EgyébKiemelt

Immáron 48 esztendeje várja a látogatókat a Misinán tornyosuló tv-torony

A 197 méter magasra nyúló tv-torony az 535 méter magas Misina csúcsán áll, és 1973. áprilisában nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. Azóta a pécsi tv-torony Magyarország legmagasabb épülete.

A torony 18 500 tonna vasbentonból áll, melyet Vízvárdy István, Söpkéz Gusztáv és Thoma József tervei alapján építettek meg. Eredetileg 191 méter magas volt, de 1995-ben egy antenna cserét követően 6 méterrel egészült ki magasága, így 197 méteres magasságával jelenleg is Hazánk legmagasabb épülete.

A tévétorony kilátójából lélegzetelállító látvány tárul elénk minden irányból. A kilátóból lenézhetünk Pécs városára, amely az átlagos 120 méteres tengerszint feletti magasságával még mindig közel 500 méteres magasságból pillanthatunk az elterülő városunkra. A kilátóból szép időben számos helyet megpillanthatunk; déli irányban a várost, és a Baranyai-dombságot, messzebb a Villányi-hegységet és a Papuk-hegyet láthatjuk. Keleti irányba tekintve a Zengőt, nyugatra a Tubest, északra pedig a Mecsek magasodik. Tiszta időben akár a Badacsony is látható.

Borítókép: Csodálatos Magyarország

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close