AjánlottKözéletKultúra

Kővári János: méltatlan vita kezd kialakulni Weöres Sándor szobrának áthelyezése kapcsán

A Király utcából a Szent Flórián térre száműzné Weöres Sándor szobrát a pécsi balliberális városvezetés, járta be a sajtót a hír. Nem tudni, a közkedvelt, Pécshez sok szállal kötődő költő szobra miért zavarja ennyire a Péterffy Attila nevével fémjelzett városvezetést. A Fidesz és az ÖPE is tiltakozik a rengeteg pécsit sértő lépés ellen.

– Méltatlan vita kezd kialakulni Weöres Sándor szobrának elhelyezéséről, a baloldali városvezetés egy kis utcába, a Szent Flórián térhez kívánja az alkotást helyezni – vázolta csütörtökön Kővári János, az ÖPE elnöke.

A magam részéről semmiképpen nem támogatnám, hogy Weöres Sándor szobrát – aki a pécsi kultúra jeles alakja is volt tíz éven keresztül – egy oldalsó utcába helyezzék át! – szögezte le az ÖPE-KDNP frakcióvezetője.

Kővári János hangsúlyozta, ha már egyáltalán felmerült a szobor áthelyezése, méltó helyre, akár a városi könyvtárhoz, akár a Pécsi Nemzeti Színházhoz lehetne helyezni a költő szobrát. Az ÖPE elnöke utalt rá, Weöres Sándor a városi könyvtár első igazgatója volt, annak létrehozásában is segédkezett, emellett az alkotótevékenysége is sok szálon Pécshez kötődik például versei által. A pécsi színházban volt az ősbemutatója A holdbeli csónakos című művének, és a színház 100 éves évfordulójára is Weöres Sándor írt ünnepi beszédet.

Úgy gondolom, hogy Weöres Sándor szobrának e két hely valamelyikén lenne méltó helyszíne – szögezte le Kővári János.

A városvezetés a lépésről már tájékoztatta is az alkotót, Kligl Sándort, aki viszont egyáltalán nem ért egyet azzal, hogy alkotását a város egy eldugott helyére száműzzék.

A hírre reagálva Csizmadia Péter, a Fidesz frakcióvezetője nyílt levelet intézett a kérdésért felelős alpolgármesterhez. Ebben többek között azt írja:

„Nem csak egy szobor védelmében írom soraimat. A mai egy bizonyos tekintetben “fordított világ” a maga sokszor értelmetlen hangzavarával együtt. Annak reményével fordulok Hozzád, hogy megkérjelek, állj ellen annak a nyomásnak, amelyet olyanok helyeznek most a válladra, akik még Weöres Sándor tintaitatóinak sem lennének alkalmasak. Hitviták és egyéni sérelmek ápolása helyett remélem, hogy felelős városvezetőként a józan többség akaratát kívánod képviselni ebben a méltatlan ügyben.”

Weöres Sándor egyébként sohasem volt a kommunista rendszer kedveltje: 1949-től csak műfordításai és gyerekversei jelenhettek meg, 1951-ben még a könyvtárosi állásából is elbocsátották. A sokak által kedvelt költő 1933-tól 10 évig élt Pécsett, előbb egyetemistaként, majd az irodalmi élet meghatározó alakjaként.

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close