AjánlottEgyébGazdaság

Új tulajdonossal és új stadionnal ismét lehet jövője a pécsi futballnak

Az elmúlt időszakban jelentősen felgyorsultak az események a pécsi futball háza táján, ugyanis az NB II-be feljutott PMFC most nemcsak új tulajdonost-, de minden jel szerint új futball stadiont is kaphat a város.

A stadion

Hargitai János, a KDNP országgyűlési képviselője még májusban kezdett el lobbizni, hogy új stadiont kapjon a PMFC csapata, miután kiharcolta a feljutást az NB II-be. Orbán Viktor miniszterelnök rábólintott a stadionépítésre, de mielőbb szeretné látni a terveket. Ugyan a pécsiek a másodosztályban szerepelnek majd a 2020/21-es szezonban, az új aréna nem csak erre lesz alkalmas, hanem NB I-es, sőt nemzetközi mérkőzésekre is, nagyjából 5000-8000 férőhelyes lesz.

Azt azonban még mindig nem sikerült eldönteni, hogy hová épüljön az új stadion, amely a jelenlegi becslések szerint 12-18 milliárd forintba kerülhet majd.

Az egyik legkézenfekvőbb megoldás a régi Bőrgyár területe lenne, ahol a beruházás infrastruktúrájaként végre megvalósulhatna Pécsett a Kelet-Nyugati elkerülőút is, amely a 6. számú főút forgalmát terelné át végre a belvárosból a vasútvonal déli oldalára.

Ezzel a megoldással a nagy stadion a PVSK Verseny utcai új sporttelepének szomszédságába kerülne, ahol szintén megtalálható lesz majd egy 800 fős lelátóval rendelkező nagy futballpálya, illetve két műfüves kispálya is.

De a jelenlegi helyzetben az sem elképzelhetetlen, hogy a stadion új helyszíne a hárommilliárd forintból épülő idősebb Dárdai Pál Akadémia kovácstelepi szomszédsága lesz, amely rendelkezik majd füves és műfüves edzőpályákkal, fedett munkacsarnokkal, öltözőkkel, masszázs- és orvosi szobákkal, illetve az ehhez tartozó infrastruktúrával is.

Kedvező jogszabályi változás

Az Országgyűlés múlt pénteken 149 igen szavazattal, 39 ellenvoks és 5 tartózkodás mellett fogadta el, hogy egy szervezetből kivált sportcsapat magasabb osztályban is elindulhasson, vagyis ha egy sportszervezet vagy vállalkozás kiválik egy másikból, akkor ne csak alacsonyabb osztályban, hanem ugyanabban vagy magasabb osztályban is elindulhasson.

Ez a változtatás azonnal mentőövet nyújt most a PMFC-nek, amely 2015-ben csődbe ment és az NB I-ből megyei első osztályig zuhant.

Mivel a labdarúgó csapat indulási jogát a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. nem értékesíthette a sporttörvény miatt, ez a módosítás jól jön a PMFC-nek, ahol így augusztusig rendezhetik a sportklub tulajdonosi- és gazdasági hátterét.

Az új tulajdonos

A PMFC operatív igazgatója, Győri János a nemzeti Sportnak nyilatkozva elmondta, hogy küszöbön áll a klub eladása, heteken belül hivatalossá válik, hogy ki veszi meg a klubot a PSN Zrt-től, amely a korábbi tulajdonos, Matyi Dezső 2015-ös távozását követően vette át a labdarúgócsapat működtetését.

A Nemzeti Sport értesülései szerint a legutóbb a Siófok labdarúgócsapatát működtető, korábban pedig a Kubala Akadémiát irányító György Tamás veheti át a PMFC tulajdonjogát.

György Tamás és cége nem ismeretlen a klubnál, ugyanis a közétkeztetéssel foglalkozó Hungast már eddig is támogatta a PMFC-t mezszponzorként. Az átadás-átvétel folyamatban van, augusztus elejére válhat hivatalossá.

Kővári János facebook bejegyzésében értékelte a fejleményeket:

“Úgy tűnik meg is van az új tulajdonos, aki képes lehet megfelelő pénzügyi hátteret biztosítani a PMFC-nek a további fejlődéshez, esetleg előbb-utóbb a feljutáshoz is. Most hogy nem az önkormányzatra marad a csapat finanszírozása, nem terheli a költségvetést. Ha van szponzor jöhetnek az NB1-es játékosok is. Jó focihoz pedig jöhet a jó stadion is…No akkor hajrá Pamacs!”

A Pécsi Spóroló

Mint arról korábban beszámoltunk, Péterffy Attila Pécs polgármestere az óvodákat, bölcsődéket és egyéb szociális intézményeket ért megszorítások után gálánsan bejelentette, hogy az pécsi önkormányzat “erőn felül” fogja támogatni a PMFC-t. Nehéz mindezt komolyan venni, akkor, amikor a balliberális városvezetés első intézkedéseinek egyike volt, hogy a legtöbb pécsi sportklub számára fizetőssé tették az – addig ingyenesen igénybe vehető – önkormányzati tulajdonú ingatlanok használatát.

Természetesen az állami finanszírozással megvalósuló beruházás fenntartásának és működtetésének legnagyobb részét vállaló tulajdonos szintén számíthat majd állami támogatásra, illetve szükségképpen számítania kell a pécsi önkormányzat együttműködési szándékára is.

Borítókép: György Tamás (vkla.hu, archív)

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close