AjánlottEgyébGazdaságKiemeltKözéletVideók

Kővári János: teljes káosz uralkodik a városfejlesztési feladatok ütemezése- és a város valós pénzügyi helyzetének megítélése felett

A tegnapi napon tartotta utolsó – ezúttal is online – közgyűlését a Pécsi Önkormányzat. A város valós gazdasági helyzetét érintő ügyekben azonban továbbra is rengeteg tisztázatlan kérdés maradt hátra – állítja a pécsi Vásárcsarnok előtt megtartott mai sajtótájékoztatóján Kővári János, az ÖPE-KDNP frakcióvezetője.

A képviselő elmondta, hogy a több, mint egy éve regnáló új városvezetés a jelek szerint mindent megtesz annak érdekében, hogy a város valós pénzügyi helyzetének objektív megítélését egyre jobban megnehezítse.

Zavaros költségvetés

A nyilvánosság számára egyelőre nem elérhető online közgyűlésen a város költségvetési módosításáról szóló előterjesztés kapcsán Kővári János elmondta, hogy annak tárgyalásakor – a városvezetés eddigi kommunikációjával ellentétben – most előkerült egy plusz 10 Milliárd Forintos maradványösszeg az előző, 2019-es évből.

“Rákérdeztünk, hogy honnan ez a pénz, hiszen eddig azt mondták, hogy a város költségvetését romokban vették át és csődben volt az önkormányzat. Most akkor honnan lett hirtelen plusz 10 Milliárd Forint?” – tette fel a kérdést a képviselő.

A tegnapi közgyűlés alkalmával a képviselők nem kaptak egyértelmű választ a költségvetési mérleg tárgyalásakor előkerült maradványösszegről, illetve arról, hogy valóban rendelkezésre áll-e ez a pénz az önkormányzat számára; és ha igen, akkor miért kommunikálta eddig az ellenkezőjét a városvezetés, hiszen a pozitív mérlegfőösszeg ténye – bár részleteiben ugyan, de – a tavaszi zárzszámadáskor is egyértelművé vált.

Vásárcsarnok ide-oda

A Vásárcsarnok egy évig tartó, ideiglenes áttelepítésével kapcsolatban több ezer pécsi polgár fejezte ki felháborodását az elmúlt időszakban, amelynek eredményeképpen a városvezetés kénytelen volt a csarnok kereskedőinek megbízott képviselőivel egyeztető tárgyalásokat lefolytatni egy olyan megoldás megtalálásának érdekében, amely sem árusokat, sem a vásárlókat nem hozza kilátástalan helyzetbe.

“Több, mint tízezer aláírás gyűlt össze annak érdekében, hogy a pécsi városvezetés megengedje az itteni árusoknak, hogy amíg az új Vásárcsarnok fel nem épül, addig itt maradhassanak az eladók” – nyilatkozta Kővári János.

Az ÖPE elnöke elmondta, hogy az előző városvezetés idejében megkezdett projekt átvételével- és az Új Vásárcsarnok megépítésével járó procedúra és szervezési hiányosságok láthatóan egyre jobban kiemelik a jelenlegi városvezetés koncepció-mentes ügykezelését

A pályázati pénzből fennmaradó összeg most lehetőséget teremt a Diana-téri piac felújítására is, de érthetetlen, hogy ezt miért akkor kell megtenni, amikor amúgy a Vásárcsarnok is zárva lesz. Ezt végképp nem értettük, mert hogy egy időben lenne zárva mindkét piac – mutatott rá Kővári János, majd hozzátette: az ÖPE azt javasolja, hogy a hamarosan végső felújításon áteső, irodaháznak kialakítandó Ifjúsági Házba költözzön be az a cég, aki a régi Vsárcsarnok felújítandó épületét használta volna hasonló célokra, hiszen így az árusoknak sem kellene az új vásárcsarnok megépítése előtt kiköltözniük egy ideiglenes, külső helyszínre.

Pécsi Kommunikációs Központ: összeférhetetlenség és döntéshiány

A Pécsi Kommunikációs Központ Kft (PKK) ügyvezetői pozícióját már több mint egy hónappal korábban meghirdette az önkormányzat, miután annak vezetőjét, Bleszity Pétert – erősen vitatható körülmények között – a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft élére nevezték ki. Ez a jelenlegi állapot összeférhetetlenségi kérdéseket is felvet – mutatott rá a képviselő.

A PKK vezetői pozíciójára érkezett pályázatok kapcsán a bírálóbizottság megtartotta ülését, ahogy a kulturális- és költségvetési bizottság is értékelte azokat, de ennek ellenére Péterffy Attila a tegnapi közgyűlés megkezdése előtt mégis levette ennek tárgyalását a napirendről.

“Mivel az érintett szakmai bizottságok már meghozták döntésüket, ezért nem értjük, hogy ezt az ügyet miért kellett hirtelen levenni a napirendről. Csak remélni tudjuk, hogy ez a kiemelt vezetői pozíció sem válik majd újabb politikai konc megszerzésének martalékává” – tette hozzá Kővári János, az ÖPE elnöke.

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close