EgyébKiemeltKözéletVideók

“Kísért a múlt” – interjú a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt korábbi vezérigazgatójával

PÉCSI AKTUÁL 2020 interjúsorozatunk mai vendége a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt nemrég menesztett vezérigazgatója, Szentgyörgyi Dávid volt, aki 2017. március 1-től látta el a számára kijelölt vezetői feladatokat. Az irányítása alá tartozott szervezet legnagyobb eredményének azt tartja, hogy az elmúlt időszakban sikerült a cég gazdasági helyzetét stabilizálni és a működését önfenntartóvá tenni, amelyről így nyilatkozott:

“2018-tól kezdve a Vagyonhasznosító már semmilyen önkormányzati támogatást nem kapott, kizárólag a saját bevételeiből tartotta fenn magát.”

Ugyanakkor kiemelte, hogy minden gazdasági folyamatot és döntést egy többmilliárdos hitelállomány visszafizetési kötelezettsége mellett kellett menedzselnie. Erről a hitelállományról elmondta, hogy az egy nagyon régi,

2010 előttről származó hitel, amelynek összértéke 8 Milliárd Forint volt.

Az Orbán kormány 2010 utáni konszolidációjának következtében Pécs város adósságállományának jelentős része lecsökkent ugyan, de ez a 8 Milliárd forintos hitelállomány – több másik városi tulajdonú cég adósságához hasonlóan – nem került bele a konszolidációs csomagba, így ez a 2010 előtt felhalmozott adósság továbbra is megnehezítette a városi cégek működését.

“Tudunk még olyan városi céget, akinek hasonló hitelkonstrukciói vannak, hasonló hiteleket kell mind a mai napig nyögnie” – fejtette ki a korábbi vezérigazgató.

A Vagyonhasznosítónak (és jogelődjének) a fennálló hiteltartozás törlesztésére évi 400-450 Millió forint kellett kifizetnie, így ennek a lekötött összegnek a fejlesztésekre- és egyéb beruházásokra történő fordítására nem volt lehetőség.

“Ez a múltnak egy olyan öröksége, amivel nem tudtunk gazdálkodni.” – tette hozzá Szentgyörgyi Dávid.

A 2019. október 13-i önkormányzati választásokat követően több ízben is igyekezett hatékony kommunikációs csatornákat kiépíteni az új városvezetéssel, azonban a közös munka folytatásának lehetőségét az új polgármesterrel folytatott személyes beszélgetés zárta le.

Szentgyörgyi Dávid ennek a beszélgetésnek a részleteire az interjúban nem tért ki, ugyanakkor kiemelte, hogy a menesztése kapcsán több olyan hír is megjelent a sajtóban, amelynek kétértelmű tartalma és sejtető hangneme alkalmas volt valótlan információk terjesztésére, ezért jogi válaszlépések alkalmazásától sem zárkózik el.

Mindemellett a volt vezérigazgató bizakodásának adott hangot, ezért továbbra is Pécsett képzeli el a jövőjét.

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close