KitekintőKörnyezetvédelem

Mi emberek vagyunk felelősek a globális felmelegedés miatt

Tagadhatatlan, hogy az emberiség okozza a globális felmelegedést, az ehhez rendelkezésre álló bizonyítékok is ezt igazolják.

„Az emberiség nem engedheti meg magának, hogy figyelmen kívül hagyjon ennyire világos jelzéseket” – olvasható a Nature Climate Change című szaklap legújabb számában.
Az elmúlt 40 évben az emelkedő hőmérsékleti értékek műholdas méréseit vizsgálta meg a tanulmány. Az, hogy a földfelszínen folyamatosan emelkedik a hőmérsékelt, az az emberi tevékenység következménye, a tudósok szerint elérte az öt szigma szintet, azt a statisztikai mérőrendszer azon szintjét, amelyet még 2012-ben a Higgs-bozon felfedezésekor alkalmaztak.

A kaliforiai Lawernce Livermore laboratórium munkatársa, Benjamin Santer, a megjelent tanulmány vezető szerzője reméli, hogy ezen eredmények meggyőzik a globális felmelegedésben kételkedőket és tettekre buzdítja őket. A hat szigma egy problémamegoldó és folyamatfejlesztő eljárás. Minél kevesebb a hiba, annál nagyobb a szigma szint.

Tévedésnek bizonyult a kételkedők érve, mely szerint a tudósok még nem ismerik a klímaváltozás okát. De ismerjük!

 – mondta Santer a Reuters hírügynökségnek.

Az irányadó tudományosság álláspontja, hogy a fosszilis üzemanyagok égetése okozza a legnagyobb kárt: szárazságot, hőhullámot és a tengerszínt emelkedését.

2018-ban egy kutatás eredményeként kiderült, hogy az amerikai állampolgárok 62 százaléka hiszi, hogy az ember tehet a globális felmelegedésről. 2013-ban viszont még csak 47 százalékuk gondolta így.

Az amerikai és kanadai tudósokból álló kutatócsoport szerint a globális felmelegedés bizonyítékai már a 2015-ös évben elérték az öt szigma szintet két tudományos műholdas adatkészletnél, amit harmadik esetben 2016-ban is elértek.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) hivatalos közleményében már 2013-ban azt írták a globális felemelegedésről, hogy „rendkívül nagy valószínűséggel” az emberiség tevékenykedése a legnagyobb ok a klímaváltozáshoz, „legalábbis 95 százalékban valószínű, hogy az emberi tevékenység a klímaváltozás fő oka az 1950-es évek óta.”

A 19. században kezdték rendszeresen megfigyelni az adatokat. Az elmúlt négy év volta legforróbb.

Az IPCC 2012-ban adja ki ismét a valószínűség hivatalos értékelését.

Forrás: ng.hu

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close