GazdaságKiemeltKözélet

Magyar Falu Program: megjelentek az idei utolsó pályázatok, Baranyában is hatalmas az érdeklődés

Megjelentek az idei utolsó pályázatok a Magyar Falu Program keretében, ezúttal 12 milliárd forint keretösszegben lehet pályázni önkormányzati kerékpárutak építésére, temetőfejlesztésre, építési telkek kialakítására, valamint elhagyott ingatlanok közcélra történő megvásárlására. A program révén számos baranyai falu is gyarapodott már, de több fejlesztés jelenleg is folyamatban van.

Gyopáros Alpár kormánybiztos a napokban közölte: a most kiírt utolsó pályázatokkal 22-re emelkedett a Magyar Falu Program idei pályázatainak száma, ebből hatban már eredményt hirdettek. A politikus kiemelte: a pályázati kiírások már megjelentek a kormany.hu-n, a pályázatokat pedig szeptember 10-éig lehet benyújtani. A nyertes pályázókról 60 napon belül döntenek, a támogatási okirat aláírását követő öt napon belül pedig az önkormányzatoknál lesz a forrás.

A kormánybiztos elmondta: önkormányzati kerékpárutak építésére, meglévők fejlesztésére négymilliárd forint áll rendelkezésre, egy település legfeljebb 50 millió forintra pályázhat. A pályázaton helyben fontos, belterületi, vagy belterületet külterülettel összekötő kerékpárutak építését támogatják.

Most jelent meg a pályázati kiírás az önkormányzati és egyházi temetők fejlesztésére is, erre hárommilliárd forint áll rendelkezésre. Többek között épületrekonstrukcióra, illemhely-létesítésre, kerítésjavításra lehet igénybe venni. Infrastrukturális fejlesztések esetén 30 millió forint a maximális támogatási összeg, a kisebb fejlesztéseknél ötmillió forint. Gyopáros Alpár elmondta: a tavaly meghirdetett hasonló pályázat nagyon népszerű volt az önkormányzatok körében.

A Magyar Falu Programban pályázni lehet építési telkek kialakítására is. A kormánybiztos elmondta: vannak települések, ahol nagy az érdeklődés a beköltözésre, de elfogytak a használt lakóingatlanok. A pályázattal elnyert pénzből az önkormányzatok többek között a telekalakítások hatósági díjait, az új telkek közművesítési költségeit finanszírozhatják. A programra hárommilliárd forint áll rendelkezésre, egy település legfeljebb 15 millió forintra pályázhat.

Pályázni lehet továbbá a településképet romboló, elhagyott ingatlanok közcélra történő megvásárlására, bontására vagy felújítására is, erre a célra kétmilliárd forint áll rendelkezésre, a maximális támogatási összeg ötmillió forint.

Gyopáros Alpár kitért arra is, hogy Magyarországon a közbeszéd része a magyar vidék jövője. A Gyurcsány Ferenc vezette baloldal szerint a vidéket hagyni kell elnéptelenedni, kipusztulni, erre pedig ékes bizonyíték a 2010 előtti kormány tevékenysége, amikor bölcsődék, óvodák, iskolák zártak be vidéken, nőtt a munkanélküliség és adósságcsapdába kergették a vidékieket – tette hozzá. Megjegyezte: most pedig a Momentum politikusai gondolkodnak hasonlóan a vidékről, egyik elnökségi tagjuk pár éve azt mondta, “rühelli” a vidékieket. A kormány és a Fidesz-KDNP számára fontosak a vidéken élők és mindent megteszünk, hogy a vidéki települések ne néptelenedjenek el, az ott élők életminősége folyamatosan javuljon – mondta Gyopáros Alpár.

Hozzátette: ennek érdekében indult a Magyar Falu Program, amely 2019-es indulásának évében 150 milliárd forint állt rendelkezésre vidékfejlesztésre, 2020-ban már 219 milliárd forint, jövőre pedig 252 milliárd forint lesz fordítható a vidéken élők életminőségének fejlesztésére.

Gyopáros Alpárral egyébként a közelmúltban tárgyalt Hoppál Péter országgyűlési képviselő és Kővári János, az ÖPE elnöke, a megbeszélések témái éppen a térséget érintő, a Modern Városok Program és a Magyar Falu Program fejlesztései voltak.

Az 5000-nél kevesebb lakosú települések 97 százaléka legalább egy pályázatot benyújtott, Baranyából is hatalmas az érdeklődés a program iránt. Felsorolni gyakorlatilag lehetetlen, mennyi pályázat futott már be (hiszen Baranyában 301 település van, ennek jelentős része 5000 fő alatti). Pár példa: Marócsán utak újultak meg, Mozsgó a község művelődési házának felújítására nyert több mint 25 milliót, Hetvehely a faluház tetőszerkezetét újíthatja meg, Abaligeten a plébánia rekonstrukciójára kaptak forrást, Szabadszentkirály három új utcával dicsekedhet, Márfa új könyvtárat és közösségi házat építhet.

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close