EgyébKiemeltKözélet

Az ÖPE közlekedésfejlesztési koncepcióját vinné tovább a város?

Nem is olyan régen, szeptember 1-én, a Város Napján az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) meghirdette a Megújuló Város szakmai programját, mivel az önkormányzati választások óta eltelt egy évben a jelenlegi városvezetésnek ezt nem sikerült megtennie.

Kővári János, az ÖPE elnöke így nyilatkozott erről: “A Megújuló Város nevű városfejlesztési javaslatcsomagunk legfontosabb célkitűzése továbbra is a helyi gazdaság fejlesztése, de a közlekedés terén is szükség van komoly lépésekre. Ezeket a konkrét közlekedésfejlesztési javaslatainkat a Közgyűlésen fogjuk előterjeszteni.”

Mivel az ÖPE programjának tárgyalását még csak napirendre sem vette a baloldali városvezetés, ezért arról érdemi döntés sem születhetett a Közgyűlésben. Eddig legalábbis.

Most azonban úgy tűnik, hogy – egy hónappal az ÖPE javaslatát követően – egy év után hirtelen feltámadt a baloldali városvezetés közösségi közlekedés-fejlesztés iránti lelkesedése. Ez csak véletlen lehet, erről maga Ruzsa Csaba alpolgármester számolt be egy tegnapi sajtótájékoztatón, ahol elmondta, hogy a városvezetés igenis szeretné komolyan venni a jövőben megnyíló európai uniós és kormányzati pályázatokban való hatékony részvételt.

Az alpolgármester azt is elmondta, amit már eddig is mindenki tudott, hogy a pécsi buszpark elöregedett, hiszen jelenleg 183 db dízel- és 10 db elektromos meghajtású buszt számláló flottájával rendelkezik. (Az elektromos autóbuszok beszerzésének előkészítése még az előző városvezetési ciklusban történt meg.)

Kővári János az elektromos autóbuszok beszerzése kapcsán elmondta, hogy a gyártóval történő tárgyalások során már korábban is felmerült a lehetősége egy modern, pécsi autóbuszgyárnak, de ennek a munkahelyteremtő beruházásnak a megvalósításához most a városvezetés részéről lenne szükség határozott lépésekre.

“A javaslatunk egyik legfontosabb eleme, hogy a kormány által meghirdetett Zöld Busz Programra bejelentkezzen Pécs városa is, de legjobb tudomásunk szerint ez még nem történt meg” – nyilatkozta Kővári János, majd hozzátette:

Erre a 10 éves közlekedésfejlesztési programra október elejéig van lehetőség bejelentkezni, amelynek keretében további elektromos autóbuszokat lehetne beszerezni állami támogatás segítségével.

A pécsi városvezetés a közlekedésfejlesztést most egy “tervezést adatbázis” felépítésével indítja, amelynek keretében 15 helyi járatú pécsi buszban utasszámlálást szolgáló okos-kamerákat fognak felszerelni.

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close