EgyébKiemeltKözélet

Közös koszorúzás keretében emlékeztek meg az aradi vértanúkról a Pécsi Polgári Közösség tagjai

A Pécsi Polgári Közösség tagjai együtt emlékeztek meg a 13 aradi vértanú tragikus haláláról.

Dr. Hoppál Péter országgyűlési képviselő nyitotta meg az eseményt és köszöntötte az egybe gyűlteket, majd a résztvevők közösen elénekelték a Himnuszt. A képviselő elmondta, hogy büszkeséggel tölti el, hogy a polgári közösség tagjai együtt emlékeznek meg ismét az aradi vértanúkról. Ezután megkérte a jelenlévőket, hogy helyezzék az emlékmű elé az emlékezés és tiszteletadás koszorúit.

dr. Hoppál Péter országgyűlési képviselő (FIDESZ-KDNP)

Városvédő és civil szervezetek képviselői mellett a FIDESZ, KDNP és ÖPE politikusai is jelen voltak a megemlékezésen. A koszorúzás pillanatait az emlékezők csendes főhajtás mellet kísérték végig.

A koszorúzást követően Csizmadia Péter Fidesz frakció vezető mondott egy rövid beszédet, amelyben elmondta: bár a legtöbb embernek október 6-ról a gyász jut az eszébe, de ha valóban szeretnénk megérteni a valódi jelentését, akkor történelmi távlatból kell megtekinteti, hiszen az aradi tizenhármak kivégzésének napján a Remény az, ami elvetette magjait.

Csizmadia Péter a pécsi FIDESZ-KDNP frakcióvezetője

Ezután Kővári János, az ÖPE elnöke elmondta, hogy ilyenkor bizony városi ünnepség szokott lenni, noha a jelenlegi pécsi városvezetés ezt szemlátomást megspórolta és elintézte egy facebook poszttal, majd így folytatta:

Mindannyian ismerjük, hogy búza akkor hoz termést, amikor a kalász lekonyul, meghal, elpusztul, ekkor válik ételévé a nemzetnek. Ilyen az aradi vértanúk vértanúsága is, hogy bár akkor az ő életük kihunyt, de mégis ebből a gyökérből, ebből a táptalajból tudott a magyar szabadság és a magyar polgárosodás elindulni. Ennek vagyunk mi, hálás utókorai.

Kővári János, az ÖPE elnöke

Őri László, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke is mondott néhány szót az eseményen. Elmondta, hogy az a szándék vezérelte a megjelenteket, hogy ne törjön meg az a hagyomány, hogy város közössége minden évben az aradi vértanúk útjára kilátogat, és közösen hajt fejet az aradi vértanúk emléke előtt.

Őri László, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke (FIDESZ-KDNP)

Őri László elmondta, hogy az idei év rendhagyó, hiszen a közös megemlékezés egy szűkebb körben történik a Pécsi Polgári Közösség tagjaiként, olyan emberek szervezték, akik számára fontos ez a történelmi esemény.

Felidézte, hogy 171 évvel ezelőtt Haynau azt gondolhatta, hogy ezzel megtöri a rebellis kuruckodást, megtöri a magyarokban a függetlenségi törekvéseket, a szabadság vágyát. A 21. század viszont rámutat, hogy ez bizony nem sikerült.

Az eseményen megjelent lovas huszárok is tiszteletüket fejezték ki

A megemlékezést Dr. Hoppál Péter zárta egy 1848-as katonadal éneklésével majd a résztvevők közösen is elénekelték a Szózatot.

“Isten áldja meg Magyarországot! Legyen béke, szabadság és egyetértés.”

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close