AjánlottKözéletVideók

Kővári János: a baloldali városvezetés kultúrharcot hirdetett a neki nem tetsző civil szervezetekkel szemben

A baloldali városvezetés nem tesz mást, mint hogy a neki nem tetsző civil szervezeteket ellehetetleníti, de a számára kedves civil szervezeteket erőn felül támogatja a többiek terhére – mondta Kővári János, az ÖPE elnöke csütörtökön, egy városházi előterjesztés kapcsán. Számos közművelődési megállapodással rendelkező, közösségi intézményeket üzemeltető civil szervezet most olyan kevés vagy nulla támogatást fog kapni, amely forráshiány a munkatársak elbocsátásával, de akár a közösségi házak megszűnésével is járhat.

Pécsett a baloldali városvezetés már az első pillanattól kezdve kultúrharcot vív a helyi civil szervezetekkel szemben, hiszen az önkormányzati támogatások aránytalan elosztásával is csak kijátssza őket egymás ellen – szögezte le csütörtöki sajtótájékoztatóján Kővári János, az ÖPE-KDNP frakció vezetője. Az ÖPE elnöke emlékeztetett: 2010 előtt, ahogy most újra, úgymond kézből etettek civil szervezeteket: akik kedvesek voltak az akkori vezetés számára, azokat támogatták. 2010-től azonban, a polgári városvezetés idején elfogadtak egy koncepciót, melynek értelmében a civileknek járó támogatásokat egy civil referens segítségével a civil kuratórium ossza szét.

Ezzel a megoldással újabb botrányba keveredett a baloldali városvezetés, hiszen a költségvetésben több olyan szervezettől is megvontak jogos támogatást, amelyek például szociális, környezetvédelmi, vagy éppen egyéb kulturális tevékenységet végeznek – hangsúlyozta Kővári János.

Berényi Zoltán, az ÖPE képviselője a sajtótájékoztatón egy tegnap reggel kiadott előterjesztést ismertetett, amely annak ellenére készült el, hogy korábban a város alpolgármestere, és a kulturális bizottság elnöke a közgyűlésen is megígérte, hogy az érintett 18 pécsi civil szervezettel előzetesen megtárgyalják majd a finanszírozás kérdéseit,

ehhez képest azonban semmilyen előzetes egyeztetés nem történt, noha a Közművelődési Kerekasztalnak igenis törvényben garantált joga lenne a költségvetési tervezet előzetes véleményezésére.

Mint Berényi Zoltán elmondta, korábban ezek a szervezetek mindig nevesítve voltak a költségvetésben, így annak megfelelően jutottak támogatáshoz, ahány házat működtetnek. Most viszont tömbösítve határozták meg ezt az összeget és világosan látszik, mennyire súlyos aránytalanságok vannak a civil szervezetek támogatása között. Főleg peremkerületi, akár több közösségi házat működtető, több tízezer polgárt elérő szervezetek sérülnek, emelte ki Berényi Zoltán.

Ez a demokratikus intézményrendszer megcsúfolása ez, noha a jelen városvezetésnek éppen annak védelme volt a fő hívószava – jelentette ki Berényi Zoltán. – Ez a nap fekete betűvel kerül be a város életébe, hiszen ilyen aránytalan módon még senki nem mert hozzányúlni a helyi civil szervezetek támogatásához.

Berényi Zoltán leszögezte, azt sem lehet mondani, hogy nincs a támogatásra pénz, hiszen van általános költségvetési tartalék, van polgármesteri keret, bőven lehetett volna forrásokat biztosítani. A képviselő leszögezte: mindegy, hogy ki milyen nézetet vall, az épület, a rezsi, a munkabér mindenkinél ugyanaz, legyen zöld, bal- jobboldali gondolkozású.

A civileket nem szabad kifosztani, ezzel viszont olyan pénzügyi helyzetbe kényszerítik őket, hogy ellehetetlenül több szervezet, számos munkatársuktól meg kell majd válniuk, és jelentősen korlátozniuk kell a közösségi szolgáltatásokat, mondta Berényi Zoltán.

Hiányoljuk a balliberális civil szervezetek segélykiáltását… Talán emlékeznek rá, hogy az Emberség Erejével Alapítvány körül milyen ügy keletkezett, pusztán azért, mert a tevékenysége miatt a korábbi városvezetés nem kívánta őket ingatlannal támogatni – fűzte hozzá Kővári János, majd így folytatta:

Most nem zavarja a baloldali, liberális civil szervezeteket, hogy olyan közművelődési feladatok szűnnek meg a város peremén, illetve több pontján, amelyek eddig rendelkezésre álltak. Várnánk a liberális jogvédő szervezetek hatékony fellépését a súlyos aránytalanságok felszámolására, bár tudjuk: hiába!

Kővári János közölte, a városvezetés a neki kedves szervezeteknek háromszor-ötször több támogatást nyújt, mint másoknak, akiktől pont annyit vesz el, hogy teljesen ellehetetlenülnek, például Kertvárosban, Meszesen, Vasason vagy éppen Pécsbányán.

A frakcióvezető közölte, a civil szervezetek már a bizottsági ülésen is fel fognak lépni a súlyos aránytalanságok ellen és nem fogják hagyni, hogy Kertváros vagy éppen a Keleti városrész jól működő közösségi házak nélkül maradjon.

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close