KiemeltKözéletKultúra

Lengvárszky Attila: a PTE fejlesztése az egész ország érdeke

Nagyberuházások sora, távozó kancellár, nemzetközi egyetemi rangsorokon való előrelépés, és persze a koronavírus-járvány hatásai – zajlik az élet a Pécsi Tudományegyetemen. A témában Lengvárszky Attilát, a PTE rektori kabinetvezetőjét kérdeztük.

A közelmúltban számoltunk be a hírről, hogy jelentősen előrelépett a Pécsi Tudományegyetem több neves nemzetközi egyetemi rangsorban, mi több, a külföldi hallgatók terén a szűk 200-as elitbe is bekerült. Mi ennek a háttere?

Az Egyetem jelenlegi vezetése már a hivatalba lépése kezdetétől azon fáradozik, hogy a PTE láthatóságát növelje, erősítse jelenlétét a hazai és a  nemzetközi tudományos térben. Hogy egy ismert politikai mondás parafrázisával éljek: „nem elég jónak lenni, annak is kell látszani!”. A Pécsi Tudományegyetem hatalmas tudományos és oktatási potenciállal rendelkezett eddig is, rendelkezik ma is, és ez a jövőben is így lesz. Ugyanakkor át kellett tekintenünk a helyzetet, megvizsgáltuk, hol szükséges többlet-adatszolgáltatás ahhoz, hogy ezirányú tevékenységeink a jelenleginél jobban látszanak a rangsorokban. Ehhez nagyobb adminisztrációs fegyelem szükséges, a tudományos közlemények egyetemi affiliációjának pontosítása, ezért egységesítettük a publikációk  megjelenését, és még számos lépést sorolhatnék, amelyek mind szükségesek voltak ahhoz, hogy jelentősebb mérvű előrelépés történhessen. A külföldi hallgatókkal kapcsolatos eredmény pedig azért is különösen fontos, mert 2015-ben, a Modern Városok Program elindulásakor arra tettünk vállalást, hogy 2020-ban 5000 nemzetközi hallgatója lesz a PTE-nek. Úgy vélem, jó úton haladunk és közel állunk a kitűzött célunk eléréséhez.

Viszont most egy olyan helyzet alakult ki, amelyről az egyetem vajmi keveset tehet, ellenben a külföldi hallgatók létszámát akár csökkentheti is: a koronavírus-járvány. Mennyiben befolyásolja ez a közeljövő terveit?

Igen, ez egy bonyolult helyzet, folyamatosan vizsgáljuk, mérjük a külföldi diákok jelentkezési hajlandóságát, érdeklődését, és azt a pozitív hírt tudom most elmondani, hogy jelen állás szerint nem csökkent jelentősen az érdeklődés a Pécsi Tudományegyetem iránt. Tavaly nagyjából 1000 nemzetközi diákot tudtunk felvenni, ha a jelenlegi érdeklődés fennmarad, ez szinten maradhat vagy minimális csökkenéssel tudjuk átvészelni a pandémia következményeit. Persze azt most még nehéz megmondani, mennyien nyernek majd felvételt és mennyien iratkoznak majd be ténylegesen. Ezért a kommunikációt is erősítettük, amelyben tudatjuk mindenkivel, hogy Pécs, Baranya „Covid Free Area”, azaz vírusmentes, egészségügyi szempontból biztonságos terület. Áthelyeztük az online térbe azokat a bemutatkozókat, workshopokat, sőt a nyári egyetemeink egy részét is, amelyeket az érdeklődőknek szerveztünk. Kollégáink folyamatosan azon dolgoznak, hogy minél kisebb veszteséget szenvedjen el a Pécsi Tudományegyetem.

Ellenben azt még nem tudjuk, lesz-e második hulláma a járványnak esetleg ősszel. Ez sok mindent megváltoztathat.

Erre a helyzetre is van egy B-tervünk, azaz, ha úgy alakulna, hogy az oktatás nem indulhat el, vagy leáll, a digitális oktatás teljes kapacitása rendelkezésre áll, és folyamatosan fejlesztjük is. Ez úton is szeretném megköszönni az Egyetem valamennyi oktatójának, hallgatójának és dolgozójának, hogy ilyen zökkenőmentesen sikerült végrehajtani a mögöttünk álló szemesztertben a digitális oktatást és vizsgáztatást.

A járványhelyzet egy másik területen is érintette a PTE-t, a kormányzati finanszírozási csökkentés hogyan befolyásolja az egyetem működését?

Mint ismert, közel 2 milliárd forint elvonás érintette a Pécsi Tudományegyetem költségvetési bevételét. Ez komoly hiányt jelent, azonban egy rendkívül szigorú és fegyelmezett gazdálkodással biztosítható lesz a napi működés. A Pécsi Tudományegyetem önállóan gazdálkodó szervezeti egységei – a szolidaritás jegyében – megértették és tudomásul vették ennek a lépésnek a kényszerűségét és szükségszerűségét, de nem mondtunk le arról, hogy mindent megtegyünk a bevétel növelése érdekében. Ez elsősorban kormányzati és európai uniós támogatású projekteket, továbbá a hallgatói létszám megtartását is jelentheti.      

A beruházások viszont jól láthatóan nem szenvedtek késedelmet, hogyan állnak a folyó és tervezett fejlesztések?

Ezek a beruházások döntően a Modern Városok Program koncepciója alapján zajlanak, tehát a külföldi hallgatói létszám növelését szolgálják, de előnyeit természetesen a magyar hallgatóink is élvezni fogják. Az Általános Orvostudományi Kar új épületszárnyának kialakítása ütemterv szerint halad, várhatóan júliusban befejeződik a mintegy 10 milliárdos munka, és kezdődhet a műszaki átadás-átvétel folyamata. A régi elméleti tömbben tervezzük kibővíteni a Skill Labort, mely fontos alapeleme az orvosképzésnek. A szomszédságban is épül az új fogászati elméleti tömb EFOP-forrásból, ez a mintegy 2,5 milliárd forintos beruházás is jó ütemben halad. Ezek önmagukban is hatalmas előrelépést jelentő fejlesztések, de emellett meg lehet említeni a Rákóczi úton a Közgazdaságtudományi Kar vagy épp a Gyógyszerésztudományi Kar épületeinek a felújítási munkálatait is. Ha pedig a klinikai területet nézzük, az Édesanyák útján a Családbarát Szülészet kialakítása, valamint a Nemzeti Reprodukciós Központ létrehozásakezdődik meg. Pályáztatás alatt van a Gyermekgyógyászati Klinikán kialakítandó új sürgősségi centrum és a Gyermek és Ifjúságpszichiátria is.

A napokban jelentették be, hogy szeptembertől távozik a PTE kancellárja, Jenei Zoltán. Mi volt a távozás oka és mennyiben érinti ez a helyzet a már folyó munkát?

A távozás okairól én sem tudok beszámolni, abban viszont biztos vagyok, hogy az Egyetem stratégiai céljai, amelyet a rektori-egyetemi programban vállaltunk, alapjaiban nem változnak és nem is változhatnak, legfeljebb – mivel a ciklus közepéhez értünk – felülvizsgálat előtt állnak. Közös célunk Magyarország első egyetemének további fejlesztése, hiszen ez Pécs, a térség, a dél-dunántúli régió (újabb keletű kifejezéssel élve: az övezet) és így, az egész ország érdeke is.

Fotó: PTE

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close