KiemeltKultúra

Megvannak a ponthatárok: közel 5000 diákot vettek fel a PTE-re!

4.850 felvett hallgatóval eredményesen zárta a 2020. évi általános felvételi eljárást a Pécsi Tudományegyetem (PTE). Nagy megtiszteltetés Magyarország első egyeteme számára, hogy a jelentkezők bizalma a járványügyi helyzetben is töretlen – írja az Univpecs.hu.

Az első helyes jelentkezők száma ugyanis 115 fővel nőtt. A közel ötezer felvett hallgató 58%-a a PTE valamely alapképzésén, 17%-a osztatlan, míg 15%-a mesterképzésen kezdheti meg tanulmányait, a felsőoktatási szakképzéseken a felvettek 10%-a fog tanulni.

Az állami ösztöndíjas helyek népszerűsége továbbra is töretlen, a felvettek több mint 86%-a támogatott szakokra került be. A jelentkezők idén is a nappali munkarendet preferálták, a felvettek 76%-a teljes idős (nappali) képzésen kezdheti meg tanulmányait a 2020/2021-es tanév őszi félévében.

Ahogy arról az egyetemi lap is beszámol, a PTE egy biztonságos oktatási rend kialakításával várja az új tanévben a hallgatóit.

A képzések között továbbra is a legnépszerűbbek közé tartozik az általános orvos, a pszichológia, a jogász, valamint az ápolás és betegellátás szak, de sokan érdeklődtek a gazdálkodás és menedzsment, a kereskedelem és marketing, a mérnökinformatikus, a fogorvos szakok iránt is. Idén a PTE négy kara – a jogi kar, az orvoskar, a Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar, valamint a Művészeti Kar – is növelni tudta a beiskolázási létszámait.

Az alapképzéseken a kommunikáció – és médiatudomány angol nyelvű képzésen kellett a legmagasabb pontszám (432), a pszichológia szak levelező munkarendjére 430, míg a nappali képzés államilag finanszírozott részére 419, az önköltségesre 420 pont kellett. A Közgazdaságtudományi Kar angol nyelvű képzéseire is magas volt a bejutási küszöb, a gazdálkodási és menedzsment szakra 422, a turizmus-vendéglátás szakra 408 pontra volt szükség. Az osztatlan képzéseken a legmagasabb pontszám, 459 pont az önköltséges fogorvos képzésre kellett, míg az állami ösztöndíjas jogász szakra 414, a fogorvos szakra 413, az általános orvos szakra 402 pont. Az osztatlan tanárszakokon a legmagasabb ponthatár 436 pont volt, nevezetesen az angol-orosz tanári szakpáron.

A Pécsi Tudományegyetem általános felvételi eljárásban elért eredményeit várhatóan tovább javítják majd a pótfelvételi eljárásban bekerülő hallgatók.

Szeptembertől bővül a PTE képzéskínálata is. A Műszaki és Informatikai Karon gépészmérnöki mester-szakot hirdettek újdonságként, valamint belsőépítész-tervezőművész szak is szerepel már a képzési palettán és nemsokára felsőfokú agrárgazdálkodási képzéseket is indít a pécsi egyetem.

Forrás: univpecs.com

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close