EgyébGazdaságKörnyezetvédelem

Mai napon hirdetik ki az Európa Zöld Főváros címre esélyes városokat! Vajon Pécs is köztük lesz?

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség minden évben meghirdeti az Európa zöld fővárosa pályázatot. Az ügynökség arról számolt be, hogy rekordszámú pályázat futott be hozzájuk, a 2022-es cím odaítéléséről hamarosan megszületik a döntés.

A pécsi önkormányzat még az előző ciklusában készítette elő és adta be a pályázatát az Európa Zöld Fővárosa címre. A dokumentumban számos környezettudatos intézkedési terv mellett megjelennek azok az alternatív energia használatára irányuló intézkedések, amelyek Pécs városát egy élhető, zöld és fenntartható település képében emelik a 21. század zöld-fejlesztésekben gazdag, európai nagyvárosok közé.  

Kővári János, a pályázat koordinálásával megbízott önkormányzati képviselő úgy fogalmazott, hogy

a pályázat egyrészt bemutatja a fenntarthatóság, az energiahatékonyság, az élhetőség szempontjából kiemelkedő pécsi eredményeket, másrészt környezettudatos vállalásokat tesz a jövőre nézve.

Sok fontos célkitűzés mellett a vízkészlet védelmét szolgáló-, illetve az épített létesítmények üzemeltetésében és a közlekedésben alkalmazható alternatív energiahordozók használatával kapcsolatos megoldásokat gyűjti össze a pályázat.

Pécsett az elektromos buszok beszerzése és az e-biciklik korábbi telepítése is szerves részét képezik az Európa Zöld Fővárosa cím elnyerésére indított intézkedéseknek.

A jövőt illetően az ÖPE elnöke elmondta, hogy Pécs városa csökkenteni szeretné az épületek energiafelhasználását, és alternatív, megújuló energiaforrások nagyobb arányú felhasználását, és jelentősen mérsékelné a közlekedés károsanyag-kibocsátását. Hangsúlyozta: a jövő a zöld gazdaságé, ezt az is mutatja, hogy a legnagyobb tőkefejlesztések ilyen területen történtek Európa-szerte.

Egy élhető, fenntartható és környezetbarát város kialakítása a legfontosabb célkitűzésünk itt, Pécsett – fogalmazott Kővári János.

A zöld főváros kezdeményezés 13 éve született meg, és a címmel azokat a városokat díjazzák, melyek erőfeszítéseket tesznek a városi környezet fejlesztése és a szemléletformálás irányába. 2019-ben Oslo, 2020-ban pedig Lisszabon lesz Európa zöld fővárosa, míg 2021-ben a finnországi Lahti.

A 2022-re az alábbi városok pályáznak:

Belgrád (Szerbia); Budapest (Magyarorszá); Dijon (Franciaország); Gdańsk (Lengyelország); Grenoble (Franciaország); Katowice (Lengyelország); Krakkó (Lengyelország); Lyon (Franciaország); Maribor (Szlovénia); Murcia (Spanyolország); Parma (Olaszország); Pécs (Magyarország); Perugia (Olaszország); Poznań (Lengyelország); Szófia (Bulgária); Tallinn (Észtország); Torino (Olaszország); Zágráb (Horvátország).

A 2022. év Európa Zöld Fővárosának címére esélyes települések nevét a mai napon hirdeti ki a szervező, European Green Capital.

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close