GazdaságKiemeltKörnyezetvédelemVideók

Kővári János: szakértők szerint Tüskésrét lehetne az egyik ideális helyszíne a pécsi élményfürdőnek

A baloldali városvezetés a Bőrgyár területén kutatna tovább meleg víz után a tervezett pécsi élményfürdőhöz, ez azonban értelmetlen lépés, ugyanis ott nincs megfelelő forrás, közölte Kővári János, az ÖPE elnöke. Szakértők több évtizedes kutatása szerint azonban a Tüskésrét környéke, illetve az attól Délre fekvő területek lehetnek alkalmasak erre a célra, így egy jó döntéssel végre megvalósulhatna a pécsiek által rég várt beruházás.

“38 fok árnyékban, itt Tüskésréten, azt hiszem, többen vagyunk úgy Pécsett, hogy szívesen vennénk, ha lenne végre a városban egy élményfürdő” – utalt a körülményekre Kővári János, az ÖPE elnöke. Mint hangsúlyozta, ennek elsősorban az az akadálya, hogy immár évek óta nem sikerült megtalálni azt a melegvíz-forrást, amely révén előbb a fürdő helyét ki lehetne jelölni, és azután a működtetést is költséghatékonyan meg lehetne oldani.

Kővári János közölte: szakemberek, akik már sok évtizede kutatják a térség geológiai viszonyait, előálltak olyan helyszín-javaslattal, amelyet érdemes lenne megvalósítani. Mint utalt rá, ez a helyszín közel van ahhoz a területhez, azaz a Tüskésréthez, amit két éve az ÖPE javasolt az új pécsi élményfürdő helyszínéül.

Azonban az elmúlt héten egy olyan döntés hozott a pécsi baloldali városvezetés, hogy a Bőrgyár területén kívánna egy kutat fúrni – mondta Kővári János, hozzátéve, ez számos szempontból értelmetlen lépés. Mint közölte, ezt már korábban megvizsgálták, és kiderült, ott maximum 20-25 fokos víz nyerhető, ráadásul ez a víz szennyezett is jelenlegi ismereteink szerint. Azaz arra biztosan nem alkalmas, hogy egy élményfürdőt lássunk el vele.

“Itt az ideje egy jó döntés felé irányítani a figyelmet, ez pedig az lenne, hogy a Tüskésrét közelében, a szakértők kijelölhessék azt a fúráshelyet, ahol érdemes kutatni, és ahonnan melegvizet tudunk nyerni” – szögezte le az ÖPE-KDNP frakcióvezetője.

Biztos nem én vagyok az egyetlen, aki türelmetlen már ezzel kapcsolatban, de azt azért tudni kell, hogy élményfürdőt csak meleg víz meglétében érdemes kialakítani, hiszen csak így lehet rentábilis – hangsúlyozta Kővári János.

A kormány figyelmét is szeretnénk felhívni ezekre a szakemberekre, hallgassa meg őket, hogy a fúrás helyét kijelölhessék, és elkezdődhessen végre egy operatív munka, hogy legközelebb már arról beszélhessünk, elindul a folyamat és lesz Pécsett élményfürdő! – emelte ki Kővári János.

A Pécsi Aquapark megvalósítását a Modern Városok Program keretéből lehetne biztosítani, ugyanakkor a létesítmény fenntartásával kapcsolatban a későbbiekben a pécsi önkormányzat is érintetté válhat, amennyiben a fürdő mégis a város közigazgatási határain belül kerülne kialakításra. A beruházás értéke az előzetes tervek alapján 10-12 Milliárd forint körül lehet.

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close