EgyébKultúraVideók

Kővári János: a pécsi kultúra fennmaradása nem lehet politikai alku tárgya! (VIDEÓ)

Kővári János, a belváros önkormányzati képviselője a Színház téren készített videóüzenetben arra figyelmeztetett, hogy a polgármester túl messzire sodródott a pécsi kulturális intézmények finanszírozásával kapcsolatos helyzet megoldásától, amivel komolyan veszélyezteti – többek között – a Pécsi Nemzeti Színház fenntarthatóságát is.

“A Belváros képviselőjeként felszólítom Péterffy Attila polgármestert, hogy haladéktalanul állapodjon meg a Kormánnyal és gondoskodjon a 125 éves Pécsi Nemzeti Színház jövőjéről!” – nyilatkozta Kővári János.

Mint ismert, a magyar kormány idén 2,4 Milliárd Forint összegű támogatással járulna hozzá Pécs város legnagyobb kulturális intézményeinek finanszírozásához. Pécs polgármestere most mégis kifogásolja, hogy a magyar állam a 80%-os támogatási mérték fejében átvállalná ezen cégek arányos tulajdonrészét is, biztosítva a város kulturális intézményeinek rendeltetésszerű működését, a költségeik és kiadásaik jelentős átvállalása mellett.

A Magyar Teátrumi Társaság elnöksége hivatalos sajtóközleményében jelentette ki, hogy a jelenlegi pécsi városvezetés komolyan veszélyezteti a helyi kulturális élet kiemelkedő intézményeit és programjait azzal, hogy

egyedüli vidéki városként a mai napig képtelen volt megállapodni a kormánnyal, aminek következtében a Pécsi Nemzeti Színház és a Zsolnay Örökségkezelő Kft május hónapra gyakorlatilag fizetésképtelenné válik.

Rázga Miklós, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója a Magyar Nemzetnek adott interjúban azt nyilatkozta, hogy: “A mai állás szerint a színháznak nincs fedezete a következő havi bérek kifizetésére sem.”

Dr. Hoppál Péter is nagyon egyértelmű videóüzenetben szólította fel a pécsi kultúra kivéreztetésére játszó polgármestert:

“Felszólítom Pécs város vezetését, hogy a jövő hét elején kössenek kompromisszumot a kulturális kormányzattal. Előzzék meg azt a botrányt, hogy az idén 125 éves Pécsi Nemzeti Színházban és a város kulturális holdingjában, a Zsolnay Örökségkezelő NKft-ben májusban nem tud bért fizetni Pécs városa!”

Arról továbbra sincs információ, hogy a fizetésképtelenség szélére sodródó Pécsi nemzeti Színház és Zsolnay Örökségkezelő állami finanszírozásának lehetőségét mikor fogja végre konkréten elfogadni vagy elutasítani a pécsi polgármester.

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close