EgyébKiemeltKörnyezetvédelemVideók

Karácsonyi meglepetést kaptak a Pécsi Állatkert lakói (VIDEÓ)

A hagyományhoz hűen idén is meglepték az állatkert lakóit némi karácsonyi finomsággal, hiszen őket sem szabad kihagyni a szeretet ünnepén. Különleges karácsonyfákat állítottak fel az állatkert dolgozói a kifutókba: a fák alá finom falatokat rejtő ajándékdobozkákat helyeztek, a fákra pedig finomságokból készített díszek kerültek.

A meglepetés finomságokat minden évben karácsonyfára teszik, vagy dobozokba rejtik.

Az elmúlt években az állatok karácsonya másfél héttel elcsúszott, mivel sokan rögtön karácsony után megszabadulnak a fenyőfáktól, és ezeket felhasználva tartották meg a programot.

Idén pénz, illetve fenyőfa adományok révén előre tudtuk hozni az idei állatkerti karácsonyt – mondta a Pécsért.hu-nak Varga Péterné. – Az állatok ezt a fajta környezetgazdagítást nagyon kedvelik. A környezetgazdagítás a fogságban tartott állatoknál nagyon fontos, ezzel tudjuk ingergazdagabbá tenni a mindennapokat számukra.

Nikoláj, a barna medve karácsonyfáján a kakaóscsiga mellett, a mandarin volt akülönlegesség. Bár a péksütemény nem tartozik a természetes élelemforrások közé, alkalmanként bekerül a medve étlapjára. Az utóbbi időszakban Nikolájnál a mandarin a sláger, így nem is volt kérdés, hogy karácsonyfáján, az előbbieken, a mogyorón és a csirkehúson kívül, előkelő helyet foglalnak el a gyümölcsből késztett „gömbök”.

Az oroszlánok hússal díszített fenyőfát kaptak, melyre kb. 8 kiló csirkemell, csirkecomb és marhahús került. A fán kívül azonban két ajándékdobozba is helyeztek egy kis étek annak érdekében, hogy mindhárom oroszlán hozzájuthasson a finom falatokhoz. Erre azért kell figyelni, mert az oroszlánok esetében mindig a hím az, amelyik elsőként eszik a zsákmányból.

A mókusmajmokat mogyoró és mazsola várta a fájukon. Varga Péterné elmondta, hogy mogyorót és mazsolát nem kapnak napi szinten, így az ő számukra is rendhagyóbb volt a meglepetés. A fa alá dobozban gyászbogárlárvák kerültek, melyek szintén nagy kedvencei a mókusmajmoknak.

Az ormányos medvék kifutójába idén először állítottak karácsonyfát, melyen naposcsibe, gyümölcs, keksz, banán díszelgett. Itt is szintén több adagban készítették elő, mert az ormányos medvék egyik kedvenc elfoglaltsága a veszekedés. A fán is bőven volt számukra enni való, és mellette külön dobozokba csomagoltak meglepetés finomságokat számukra.

A csimpánzpárhoz gyümölcs, szaloncukor és mogyoró került terítékre, aminek nagyon örültek, ugrálva, visítva mutatták ki gondozóik felé, mennyire boldogok a karácsonyi menü láttán. Mivel az állatok számára nem jó az édesség, ezért szaloncukrot kizárólag csak karácsonykor kapnak, évente egyszer.

A hiénák ajándékdobozba rejtett csirkehúst, míg a gyűrűsfarkú makik aszalt fügét, aszalt datolyát és mazsolát kaptak. A vízilovak egy hatalmas zsák káposztalevelet fogyasztottak el az ünnep alkalmából.

Idén azonban nem csak az állatkert lakói kaptak meglepetést, az erdő madaraira is gondoltak az állatkert dolgozói, számukra cinkegolyókat helyeztek ki a környező fákra.

Az etetésről készült videónkat a Pécsi Érték Facebook oldalán tekinthetik meg.

Képek és borítókép: Pécsi Állatkert és Akvárium Terrárium

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close