KiemeltKözélet

Hoppál Péter: elfogadom a polgármester kérését és szívesen tárgyalok vele a pécsiek érdekében

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Péterffy Attila a költségvetés elfogadásának határideje előtt egy hónappal nyílt levelet intézett a magyar parlament két országgyűlési képviselőjéhez, Hoppál Péterhez és Mellár Tamáshoz.

A pécsi polgármester több konkrét kérést is megfogalmazott a politikusoknak címzett levelében, amelyben a város bevételeinek és adóbevételeinek csökkenése miatt tulajdonképpen egy 5,6 Milliárd Forintos kompenzációs közvetett igényt terjesztett elő a magyar kormány felé.

Péterffy Attila a nyilvánosságra került üzenetében arra kéri a kormánypárti Hoppál Pétert és az ellenzéki Mellár Tamást, hogy “befolyásukat és kapcsolatrendszerüket” latba vetve segítsék elérni, hogy a városvezetés által kikalkulált 5,6 Milliárd forintos bevételkiesés kompenzációja minél előbb megtörténjen a magyar kormány részéről Pécs városának önkormányzata felé.

Legutóbb ezt a kérést maga Péterffy Attila polgármester is megfogalmazta azon a tárgyláson, melyen saját bevallása szerint a miniszterelnök a “biodíszlet szerepét” szánta neki.

Ezen a közös konzultáción Szita Károly, az MJVSZ elnöke, Kaposvár polgármestere, Péterffy Attila társelnök, Szalay Ferenc ügyvezető alelnök, Kósa Lajos tiszteletbeli elnök, valamint a kormány részéről Gulyás Gergely és Rogán Antal vettek részt.

A Megyei Jogú Városok Szövetségének vezetőivel folytatott tárgyaláson a koronavírus-járvány gazdasági hatásairól, illetve a válságkezelés lehetőségeiről és eszközeiről volt szó.

Orbán Viktor ekkor ismertette a résztvevőkkel a kormány döntését, amelynek értelmében a magyar kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adóját 2021. január 1-jétől a felére csökkentik, ugyanakkor ezen a megbeszélésen is

egyértelműen kifejtette, hogy a 25 ezer fő feletti nagyobb önkormányzatok pénzügyi helyzetét és finanszírozási szükségleteit a kormány egyenként fogja megvizsgálni.

Ezt a döntést olyannyira sérelmezte a pécsi városvezetés, hogy a tiltakozás jegyében még a karácsonyi díszkivilágítást is lekapcsolták Pécsett.

Az idei év elején azonban Mellár Tamás országgyűlési képviselő és Péterffy Attila között egy nagyon éles hangvételű konfliktus bontakozott ki a nyilvánosság szeme láttára, amely során a Mindenki Pécsért Egyesület elnöke több ízben is elmarasztalta az egyesület színeiben polgármesteri székhez jutó Péterffy Attila szakmai teljesítményét, valamint nyilvánosan számon kérte őt a választási ígéretek be nem tartása miatt.

Természetesen még ez a konfliktus sem tántorította el – a koalíciós partnereivel is állandó harcban lévő – pécsi polgármestert attól, hogy saját ötletek híján ezúttal is másoktól várja a megoldást.

Így Péterffy Attila nyílt levélben kérte fel Mellár Tamás és Hoppál Péter országgyűlési képviselőket a “szakmai és személyes kapcsolatrendszerük” felhasználására annak érdekében, hogy a polgármester által kikalkulált 5,6 Milliárd forintos “kompenzációs összeget” a kormány kifizesse a pécsi önkormányzatnak.

Mellár Tamás a sajtó nyilvánossága előtt lefolytatott műbalhék után azonban szót fogadott Péterffynek és nyílt levelet intézett a miniszterelnök felé, amelyben tulajdonképpen a baloldali városvezetés által megfogalmazott kifizetési igényeket továbbította.

Hoppál Péter a Fidesz országgyűlési képviselője eddig nem kommentálta a történteket, azonban most mégis reagált egy rövid facebook posztban:

“Péterffy Attila, Pécs polgármestere a segítségem kérte a járvány utáni kormányzati támogatások elnyeréséhez. Szívesen tárgyaló asztalhoz ülök, hiszen Pécs és térsége fejlesztéséért én már 12 éve dolgozom” – írta üzenőfalán a politikus.

Mint ismert, Hoppál Péter közbenjárására kapta meg a Zsolnay Örökségkezelő Nkft azt a közel 2 Milliárd Forintos állami támogatást, amely a pandémia miatt bevételek nélkül maradt holding fennmaradását és költségeinek finanszírozását biztosította a tavalyi évben.

A Modern Városok Program támogatási szerződése alapján a kulturális intézmények működtetésére fordítható keretösszeg teljes egészében kifizetésre került annak ellenére, hogy a veszélyhelyzet miatt tulajdonképpen az összes nagyszabású kulturális program elmaradt az előző évben Pécsett: Fényfesztivál, Zsolnay Piknik, Sétatér Fesztivál, és megannyi koncert.

Információink szerint a kulturális holding alapszintű működtetéséhez és fenntartásához szükséges költség (bérköltés, műszaki-üzemeltetési költség) nem több, mint 900 Millió Forint lenne, így a kérdés már csak az:

Vajon mire fordítja majd a pécsi önkormányzat az állami finanszírozásból fennmaradó közel 1 Milliárd Forintot, ha nem a járvány elleni védekezésre, a pécsi családok megsegítésére, vagy a helyi vállalkozások és civil szervezetek támogatására?

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close