécsi polgárt is magunk mellé tudtunk állítani.

Ennek köszönhetően a Tubesre tervezett radar szerencsére nem került telepítésre… Milyen politikai visszhangja volt ennek az eredménynek?

Miután a tubesi radar ügyében sikeresek voltunk, a FIDESZ felkért, hogy induljak el Kertvárosban előbb az időközi választáson, majd a 2010-es parlamenti választáson. Így a pécsiek és környékbeli települések lakóinak bizalmából egyből ott találtam magam képviselőként a Parlamentben. Nagy megtiszteltetés volt, igyekeztem meghálálni a bizalmat. Rengeteget dolgoztam és ez a munka mind meghozta a gyümölcsét Pécsett is. Csak hogy néhány dolgot említsek: iskola felújítások, M-60-as elkerülő út, pécsi Állatkert felújítása, Zsolnay-negyed támogatása, civil alap megmentése. De több olyan javaslatot is megfogalmaztam, amelyek aztán szerves részévé váltak az Alaptörvénynek… ez utóbbira nagyon büszke vagyok. Ez az alaptörvény, amely a keresztény értékrend talaján áll, család- és nemzetvédő, Európában teljesen egyedülálló!

A keresztény értékrendről, sőt egyáltalában véve a humánum alapvető értekeiről is megoszlanak a világnézeti vélemények…

Valóban az utóbbi időkben egyre inkább és egyre többször kerülnek a vita középpontjába az értékek. Szerintem ez jó, mert a célról vitatkozunk és nem az eszközökről. Régi mondás, hogy ha valaki nem tudja merre tart, akkor hiába a kedvező széljárás is, ez esetben körbe-körbe járás lesz és nem jutunk előre. Ezzel küzdött az előző városvezetés is, de még inkább a mostani. De egy gondolat még az értékrend választáshoz. Számomra meggyőződés a keresztény hit. Hiszem, hogy ez a legértékállóbb, és szerintem a mai kor kihívásaira is ez a legjobban alkalmazható eszmerendszer, amelynek középpontjában az Élet tisztelete és a másik ember szeretete áll. A fenntartható fejlődés záloga ugyanis épp ez, hogy képes vagyok-e lemondásra a másikért, sőt a természet minden élőlényéért, vagyis közös életünk egyensúlyának fenntartásáért.

Vannak nem keresztény emberek, akik szintén a klímavédelem vagy az emberi jogok nagy harcosai..

Így van. Számos jóakaratú ember küzd a klímavédelemért, az állatvilág- vagy épp a növények megmentéséért vagy épp az emberi, jogokért. Nagy hálával tartozunk nekik ezért. De ha mindeközben kifelejtik az embert, vagy olyan emberi jogokról beszélnek, amelyek épp megbontják a Természet rendjét, vagyis nem az Egészséges Életet szolgálják, akkor valamit alaposan félreértelmeznek. A Föld az élet kiszolgálására rendeződött be, s benne az ember kiemelkedik a maga szellemiségével és kreatív alkotóerejével egyértelműen ennek a rendnek őreként kellene Ilyen képességekkel élnie. Az emberi fajnak sokkal felelősségteljesebb-, és az élő környezet megóvása iránti tudatosabb elköteleződéssel kellene rendelkeznie. Ha ezt a felelősséget nem vállaljuk, akkor nem leszünk képesek megoldani a klímaváltozás, az energiagazdálkodás vagy épp a migráció kérdését. Olyan megoldásokat kell választanunk, amelyek a szolidaritásból, az élet tiszteletéből és az emberi méltóság elfogadásából fakadnak… vagyis a szeretetnek, mint egyetemes keresztényi törvénynek a gyakorlati megvalósításából.

Érdemes erről széleskörű társadalmi diskurzust folytatni?

Remélem, hogy lesz alkalmunk erről sokat elmélkedni vagy akár vitatkozni is, hiszen közös pontokat kell találnunk a változásban és világossá kell tennünk a jövőben is, hogy mi miért jó és mi miért nem. Ezt a célt szolgálják majd a szabadegyetemi előadások és városrészi beszélgető fórumaink a pécsiekkel, amelyekkel hamarosan jelentkezünk is.

