KiemeltKözéletVideók

Leállított beruházás: a kivitelező szerint a polgármester félrevezeti a szigetváriakat (VIDEÓ)

A Szigetvári Önkormányzat költségvetési csalással vádolja a “Gyógyhely” projektnevet viselő rekreációs központ felépítését vállaló Building-Tech Kft-t, annak ellenére, hogy a cég folyamatosan a saját pénzéből finanszírozta elő a beruházás előrehaladásához szükséges összeget – állítja Zöldi Zoltán, a kivitelező cég ügyvezetője, aki lapunknak adott interjúban számolt be a fejleményekről.

Januárban írtunk arról, hogy Szigetváron elakadt egy fontos turisztikai beruházás. Szigetvár önkormányzata 639,62 millió forint, vissza nem térítendő támogatást nyert e a „Gyógyhelyek komplex fejlesztése” céljából. A támogatás célja az lett volna, hogy Szigetváron egy olyan komplexum épülhessen, amely egymást kiegészítő kulturális és egészségtudatos lehetőségeket biztosítva turistákat vonzzon a városba.

A beruházás ugyanakkor megállt a kivitelező cég és a város önkormányzata között kialakult nézeteltérés miatt.

Dr. Vass Péter, Szigetvár polgármestere megkeresésünkre elmondta, hogy a szerződést az önkormányzat bontotta fel a vállalkozóval, miután egy kirendelt igazságügyi szakértő véleménye alapján nem ítélték megfelelőnek a beruházás készültségi állapotát a kifizetett költségek arányában.

Egyelőre nem építik tovább a “Gyógyhelyet”

A vállalkozó szerint azonban a szigetvári önkormányzat nem vette figyelembe a pandémia miatt kialakult áremelkedésből adódó többletköltségeket, illetve a területrendezés során felmerült egyéb kiegészítő munkálatok költségeit, melyek nélkül a beruházás megvalósíthatatlan lenne az előírt műszaki színvonalon.

Így nézett ki a szigetvári “Gyógyhely” a szerződés felmondásának idején

A vállalkozói szerződés felmondását követően a Szigetvári Önkormányzat feljelentést tett a kivitelező cég ellen költségvetési csalás gyanúja miatt.

„Ha minket költségvetési csalással vádol, akkor a minisztérium munkatársait is, ugyanis a minisztérium munkatársai hónapokkal azelőtt leírták, hogy meghaladta a beruházás a 60 százalékot” – mondja Zöldi Zoltán, a Building-Tech Kft. ügyvezetője. – „Az a célkereszt, amit ránk irányítottak, az kezd visszahatni rájuk. Olyan érzésünk van, hogy ők már a legelején megpróbáltak minket hülyére venni.”

A kivitelező szerint a minisztérium már hónapokkal ezelőtt lejegyezte, hogy a beruházás készültségi foka meghaladta a 60 százalékot, a Szigetvári Önkormányzat azonban továbbra is azt állítja, hogy a kivitelezés mindössze csak ennek felénél, vagyis 30 százaléknál tart.

„Nem arról szólt ez a történet, hogy megnyertünk valami munkát, és hogy közös a cél, amit megkívánunk valósítani; hanem ez arról szólt, hogy szépen kipakolták belőle a pénzt, amennyire csak lehetett” – teszi hozzá az ügyvezető.

A vállalkozó szerint az önkormányzat nem akar fizetni

A rengeteg dokumentációs kötelezettség, illetve a projekt utófinanszírozásos jellege miatt általában csak hónapokkal később került a cég számlájára a beruházás mérföldköveihez illesztett teljesítési összeg. Azonban a munka addig sem állhatott meg; folyamatosan dolgoztak a területen, amíg lehetett – állítja az ügyvezető.

Zöldi Zoltán továbbra sem fogadja el a vádakat, hiszen a munkafolyamatokra 7 hónap állt rendelkezésre; ebből mindösszesen csak három hónapot tudtak dolgozni a pandémia és egyéb akadályoztatás miatt.

“Ha hét hónapra elvállalok egy munkát, az abban az esetben releváns, ha minden flottul működik, és minden úgy megy, ahogy annak lennie kell, de ebben az esetben végül csak három hónap maradt. Nyilván vannak kötési, száradási idők, amiket be kell tartani” – tette hozzá a Building-Tech Kft ügyvezetője.

A vállalkozó szerint minden hamis vád mögött az az elképzelés áll, hogy a beruházás befejezésére fordítandó összeget a Szigetvári Önkormányzat valójában nem az eredetileg szerződött kivitelezőnek szeretné kifizetni.

Egyéb fontos beruházások is problémásak voltak Szigetváron

Szigetváron több olyan beruházás is folyamatban van, amelynek kivitelezője a Building-Tech Kft, azonban a megromlott viszony miatt ezeknek a munkáknak a kifizetése is késik – állítja a vállalkozó.

„Ezzel csak azt érték el, hogy egyelőre nem kell kifizetniük, vagyis nyertek pár évet. Az óvodánál is a mai napig tartoznak, befogadott számláink vannak, amiket nem kifogásoltak, mi befizettük utána az adót, csak éppen még nem fizették ki nekünk.”

Zöldi Zoltán szerint a szigetvári óvodafelújításnál is olyan nehézségekkel és szakmailag vállalhatatlan elképzelésekkel kellett szembenézniük, melyeket a Szigetvári Önkormányzat képviselt.

A vállalkozó szerint ilyen elhallgatott eset volt a földmunkák során az óvoda udvarán feltárt világháborús robbanótöltetek és gránátok megtalálása, valamint az óvoda épületének fa-födémszerkezete is, amely tűzvédelmi szempontból tökéletesen alkalmatlan kisgyermekek ellátását szolgáló szociális intézménynek – állítja a Building-Tech Kft ügyvezetője, aki állítása szerint a végsőkig el fog menni azért, hogy kiderüljön az igazság.

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close