AjánlottEgyébKözélet

Kővári János és Berényi Zoltán az óriáskerék árnyékában értékelték a baloldali városvezetés eddigi teljesítményét

Kővári János és Berényi Zoltán önkormányzati képviselők nyilvános sajtótájékoztatón értékelték a baloldali városvezetés elmúlt 1 évét, amelynek egyik “legkiemelkedőbb” városfejlesztési eredményét a Lánc utcában felállított óriáskerék jelenti – állítják az ÖPE képviselői.

Megemlítették, hogy Péterffy Attila polgármester a megválasztásakor még hatalmas városfejlesztési projektekkel hitegetett, amelyből lényegében semmi sem valósult meg, hiszen a jelenlegi városvezetés gyakorlatilag a korábbi városvezetés eredményeiből él.

A mókuskerékben, amikor elindulunk azt hisszük, hogy majd jobb lesz, aztán a kerék forog tovább és mi maradunk egy helyben. Egyetlen új fejlesztés sem történt, aminek gazdái lennének. Azokat a fejlesztéseket amiket átvettek a korábbi városvezetéstől, még abba is sikerült bele “pancserkedni”, például a vásárcsarnok ügyében. Egy évig halogatták a beruházást, emiatt a vásárcsarnokot most egy évig ideiglenesen új helyre kell költöztetni, de még senki nem tudja, hova.

– mondta Kővári János az Összefogás Pécsért Egyesület elnöke, majd elmondta, hogy a baloldali városvezetés idején kizárólag olyan beruházások és fejlesztések készültek el, amelyekre 2019 ősze előtt nyert el forrást a megyeszékhely, illetve amelyek megvalósítása már zajlott a tavalyi választások idején is.

Hozzátette, hogy tavaly ősz óta csaknem az összes önkormányzati tulajdonú cég vezetőjét lecserélték, és ma számos esetben “Budapestről importált” embereket bíztak meg vezetői feladatokkal “mesés összegekért” cserébe.

Berényi Zoltán (ÖPE-KDNP) önkormányzati képviselő ennek kapcsán sérelmezte, hogy a Zsolnay Kulturális Negyedet is üzemeltető önkormányzati cég élére annak ellenére sem szakmai alapon választottak új vezetőt, hogy a kinevezését Pécs kulturális ügyekért felelős alpolgármestere sem támogatta.

A civil szervezetekkel, közművelődési szervezetekkel, azokkal a partnerekkel, kulturális intézmények vezetőváltásának körülményei igenis magukért kiáltanak, hogy ez a párbeszéd, ez az átláthatóság, nem hogy megrekedt, ez olyan zátonyra futott, amiről nagyon nehéz elmozdítani. Legutóbbi példa is, a közgyűlésen, hogy szinte városvezetői szinten tapintható volt a vita, ahol a polgármester úrnak még a technikai szünet alatt a Momentumot meg is kellett győzni, hogy hátráljanak ki Bognár Szilvia alpolgármester asszony mögül.

A képviselő felhívta a figyelmet arra is, hogy a civil szervezetek és a városvezetés közötti jó kapcsolat szintén “jelentősen megbicsaklott” az elmúlt egy évben, emellett ma az “ismerős, kedvenc” egyesületeknek juttatnak több pénzt a többi kárára – fogalmazott Berényi Zoltán

Az a szakmaiság, amit a polgármester úr ígért, az ebben sem valósult meg, és abban sem, hogy például a közművelődési szervezetek számára megítélendő támogatások koncepciójának kidolgozása is meglehetősen alacsony színvonalú munka volt.

– folytatta Berényi Zoltán.

A baranyai megyeszékhelyet 2010 és 2019 ősze között vezette Fidesz-KDNP-s többségű közgyűlés, 2009 májusa és 2020 októbere között e pártszövetség adta a város polgármesterét is. A tavaly őszi helyhatósági választásokat követően a polgármesterrel együtt 26 tagú testületben többi között a Momentum, a DK, az MSZP és a Jobbik támogatását élvező ellenzéki szövetség, a Mindenki Pécsért Egyesület (MPE) 17 (ebből egy listás), a Fidesz, a KDNP és az Összefogás Pécsért Egyesület alkotta választási szövetség 7 (ebből öt listás) mandátumot szerzett. Az LMP egy, kompenzációs listáról bekerülő képviselőt tudott delegálni a testületbe, míg polgármesternek az MPE jelöltjét, Péterffy Attilát választották meg.

Korábban beszámoltunk a városvezetés legutóbbi közmeghallgatásának sikertelenségéről, ahol érdemi válaszokat a civilek ezúttal sem kaptak a feltett kérdéseikre.

A minap az önkormányzati lapban a már majdnem teljesen elkészült Óriáskerékről készült cikkben kérték ki a városlakók véleményét, hogy várják-e már az Óriáskereket. Nos, úgy tűnik, a pécsiek mást vártak…

Itt olvasható a pécsiek véleménye erről:

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close