EgyébGazdaságKiemelt

Itt a bejelentés: a kormány átvállalja a kieső dolgozók bérének jelentős részét

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn jelentette be a gazdaságvédelmi akcióterv folytatását. Az intézkedésekről Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kedden délelőtt részletes tájékoztatást adott. Ennek értelmében

a rövidített munkavégzésre kényszerült cégeknél az állam 3 hónapra, 70 százalékban átvállalja munkavállalók kieső bérét.

Szeretnénk ha ez alatt az idő alatt a munkavállalók nem otthon lennének, hanem a cég számára hasznos tevékenységet folytatnának, hozzáadott értéket állítanának elő, a munkahely elvesztése nélkül .

Az innovációs és technológiai miniszter beszámolójában kifejtette, több, mint 9000 milliárd forintból támogatják a gazdaság védelmét.

“A cél, az élet és egészség védelme, de emellett a gazdasági károk minimalizálása, majd a vírus után a gazdaság újraindítása, ezért új gazdaságvédelmi költségvetést készítettünk, ami nem növeli kitettségünket. Az intézkedések alappillére továbbra is a munkalapú gazdaság. Ha van munka, minden van” – hangsúlyozta Palkovics László.

A legfontosabb a munkahelyek védelme, amivel megvédjük a magyar családokat, vállalatokat, gazdaságot” – tette hozzá a miniszter.

Az állam amellett, hogy a rövidített munkaidőben dolgozók után 70 százalékos bértámogatást ad, egyéb adókönnyítésekkel és az adminisztrációs kötelezettségek enyhítésével is támogatja a munkahelyek védelmét.

Palkovics László elmondta, hogy pályázatok indulnak technológiafejlesztésre, továbbképzési- és átképzési lehetőségek nyílnak, a munkavállalók kamatmentes kölcsönt vehetnek föl a tanulmányaikhoz. Az ország számára legfontosabb iparágak jelentős többlettámogatásokra, a munkaadók hitelgarancia- és tőkeprogramokra, a családok és a háztartások pedig újabb juttatásokra számíthatnak.

Forrás: hirado.hu

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close