Mindemellett Pécset is utolérte a politikai változások hulláma, amely egyelőre vegyes érzelmeket és felemás eredményeket produkált. Mit gondol az elmúlt időszakról és milyennek látja Pécs jövőjét?

Bizony van egy komoly tanulsága az elmúlt évnek Pécsett. A FIDESZ-KDNP 10 éves városvezetése nem volt elég jó ahhoz, hogy a városban kialakult protest hangulatot megállítsa. Ennek következményeként egy világnézetében- és politikai érdekeiben össze nem illeszthető társulat – a Mindenki Pécsért Egyesület – megnyerte a választást, de láthatóan nem rendelkezik világos célokkal és elegendő szakmai munícióval a város vezetésére. Még ennél is nagyobb baj, hogy folyamatos politikai rivalizálással és belső pozícióharcokkal vannak elfoglalva, ami helyosztogatásból és a másik kiszorításából áll. Jelentős értékzavar is látható. Ez így kevés lesz.

Milyen volt az elmúlt években az ÖPE és a FIDESZ-KDNP közötti kapcsolat?

2010-14 között együtt vezettük a várost, de akkor nem volt felgyülemlett adósság, sem botrányos ügyek, viszont megalkottuk a fenntartható város stratégiáját és elkezdtünk belőle számos elemet megvalósítani. De aztán 2014-ben ők úgy döntöttek, hogy külön indulnak. MI beleálltunk, meg is mérettük magunkat és a középmezőnyben végeztünk. Bár megnyerték a választást, nem tudtak minden kétséget kizáróan eredményesen kormányozni. Három év alatt majd 9 milliárdnyi adósságot halmoztak fel. A kormány konszolidációs politikája mellett mi ekkor igyekeztünk közel 50 javaslattal segítséget nyújtani a városvezetésnek, amivel ugyan 2018-ra sikerült stabilizálni a város gazdasági helyzetét, de sajnos túl későn jött az eredmény, és az emberek már nem hittek a fejlődés lehetőségében. Tanulságként az vonható le, ha maradtak volna a fenntartható városmodell működtetése- és fejlesztése mellett, ma nem itt lennénk.

A legutóbbi önkormányzati választáson mégis szövetségesként indult az ÖPE és a FIDESZ-KDNP… Miért?

Mert nem a saját sérelmeinket néztük, hanem azt, hogy összefogva újra sikeres városvezetést alkossunk. A programunk adva volt, a Zöld város programot közzétettük, sőt épületkorszerűsítésre, közterület fejlesztésekre, iskolai zöld programokra is írtunk ki pályázatot, meg lett rendelve az első 10 db e-busz is, létrehoztuk az e-bike hálózatot, de az idő már kevés volt a pécsiek meggyőzésére és maga a kampány sem sikerült igazán jól.

Hogyan tovább?

Folytatjuk tovább az érdemi munkát a FIDESZ-KDNP-vel az általunk javasolt fenntartható város programjának- és a pécsiek mindenkori szolgálatának közös elhatározása mentén. Bízom a sikerben, mert nekünk van valódi programunk, míg a most hatalmon lévőknek csak ötleteik vannak. Szeretnénk eljutni mindenkihez és megmutatni az elképzeléseink konkrét, gyakorlati megvalósíthatóságának széleskörű lehetőségeit és előnyeit egy olyan új közös értelmezés alapján, amely mindenki számára élhető, fenntartható és fejlődő jövőt teremt itt Pécsett. Éppen ezért az ÖPE nevében továbbra is városépítő javaslatokat fogunk megfogalmazni, mert mi építeni szeretünk! Nekünk már 2002-ben is Pécs volt az első és garantálom, hogy 2020-ben is az lesz!

Ezért itt ragadnám meg az alkalmat, hogy minden Pécsinek megköszönjem az eddigi támogatását és a jövőre nézve eredményekben és értékekben gazdag, Boldog Újévet kívánjak!

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close