GazdaságKiemelt

Kamarai javaslat az iroda- és üzletházak üzemeltetői részére

“A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara elnöksége 974/2020 (III. 19.) E számon határozatot fogadott el, amely konkrét ajánlásokat fogalmaz meg az önkormányzatok tulajdonában levő ingatlanok bérleti jogviszonyával kapcsolatban” – tájékoztatta lapunkat Rabb Szabolcs, a Kamara főtitkára.

Ennek alapján az iroda- és üzletházak üzemeltetői részére a jövőbeni fenntarthatóság, az ingatlanokban működő vállalkozások működésének támogatása érdekében a Kamara az alábbi javaslatokat teszi:

“A járvány gyors vagy középtávú megállítása után az érintett vállalkozások számára szükséges a lehető leggyorsabb üzletnyitás, a vendégforgalom újraindítása. Mérlegelni szükséges, hogy a bérleti díjak megfizetésének szigorú kötelme milyen gazdasági hatást vált ki az újra indulás vonatkozásában.

Amennyiben tovább tart, úgy a cégek elveszíthetik a meglévő munkaerő állományt, a bérleti díjakat is magába foglaló kötelezettségeiket sem tudják fizetni, végleg bezárnak. Így az iroda- és üzletházak üzemeltetői akár nagyobb mértékű és hosszabb távon jelentős bérleti díj kieséssel kell számoljanak.

  1. javaslat: az iroda- és üzletházak üzemeltetőinek bérlőik körében gyors felmérés elvégezése az érintettség, bezárás, nyitvatartási korlátozás, jelentős forgalom csökkenés szempontok alapján.
  2. javaslat: a KKV-k fennmaradása érdekében biztosítsák az egyes bérlők számára a saját döntést arra vonatkozóan, hogy üzleteiket a kialakult helyzet miatt korlátozottan vagy egyáltalán nem kívánják nyitva tartani.
  3. javaslat: a felmérést követően intézkedési csomagokat lehet felállítani, amelyben a negatív hatások osztályozása mentén eltérő kompenzációs javaslatokat lehet nyújtani.
  4. Bezárás esetén: bérleti díj halasztása év végéig, bérleti díj csökkentése, bérleti díj elengedése meghatározott időszakra.
  5. Korlátozott működés esetén: bérleti díj halasztása év végéig, bérleti díj arányos csökkentése.
  6. javaslat: amennyiben a valamely oknál fogva a 3. javaslatban foglalt, általánosan, minden bérlő számára adható kedvezményeket nem tekinti járható útnak az iroda- és üzletházak üzemeltetője, egyéni elbírálás alapján tegyen javaslatot minden bérlője számára.”

A Kamara az üzemeltetőktől és vállalkozásoktól javaslatuk megfontolását kéri, amelynek tervezésében és modellezésében kérés esetén segítséget nyújtanak az alábbi elérhetőségeken:

www.pbkik.hu

72/507-148

pbkik@pbkik.hu

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close