EgyébGazdaságKiemelt

Lesz új Pécsi Vásárcsarnok! A kormány több, mint 400 Millió Forintos kiegészítő támogatásról döntött!

Az új pécsi Vásárcsarnok megépítéséhez szükséges, több, mint 400 Millió Forintos kiegészítő forrás biztosításáról döntött a kormány, melynek köszönhetően megépülhet majd a közel hárommilliárd forintos, javarészt Európai Uniós fejlesztési pénzből finanszírozott létesítmény.

Mint ismert, a jelenlegi vásárcsarnoktól délre eső területen megvalósuló beruházáshoz a Területi- és Településfejlesztési Operatív program (TOP) pályázatán 2,5 milliárd forintot nyert el a város még 2016. végén.

Kővári János, az ÖPE elnöke még 2013-ban kezdeményezte az új vásárcsarnok megépítését annak érdekében, hogy a helyi termelők egy többfunkciós, modern komplexumot kapjanak termékeik értékesítésére. Az előzetes tervek alapján így az új csarnokban nem csak klasszikus piaci terek-, de egyéb vendégló egységek és helyi termékeket forgalmazó boltok is helyet kaptak volna.

Az önkormányzat erre a célra anno létrehozta a Patrónus Kft nevű céget, amely azóta is működteti termelői piacait Pécs városának három különböző pontján.

A Patrónus Kft kapta a felkérést, hogy az új vásárcsarnok előkészítésére tegyenek konkrét szakmai javaslatot. Így 2015-ben az akkori főépítész, Csaba Ders és Fazekas István, a Patrónus Kft ügyvezetője, valamint Kővári János bizottsági elnök elkészítették a beruházás megvalósításához szükséges tervpályázat kiírását, amely nem sokkal később nyilvános pályázat formájában kiírásra is került.

Az érvényes pályázatok közül még 2016-ban került kiválasztásra a most megvalósítandó terv: https://epiteszforum.hu/a-pecsi-uj-vasarcsarnok-tervpalyazatanak-zarojelentese. Kivitelező: B Build & Trade Kft.

Mint ismert, a pécsi önkormányzat 2018. szeptember 14-én döntött a kivitelezés megkezdéséről, azonban az első közbeszerzési eljárás sikertelen volt, mivel a beérkezett ajánlatok messze meghaladták a projekt költségkereteit. Éppen ezért az előző polgármester, Páva Zsolt volt az, aki a hiányzó összeg érdekében a kormányhoz fordult egy másik TOP-os (Területi Operatív Program) pályázati forrás átcsoportosításának igényével.

Ezt követően készült el az engedélyezési terv, melyet később több ízben is módosítani kellett a várható költségek változása miatt.

Az új pécsi vásárcsarnok megépítéséhez így nagyjából 420 millió forint hiányzott, amit Péterffy Attila és az új városvezetés EIB-hitelből akart előteremteni, noha a kormány nem zárkózott el a fejlesztés plusz támogatásától.

Ezt a kormányzati álláspontot igazolja a 2020. október 5-én megjelent Magyar Közlöny, amelyben már egyértelműen szerepel a TOP-os források költségkeret bővítésének sorai közt a Pécsi Vásárcsarnok megépítésére szánt 416 Millió Forintos költségkeret növelés is:

“A Kormány 1640/2020. (X. 5.) Korm. határozata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében finanszírozott egyes projektek támogatásának növeléséről. 3.pont: egyetért a projektek 1. pont szerinti többlettámogatásának a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 1., 2., 3., 4. és 6. prioritása rendelkezésre álló kerete terhére történő finanszírozásával,4. egyetért a projektek támogatási szerződéseinek az 1. melléklet szerinti módosításával:”

Kővári János, az ÖPE elnöke facebook bejegyzésben üdvözölte a kormányzati döntést, melynek köszönhetően Pécs városa most nem kényszerült rá, hogy több, mint 400 Millió Forintos hitelt vegyen fel a beruházás megvalósításához.

“Révbe értünk, épülhet az új Vásárcsarnok🙂 Hosszas és kitartó lobbizásunk eredményeképpen megszületett a Kormány döntése a Vásárcsarnok 415 milliós kormányzati támogatásáról. Így az EU pályázati támogatása mellett meglett a szükséges forrás, nem kell hitel sem hozzá!
Ime egy újabb példa, hogy a Kormány nem bünteti, hanem segíti Pécset a jó ügyekben!” – írta az ÖPE elnöke.

Az új Vásárcsarnok több mint 13 ezer négyzetméteres telken terül majd el, 5600 négyzetméteres épített alapterülettel és csaknem 70 parkolóhely és hűtőház tartozik majd hozzá.

ITT nézheti meg a leendő Vásárcsarnok látványterveit!

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close