AjánlottKözélet

Kővári János: a balliberális városvezetés “hatékonysága” jól illeszkedik a polgármester válaszainak színvonalához

Mintegy 30, a pécsiek számára fontos kérdést tettek fel a Fidesz és az ÖPE-KDNP frakció tagjai a pécsi közgyűlés keddi ülésén, érdemi választ azonban gyakorlatilag nem kaptak a városvezetéstől.

A járványhelyzet utáni első ülését tartotta kedden Pécs közgyűlése. A Fidesz és az ÖPE-KDNP frakció tagjai számos kérdést tettek fel a városvezetésnek – olyanokat, amelyek nagyon sok pécsi életét befolyásolják, így például a Tettye Forrásház dolgozóinak ígért béremelésről, a Zsolnay-negyed, a színház működését befolyásoló kormányzati megállapodásról, vagy épp az önkormányzat gazdaságfejlesztési programjáról.

Péterffy Attila polgármester a legtöbbször azt válaszolta, 15 napon belül írásban adnak majd választ.

Az, hogy ez mit is jelenthet, jól mutatja, hogy Berényi Zoltán ÖPE-s képviselő több kérdést még márciusban (!) tett fel, akkor is azt ígérték, hogy 15 napon belül válaszolnak, de – ahogy erről beszámoltunk – azóta sem jött válasz.

Nem véletlenül mondta Kővári János, az ÖPE-KDNP frakcióvezetője, hogy a kérdéseket csak akkor teszi fel, ha válasz is érkezik. Ha azt a választ kapja, hogy 15 nap múlva, akkor tényleg el kell gondolkodni, hogy van-e városvezetői kompetencia, ha világos kérdésekre sem tudnak válaszolni, szögezte le a frakcióvezető. Kővári János felvetette, májusig el kellett volna készíteni a tavalyi zárszámadást és az idei költségvetési módosítást (mint ismert, a polgármester korábban egy 2 milliárdos átcsoportosítást és zárolást jelentett be), a járványhelyzet miatt ez érthetően csúszott, de meglátása szerint most már lehetett volna tárgyalni. Péterffy Attila annyit válaszolt, július 15-én tárgyalják.

Kővári János azt mondta: „akkor már meg sem kérdezem, hogy tényleg mivel foglalkoznak, ha ezek az ügyek is még itt tartanak…”

Kővári János felvetette: eleget tett-e a polgármester annak az önkormányzati törvényben meghatározott kötelezettségének, hogy a gazdasági programját benyújtja a közgyűlésnek? Ennek ugyanis arról kellene szólnia, hogy a következő években milyen városfejlesztési, városüzemeltetési, társadalmi-ökológiai programokban gondolkodik a városvezetés. Péterffy erre azt válaszolta, erre a második félévben kerül sor, „szólok jó előre, időben, hogy ez lesz az” – szó szerint így reagált.

Kővári János felvetette azt is, hogy a színház és a szimfonikus zenekar napi problémákkal küzd. Megoldást az állammal történő megállapodás jelentené, ahogy más – ellenzéki vezetésű – városokban is megtörtént. „Miért nem sürögnek-forognak, hogy ez megtörténjen?” – kérdezte a frakcióvezető, aki utalt rá, az egyik tárgyalás helyett Péterffy Attila a városháza aljában kávézott. Közölte, a polgármester korábbi megjegyzésével, miszerint a képviselők a veresegyházi asszonykórust is ide citálják, remélhetőleg nem a Pécsi Nemzeti Színházat minősítette. Kővári János tényszerűen választ várt arra, mikor oldódhat meg a pécsi kulturális ágazat helyzete. Péterffy Attila ezután előbb a kérdést minősítette, majd közölte, 15 napon belül válaszolnak. Kővári János azt hangsúlyozta, ha erre az egyszerű kérdésre sem tud most válaszolni a városvezetés, akkor erős kérdőjelek vannak, hogyan fognak letenni a kormánynak érdemi koncepciót.

Én úgy látom, hogy Önöket ez nem érdekli – fogalmazott Kővári János.

Bognár László, a Fidesz képviselője és Kővári János is érdeklődött a ZSÖK helyzetéről, előbbi képviselő felvetette, igaz-e, hogy bulinegyedet akarnak csinálni a Zsolnay-negyedből. Erre szintén 15 napon belül ígért választ a városvezetés.

Csizmadia Péter, a Fidesz frakcióvezetője többek között a Tettye Forrásház osztalékfizetési kötelezettségéről kérdezte a városvezetést, felvetve, hogy a januári béremelés a dolgozóknak hónapokat csúszik. Ruzsa Csaba alpolgármester azt mondta, lesz béremelés, egyben azt válaszolta a fideszes frakcióvezetőnek: „hülyét ne csináljunk egymásból”…

Tisztán látszik, hogy a cégvezetőből avanzsált polgármesternek még mindig nem sikerült viszonyítási pontokat kialakítania önmagában a közgyűlés demokratikus intézményének működésével, hiszen továbbra sem hajlandó a megbízatásával együtt járó városvezetői attitűdöt felvenni, illetve a képviselők által feltett kérdésekre érdemi válaszokat adni.

A közgyűlés teljes videó felvételét itt lehet megtekinteni:

Önkormányzati közgyűlés – 2020.06.23.
Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close