GazdaságKiemelt

Megindulnak az egyeztetések a városi önkormányzatok költségvetésének kompenzációjáról

Valamennyi településsel egyeztet a kormány az iparűzési adó kompenzációja kapcsán – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter, miután a 25 ezer fő feletti települések vezetőivel tárgyalt.

A Miniszterelnökség, a Belügyminisztérium és a Pénzügyminisztérium képviselőiből álló kormánybizottság fog tárgyalni valamennyi képviselő-testülettel – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán Budapesten, miután a nem megyei jogú, de 25 ezernél több lakosú települések polgármestereivel tárgyalt.

Gulyás Gergely közölte: 2011 és 2019 között a magyar gazdasági növekedésnek köszönhetően az önkormányzatok bevételei is jelentős mértékben nőttek, de a koronavírus-járvány nehéz helyzetet, 5,2 százalékos recessziót eredményezett a magyar gazdaságban tavaly.

A miniszter helyes döntésnek nevezte, hogy a kormány lehetővé tette a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv), hogy idén az iparűzési adó felét kelljen befizetniük.

“A kormány ezzel nem vont el semmilyen pénzt, azt ott hagyta a települések vállalkozóinál (…), akik munkahelyeket garantálni és jó esetben teremteni is képesek” – hangoztatta a tárcavezető.

Hozzátette: a 25 ezernél kevesebb lakosú települések önkormányzatai esetében a kompenzációra teljes egészében sor kerül.  

Az ennél nagyobb településekkel arról tárgyalnak, hogy milyen működési vagy fejlesztési igényeket tud támogatni a kormány.  

A miniszter tájékoztatása szerint külön, valamennyi településsel tárgyalni fog a kormány: ezen a héten találkoznak a megyei jogú városok, majd a jövő héten pedig a budapesti kerületek polgármestereivel.     

“Ezt követően pedig valamennyi várossal is külön-külön fogunk tárgyalni” – mondta a miniszter, aki reményét fejezte ki, hogy olyan megállapodásokra jutnak, amely a helyi közösségek javát szolgálja és az önkormányzatok működését is segíti.     

Gulyás Gergely kitért arra is, hogy nagyon eltérő az egyes önkormányzatok helyzete.

A miniszter újságírói kérdésre közölte: ellenzéki és kormánypárti polgármesterek nagyjából hasonló számban képviseltették magukat a szerdai egyeztetésen. Felsorolása szerint azon mások mellett jelen volt Pápa, Mosonmagyaróvár, Jászberény, Cegléd, Kiskunfélegyháza, Dunakeszi, Kiskunhalas, Szentendre, Gödöllő, Gyula, Esztergom, Gyöngyös, Ózd, Hajdúböszörmény, Siófok, Vác, Szigetszentmiklós, Baja, Ajka, Szentes, Kazincbarcika és Budaörs polgármestere.

Gulyás Gergely megismételte: bár az állami költségvetés is sokkal feszesebb, mint korábban bármikor, a kormány nyitott az önkormányzatok megsegítésére. A tárcavezető hozzátette: a héten a megyei jogú városok polgármestereivel, jövő héten pedig a budapesti kerületekkel is tárgyal.

MTI

Borítókép: M1 Híradó

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close