AjánlottKiemeltKörnyezetvédelemKözélet

Kővári János: a városfejlesztési tervek kialakításánál megkerülhetetlen a Zöld Város koncepciója

A „zöld ügyekről” beszélt Kővári János az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) elnöke a Pannon Televízió Kerekasztal című műsorában.

Március végén kell elkészíteni a városnak a következő 7 éves fejlesztési tervét, amely végeredményben a pécsi önkormányzat feladata lenne, ugyanakkor az ÖPE is számtalan javaslatot benyújtott már az élhető és zöld város megteremtésének elősegítése céljából.

A városfejlesztési tervek kihagyhatatlan eleme a környezetvédelem.

Éppen ezért fontos, hogy létrejöjjenek olyan projektek, amelyek egy fenntartható város kialakítását célozzák. Ehhez a zöld, lokális attitűdhöz tartozik az is, hogy az itt élők elsődlegesen a helyi termelőktől vásároljanak termékeket és terményeket, amely nemcsak a környezetet óvja, de a helyi gazdaságot is erősíti.

“Ha például a pécsiek pécsi kereskedőktől vásárolnak, akkor a pénz a városban marad. Ha ezt a gondolatmenetet szorgalmaznák egyre többen, akkor valószínűleg a fiatalabb generáció is itt maradna, nem költözne el, ami a városképnek is jót tenne” – mondta Kővári János, majd így folytatta:

„Amikor a 21. században egy európai város középtávú tervet készít, akkor kizárólag a fenntarthatóság, energiahatékonyság és a környezetvédelem szempontjait kell előtérbe helyeznie”.

A következő EU-s költségvetési ciklus támogatási összegeire, forrásaira hamarosan már pályázhat a város. Az Európai Unió kifejezetten szeretné támogatni a „zöld” fejlesztések beruházásait.

„Ténylegesen fontos, hogy minden pécsi értse, hogy ez egy tervezési alap. Innen szabad csak ránézni bármire, legyen az a közlekedés, a kultúra világa, a gazdaság világa vagy bármilyen terület, ezért most megint felhangosítjuk a korábbi terveinket, hogy igen is ezt a 7-10 éves ciklust, az uniós források felhasználását kifejezetten erre az irányba kell fordítani, rákölteni a városra. Nyilván konkrét terveink is vannak, és ezeket szívesen megosztjuk” – ismertette a képviselő.

Ahhoz, hogy ezen az úton elindulhasson Pécs, a „Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan mottónak kellene érvényesülnie.

Ez persze addig nem működhet, amíg a világ más pontjairól importált árut részesítik előnyben vásárláskor az emberek. A képviselő szerint „ma még drágább lehetnek a hazai előállítású termékek, de ha sokan fogyasztanák a helyit, akkor előbb-utóbb annak is lejjebb mehetne az ára.”

Az ÖPE 2013-ben kezdeményezte az új pécsi vásárcsarnok kialakítását, amely a tervek szerint fontos helyszíne lesz majd a helyi termények értékesítésének. Ezzel kapcsolatban jelentős eredmény, hogy a kormány segítségével megindulhatott a beruházás a tavalyi évben.

Reményeink szerint ez a beruházás is része lesz annak az átfogó városfejlesztési stratégiának, amely nemcsak az energetikai-, de a környezetvédelmi szempontokat is előtérbe helyezi majd – emelte ki Kővári János.

Ehhez az irányhoz kapcsolódik az a napokban kiadott rövid, online kérdőív, amely a pécsiek klímaváltozásához kapcsolódó véleményét kutatja.

A „Zöld Város” koncepció megvalósításához a pécsi önkormányzat az egyetemmel, civil szervezetekkel és más gazdasági szereplőkkel közösen 150-200 milliárd forintot tudna mozgósítani.

„Az a kérdés, hogy elakarjuk-e füstölni ezeket újabb jóléti kiadásokra, mint jégcsarnokra, libegőre és így tovább, vagy pedig olyan projekteket nevesítünk, melyek ami a konkrét fejlődést és fenntarthatóságot segítik elő” – tette hozzá Kővári János.

Az ÖPE ragaszkodni fog ahhoz, hogy a „Zöld Város” célkitűzését szorgalmazó projektek kiemelt prioritást kapjanak majd Pécs következő városfejlesztési tervében.

A mai napon időközben lezajlott a 2021-2025 Európai Uniós Helyreállítási Alap pécsi projektjeinek egyeztetése a városvezetés és az önkormányzati képviselők között: rengeteg zöld projekt került be, amelyről Kővári János a saját facebook oldalán számolt be:

“Zöld remény. Ahogy ígértük beszámolunk a mai városházi egyeztetésünkről, amelyet az EU Helyreállítási Alapra benyújtandó pécsi projektekről tartottunk. Nos jó híreim vannak! Megegyeztünk az alábbi projektjavaslatokról:

  • 50 új e-buszról, új e-bicikli hálózat építésről
  • új iparterületek vasúti megközelítéséről
  • csapadékvízgyűjtő-, hasznosító rendszerről
  • lakossági napelemparkok építéséről
  • óvodai, iskolai energetikai korszerűsítésről
  • szelektív és mérhető hulladékgyűjtésről
  • bérlakás építő és felzárkóztató programról
  • közvilágítás további korszerűsítéséről

Szóval Pécs Zöld várossá fejlesztéséről!

A zöld úton együtt járhat minden képviselő!” – írta közösségi oldalán Kővári János, akivel a Pannon Televízió által készített teljes videó-interjút az alábbi helyen lehet megtekinteni:

Borítókép: Kővári János Facebook oldala

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close