EgyébKiemeltKözéletVélemény

Mellár Tamás csúnyán eltaktikázta magát? Hamar véget érhet a politikai pályafutása

A lassan 10 éve folyamatosan államcsődöt vizionáló Mellár Tamás szakmai kompetenciájával kapcsolatban eddig is több megválaszolatlan kérdés merült fel, azonban a Mindenki Pécsért Egyesület elnöke most politikailag is csúnyán eltaktikázhatta magát.

Mellár Tamás a politikai opportunista

A közgazdász végzettségű pécsi politikus idén töltötte be 67. életévét. Tudományos munkássága mellett azonban aktív közéleti tevékenységet is vállalt: 1989-ben a Magyar Demokrata Fórum (MDF) tagja lett, 1996 és 1998 között az országos választmány tagja volt, de a pártból később kilépett. A 2006-os önkormányzati választásokon pedig már a Fidesz–Magyar Polgári Szövetség jelöltjeként indult és jutott be a Pécsi Közgyűlésbe, de egy évvel később már le is mondott mandátumáról.

A 2018-as országgyűlési választásokon Baranya megyei 1. sz. választókerületében már “független” jelöltként indult, de több ellenzéki párt – MSZP, DK, Párbeszéd és Együtt – támogatásával, ahol 39,26%-os eredménnyel került a fideszes Csizi Péter elé.

Annak ellenére, hogy a kampányban még határozottan tagadta, hogy bármelyik parlamenti frakciónak is a tagja lesz, május 20-án már be is ült a Párbeszéd frakcióba, ahol a mai napig országgyűlési képviselőként folytatja munkáját.

Mellár Tamás egyesülete a pécsi baloldal trójai falova lett

Mint ismert, a Mellár Tamás elnökletével működő Mindenki Pécsért Egyesület volt az az önkormányzati választásokra gründolt politikai fedőszervezet, melyet annak érdekében alapítottak, hogy a baloldali pártok képviselőjelöltjeit egy függetlennek tűnő civil álca mögé rejtsék a választásokon.

Amíg az önkormányzati választáson a legtöbb párt jelöltjei felvállalták politikai hovatartozásukat, addig a Mindenki Pécsért Egyesület jelöltjeinek neve mellett már csak a “függetlenség és újdonság” látszatát keltő civil szervezet neve szerepelt a szavazólapon.

Mellárék terve bejött, ugyanis a 2019-es önkormányzati választáson a Mindenki Pécsért Egyesület nagy arányú győzelmet aratott a FIDESZ-ÖPE-KDNP választási szövetségével szemben.

A “független civil szervezet” színeiben indult baloldali pártok képviselői a választásokat követően azonban ismét magukra öltötték pártjuk egyenruháját, így az újjáalakult városvezetés koalíciójának tagjait már nem a Mindenki Pécsért Egyesület-, hanem a DK, a Jobbik, az MSZP, a Párbeszéd és a Momentum frakciói adták.

Mellár Tamás Péterffy ellenzéke, avagy kié a város?

Talán már többé-kevésbé ismert tény, hogy Mellár Tamás eleinte nem igazán támogatta Péterffy Attila elindítását a Mindenki Pécsért Egyesület polgármester-jelöltjeként, amelyről egyértelmű utalásokat és nyilatkozatokat tett az önkormányzati választásokat megelőzően:

“Attól tartok, ha Péterffy Attila mégis győz a választásokon, akkor a pécsi polgárok néhány hónap után rájönnek majd, hogy semmi lényeges dolog nem változott. Csak annyi, hogy új csokitolvajok is megjelentek a színen” – osztotta meg aggodalmait Mellár Tamás 2019. tavaszán.

Úgy tűnik, hogy azóta sem javult a helyzet a pécsi polgármester és a helyi baloldal szellemi orákulumának szerepét játszó parlamenti képviselő között, aki most éppen az MSZP-től kapott égig érő piros lapot.

Mellár Tamás fényt látott az alagút végén, de csak a vörös mozdony zakatolt felé

Mellár mesterterve, hogy a Momentum és a DK önkormányzati képviselőinek maga mellé édesgetésével megrendszabályozza Péterffy Attilát és az általa teljhatalmat élvező alpolgármesterét, Rúzsa Csabát, illetve érdemben megakadályozza a város harmadik alpolgármesterének, Nyőgéri Lajosnak a színre lépését…nos, az megbukott.

Érthető, hogy a 67. évét taposó parlamenti képviselőnek kockáztatnia kellett, amennyiben a jövőbeli politikai szerepvállalásának esélyeit életben kívánta tartani, azonban ez a lehetőség egyre jobban távolodik Mellár Tamástól,

hiszen a választási szövetségre lépő baloldali pártok tagjai között túl sok önjelölt fiatal politikus szeretné a 2022. országgyűlési választásokat követő 4 évet már az Országház puha bársonyszékeiben tölteni – ott, ahol már nem csak parizerre elég az apanázs.

De Mellár Tamás az elmúlt időszakban akkorákat rúgott Péterffy Attilába és az MSZP kizárólagos irányítása alá felsorakozott pécsi városvezetésbe – legutóbb épp a politikai súlytalanság alsó határát súroló 12 pontos ultimátummal – hogy nem is érti, miért nem támogatja már őt a szocialista párt…sem.

Mellár, aki ott volt, de meg sem próbálta igazán

Mellár Tamást számos kritika érte az elmúlt 3 éveben, hogy parlamenti képviselőként tulajdonképpen semmilyen eredményt nem tudott felmutatni a pécsi választók számára, akik a kampány-eseményeket leszámítva tulajdonképpen alig találkozhattak vele Pécsett.

Valós eredmények és releváns politikai támogatás nélkül egyre valószínűbb, hogy Mellár Tamás politikai pályafutása menthetetlenül halad az utolsó felvonás felé.

Így érthető, hogy a kormánnyal és saját szövetségeseivel is örök hadban álló parlamenti képviselő szakmai presztízsét és politikai karrierjét már a baloldali városvezetés koalíciójának 12 pontos ultimátumot megfogalmazó tagjai sem fogják tudni megmenteni, és – talán egy picit saját jövőjükre gondolva – már nem is nagyon akarják.

#ilovebaloldaliösszefogás

(Borítókép: Mellár Tamás facebook oldala)

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close