AjánlottEgyébGazdaságKörnyezetvédelem

Kővári János: Pécsnek és a megyének együtt kell építenie a zöld jövőt!

Ahogy arról korábban beszámoltunk, egy példátlanul hosszú tárgyalás-sorozatot követően megszületett a megállapodás Brüsszelben, amely elsődlegesen az Európai Unió tagországainak koronavírus-járványt követő gazdasági helyreállításáról szólt.

Orbán Viktor miniszterelnök a tárgyalásokat követően bejelentette: az egyeztetések eredményeképpen Magyarország jelentősen több pénzt kap majd, mint amire eredetileg számítani lehetett, így hazánk a 2021-2027-es költségvetési ciklusban akár 53 Milliárd Euró (kb 18.500 Milliárd Forint) támogatást kaphat.

Ez arra készteti Magyarországot és a nagyobb településeket, így Pécset is, hogy állítsa össze a következő 7 éves költségvetési ciklusra vonatkozóan a saját településfejlesztési terveit, amiben konkrétan meghatározásra kerülnek a város és a megye fejlesztéséhez szükséges társadalmi, gazdasági, energetikai, környezetvédelmi- és egyéb infrastrukturális beruházási igények.

Kővári János, az ÖPE elnöke megkeresésünkre reagálva elmondta, hogy:

“Az új városvezetés ténykedésének elmúlt 9 hónapjában nem láttuk a legkisebb jelét sem bármely igyekezetnek, amely Pécs jövőjét egy konkrét városfejlesztési-koncepció irányába terelné.”

Majd hozzátette: az Összefogás Pécsért Egyesület ezért ismételten javaslatot tesz a Zöld Megújuló város koncepciójának megvalósítására, amely nemcsak a helyi gazdasági élet szereplőit hozná előnyös pozícióba, de a várost is egy zöld és fenntartható településsé formálná. Tegyük hozzá, hogy az EU fő költségvetési iránya is ezt az utat jelöl ki a tagállamoknak.

Kővári János kiemelte, hogy bár Pécs városának önkormányzati képviselőjeként a pécsiek érdekeit képviseli, de mint mondta:

“A város fejlesztése elképzelhetetlen Baranya megye településeinek bevonása nélkül, hiszen egy Zöld Város a helyi erőforrásokra épít, azaz a környezetéből állítja elő az energiát, élelmiszert, termékeket, s ezzel a helyi gazdaságot erősíti. A város és a megye így szervesen összekapcsolódik.

Látnunk kell, hogy a jövőben egyre jobban felértékelődnek majd a helyi erőforrások akár a járványhelyzetre, akár a klímaválságra hivatkozva– fogalmazott a képviselő.

A legsürgetőbb feladatot most az jelentené – mondta a képviselő – ha az előttünk álló 7 éves uniós költségvetési ciklusban biztosított források elosztásával, a lehető leghatékonyabban tudnánk helyzetbe hozni a helyi vállalkozásokat. S emellett a hatékony erőforrás használatra és az önfenntartásra kell törekednünk.

Mindezt természetesen egy stratégiai együttműködésen alapuló, megyei gazdaságfejlesztési koncepció mentén, amelyet még a nyár folyamán össze kell állítani. Ennek alapjául szolgálhat az a 2014-ben elfogadott Fenntartható Városfejlesztési koncepció, amelynek koordinátora is Kővári János volt.

Nem véletlen, hogy az ÖPE kezdeményezéseire jelenleg is futnak olyan projektek, amelyek a fenntarthatóságot és a költséghatékony működést célozzák, úgy mint: panel-program, Életfa program a zöldterületek bővítésére, elektromos buszok beszerzése, napelem-parkok létesítése, úthálózat fejlesztése és bicikli utak létesítése vagy épp a termelői piacok működtetése, hamarosan e célból új Vásárcsarnok is épül.

2018. őszén Kővári János a hannoveri világkiállításon tárgyalt a BYD vezetőivel

De a fenntartható város elképzelésük része a leszakadó városrészek felzárkóztatása, amelyet a keleti városrészben 8 éve elkezdtek, vagy épp a civil társadalom fejlesztése és a közösségi tervezés, a partnerségen alapuló kormányzás. Pécs legyen a pécsieké – foglalta össze az Összefogás Pécsért Egyesület elnöke és városházi frakcióvezetője.

A “Zöld Város, Zöld Megye” koncepcióban együtt kell gondolkodni a város és a megye képviselőinek az egyetemmel és a helyi gazdaság szereplőivel. Közösen nyerhetjük csak meg a jövőt! – tette hozzá Kővári János.

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close