AjánlottKiemeltKözéletVélemény

Mindennapos intézkedések a Ferencesek utcája bejáratánál… tényleg jó ötlet volt kitiltani a bicikliseket?

A közelmúltban fejeződtek be a Ferencesek utcája burkolatának- és közműveinek rekonstrukciós munkálatai, amelynek eredményeképpen immár egy megszépült sétálóutcát vehettek birtokukba a pécsi polgárok.

Az előző városvezetés által elindított projekt keretein belül 100%-ban megújult Pécs egyik leghangulatosabb, turisták által is kedvelt sétálóutcája, melyet az új városvezetés polgármestere, Péterffy Attila “adott át” a nagyérdeműnek egy ünnepélyesre hangolt sajtótájékoztató keretein belül.

Az előző városvezetés eredményeinek learatásán túl azonban egy egészen direkt elképzeléssel is előállt a polgármester, amely szerint a bicikliseket nemes egyszerűséggel kitiltaná a Ferencesek utcájából. A bejelentés megkoronázásaképpen ki is került rögtön a KRESZ-ből ismert “Biciklivel behajtani tilos” tábla az utca mindkét bejáratához. Mivel azonban a legtöbb biciklis (is) rutinból közlekedik, észre sem vették az újonnan felszerelt tiltó táblát.

Mi pécsiek amúgy is hajlamosak vagyunk az átlagosnál magasabb szintű immunitást mutatni a közlekedési jelzőtáblák iránt, különösképpen a sétálóutcákban található jelzésekre.

Ezért is lettek nyomban oda delegálva a közterület felügyelők, akik a Ferencesek utcájának mindkét bejáratánál kérlelhetetlen elszántsággal állították (és állítják meg mind a mai napig) a biciklivel érkezőket. A jó hír, hogy az öntudatlanul hörgő drogosokat és agresszív kéregetőket továbbra is átengedik – természetesen csak abban az esetben, ha nem biciklivel érkeztek.

A táblát figyelmen kívül hagyó kerékpárosokat akár 30 ezer forintos bírsággal is sújthatnák, noha tudomásunk szerint erre eddig nem volt példa.

A közterület felügyelők beszámolója alapján azonban a legtöbb problémát a biciklivel közlekedő ételfutárok jelentik, akik “nem csak gyorsan, de veszélyesen is közlekednek” ebben az utcában – de a szabály az szabály, így mindenkire vonatkozik: biciklivel se ki, se be.

Bár a polgármester elmondása szerint a bicikliforgalom kitiltása egyelőre csak “kísérleti” jelleggel üzemel, a legnagyobb probléma mégis az, hogy ezt a döntést semmilyen társadalmi párbeszéd, vagy széleskörű igényfelmérés nem előzte meg.

Így aki azt gondolja, hogy ez is csak egy elhamarkodott, ostoba lépés volt, az nem sokat téved. Így volt ezzel maga a polgármester is, aki a sajtótájékoztatón elhangzott magabiztos nyilatkozatához képest, pár nappal később már jelentősen finomította véleményét a kerékpárral közlekedők belvárosi sétálóutcákból történő kizárásával kapcsolatban.

Nem akart ő rosszat, csak hát jót nem tudott – összegzik a kialakult helyzetet az önkormányzat saját kiadású lapjában,

s keresetlen szavakba oltott kényszeres önigazolással igyekeznek a polgármester bizonytalanságát a média “hivatásos szakembereinek” nyakába varrni. Szó szerint nem idézzük, pedig lehet, hogy kellene…akit érdekel, itt elolvashatja.

A lassan egy éve regnáló pécsi polgármester gazdaságfejlesztési hadosztályának látványos eredménytelensége és a turisztika fellendítésére tett erőtlen kísérlet is mind azt bizonyítja, hogy Pécs fejlődése elképzelhetetlen egy valós társadalmi konszenzus mentén kialakított városfejlesztési koncepció nélkül.

Frissítés:

Kővári János, a belváros önkormányzati képviselője az alábbi nyilatkozatban értékelte a városvezetés döntését:

“A minap a polgármester kitiltotta a bicikliseket a Ferencesek utcából mindenféle egyeztetés nélkül. Ez akkor lehet indokolt, ha a párhuzamos utcákban biztosítva lesz az elkülönített bicikliút. Erre a Ferencesek utca esetében a Mátyás király vagy a Zrínyi utcában, illetve a Király utca esetében a Munkácsy és a Perczel utcákban lenne lehetőség, de ehhez az autósforgalmat és a parkolást is újra kell gondolni. Egyeztetve az érintettekkel” – nyilatkozta az ÖPE elnöke.

Kővári János, az ÖPE elnöke szerint van jobb megoldás is
Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close