AjánlottKözélet

Kővári János a polgármesternek: panaszkodás és pozícióharcok helyett konkrét lépésekre lenne szükség!

A mai napon online konzultációt tartanak a pécsi közgyűlés tagjai a város 2021. évre vonatkozó költségvetési tervének elfogadásáról.

Nyílt levelezgetésbe kezdett a baloldal

A baloldali pécsi városvezetés első embere, Péterffy Attila polgármester a költségvetés elfogadásának határideje előtt egy hónappal nyílt levelet intézett a magyar parlament két pécsi képviselőjéhez, Hoppál Péterhez és Mellár Tamáshoz, amelyben a város bevételeinek lecsökkenése miatt egy 5,6 Milliárd Forintos kompenzációs igényt terjesztettek elő.

A polgármester levelében arra kéri fel a képviselőket, hogy “befolyásukat és kapcsolatrendszerüket” felhasználva segítsék elérni, hogy a városvezetés által megfogalmazott hiány kompenzációja megérkezzen a magyar kormány részéről.

Mellár Tamás ezt követően szintén nyílt levelet intézett, ezúttal nem Péterffy Attila ellen, hanem a Magyarország miniszterelnökének, amelyben tulajdonképpen a 2019. október óta hatalmon lévő baloldali városvezetés igényét továbbította a kormányfő felé.

Ennyi a hiány a városvezetés szerint

A kormány a gazdaságvédelmi akció terv keretében számos intézkedést foganatosított a magyar kis- és középvállalkozások, illetve magyar családok pénzügyi terheinek csökkentésére.

Az egyik ilyen kormányzati intézkedés a helyi iparűzési adó felének elengedése volt, amely kedvezmény miatt a város adóbevételei lecsökkentek.

Ezt a döntést olyannyira sérelmezte a pécsi baloldali városvezetés, hogy a tiltakozás jegyében még a karácsonyi díszkivilágítást is lekapcsolták.

De több kedvezményt, könnyítést is élvezhettek a pécsiek a kormány döntése alapján, így ezek az összegek nem folytak be a városkasszába a tavalyi évben, és egyelőre még idén sem kellett fizetni azokat, úgy mint:

  • parkolási díj
  • gépjármű adó
  • reklám adó
  • iparűzési adó fel (csak a kis- és középvállalkozásoknak jár a kedvezmény!)

A koronavírus járvány miatti gazdasági visszaesés következtében a pécsi városvezetés 2020-2021 évekre, összesen 5,6 Milliárd Forinttal számol.

Pécsi ellenzék: nehéz a helyzet, de nem megoldhatatlan

Az ellenzék szerint a baloldali városvezetés látványosan “átaludta” a pandémiát, és ahelyett, hogy valós gazdaságfejlesztési stratégiát dolgoztak volna ki a pécsi vállalkozások támogatására, addig leginkább csak a “haverok finanszírozásával” és belső politikai pozícióharcokkal voltak elfoglalva.

Kővári János, az ÖPE elnöke szerint a panaszkodásnak akkor van helye, ha Péterffy Attiláék végre megmutatják, hogy önerőből mire képesek.

A képviselő szerint elfogadhatatlan, hogy a pandémia alatt sem született saját megoldás a helyi vállalkozások támogatására, amely minden esetben a városvezetés feladata lenne, ahogy az is, hogy “pozícióharcok és panaszkodás helyett” a pécsiek támogatására összpontosítsanak.

Az ÖPE elnöke kérdésünkre elmondta, hogy a mai online konzultáción egy 4 pontos javaslat-csomagot terjesztettek elő a pécsi vállalkozói, lakossági és civil szektor megsegítésére:

1. Panel-program: az ÖPE javaslatára 2019-ben indult projekt során 70 Millió forintos önkormányzati támogatás mellé a lakóközösségek mintegy 150 Millió forintot tettek hozzá, amelynek eredményeképpen összesen 220 Millió forint értékben valósult meg a pécsi panelprogram, melynek folytatását a jelenlegi városvezetés már jóval a pandémia előtt leállította.

“Most egy 100 Millió Forintos önkormányzati keret biztosításával újra értékteremtő energetikai korszerűsítéseket hajthatnánk végre pécsiek százainak otthonaiban” – érvelt Kővári János.

2. Helyi vállalkozói-program: a nehéz helyzetbe jutott pécsi kisvállalkozások számára egy 100 Millió Forintos kerettel kiírt pályázat gyors lehetőséget biztosíthatna a helyi kisvállalkozások likviditási problémájának kezelésére.

Kővári János és Berényi Zoltán

Berényi Zoltán, Somogy-Vasas-Hird településrészek önkormányzati képviselője az alábbi javaslattokkal élt a mai konzultáció során:

3. Településrészi önkormányzatok támogatása: a baloldali városvezetés a 2021. évi költségvetésben már nem is szerepeltette településrészi önkormányzatok finanszírozását, ezért a város peremvidékén élő közösségek komoly hátrányból indulnak majd az idei évben is – ismertette a helyzetet a képviselő, majd így folytatta: minden pécsinek azonos feltételeket kell biztosítani azon a településrészen, ahol él, ezért az ÖPE részéről a részönkormányzati támogatások megvonását nem tudjuk elfogadni – mondta Berényi Zoltán, az ÖPE képviselője.

4. Közművelődési feladatokat ellátó civil szervezetek támogatása: a tavalyi fiaskó után most lehetősége lenne a pécsi önkormányzatnak, hogy kiköszörülje a helyi civil szervezetek megítélése és finanszírozása kapcsán vétett hibáikat, azonban a 2021-es költségvetés tervezet alapján, a közösségi házat üzemeltető civil szervezetek sem számíthatnak komoly támogatásra.

“A civil szektor támogatása rendkívül fontos a jelenlegi járványhelyzetben is, hiszen a helyi közösségeket segítő civil szervezeteknek most szintén nagy szükségük lenne a helyi önkormányzat támogatására” – mondta Berényi Zoltán.

Kérdésünkre válaszolva Kővári János, az ÖPE elnöke elmondta, hogy a javaslat-csomagban megfogalmazott tételek finanszírozására éppen elegendő lenne az az összeg, melyet a Péterffy Attila vezette baloldali városvezetés az idei évben is a “haveroknak” létrehozott és fenntartott pozíciók finanszírozására-, valamint a tanácsadói bérek és ügyvédi megbízások kifizetésére költene.

A 2021. évi költségvetés elfogadásának határideje március 15.

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close