KiemeltKözélet

Jól látható a kormányzati támogatás hatása: Baranyában 11 százalékkal több gyermek született!

Pozitív hírekről számolt be Novák Katalin családügyi államtitkár, jelentősen nőtt ugyanis a megszületett gyermekek száma Magyarországon. Megnéztük a legfrissebb baranyai adatokat is, szűkebb hazánkban is jelentős a „bébibumm.”

Júniusban 583-mal több gyerek született, mint tavaly ilyenkor – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára pénteken Facebook-oldalán, a Központi Statisztikai Hivatal adatait ismertetve.  Novák Katalin kiemelte, hogy idén minden hónapban több gyerek született, mint az előző évben, továbbá csökkent a népességfogyás és nőtt a gyerekvállalási kedv.

Ha a baranyai adatokat böngésszük a KSH oldalán, szintén örömteli változásokat láthatunk. 2020 első félévében ugyanis több mint 1500 kisbaba látta meg a napvilágot Baranyában, ami 11,7 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

További jó hír, hogy a halálozások száma csaknem 9 százalékkal csökkent Baranyában.

A kormányzat folyamatosan újabb és újabb intézkedésekkel támogatja a gyermeket vállalni kívánó párokat. Már átlépte a százezret a babaváró támogatást igénylő párok száma, azaz legalább kétszázezer fiatalnak nyújtott segítséget a kormány – közölte a napokban Novák Katalin. Az államtitkár azt mondta, hogy a bankok 784 milliárd forint babaváró támogatást folyósítottak, 33 ezer esetben már megszületett, vagy úton van a gyerek.

A második gyerek megszületése után a maximum tízmillió forint babaváró támogatásból fennmaradó, még törlesztési kötelezettség alatt álló összeg 30 százalékos csökkentésével hatszázan éltek, ötvennégy esetben pedig azoknál a pároknál, akiknek három gyerekük született, a teljes – a gyerekek meg nem születése esetén törlesztendő – összeget elengedték – tudatta az államtitkár.

Kiemelte: a koronavírus-járvány alatt könnyebbé tették az igénylést. Példaként említette, hogy augusztus 17-éig a gyerek születését követően is lehet igényelni a támogatást, a munkájukat elvesztők jogviszonya pedig meghosszabbodik a veszélyhelyzet idejével, ha szeptember 16-ig újra elhelyezkednek.

Továbbá a veszélyhelyzet előtt kötött szerződések esetén év végéig hitelmoratóriumot lehet kérni – mondta.

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close