EgyébGazdaságKiemeltKörnyezetvédelem

Hidrogén meghajtású drónt fejlesztettek Magyarországon

Ez itt a jövő! Természetesen a világ legmeghatározóbb technológia fejlesztésében a magyar tudósok, mérnökök és informatikai szakemberek ezúttal is kivették a részüket. A klímavédelem szempontjából is óriási mérföldkőnek tekinthető az a jövőbemutató innovációs stratégia, amelyet Palkovics László ismertetett a jakabszállási repülőtéren.

A rendezvény keretein belül ugyanis bemutatták a világ első hidrogén üzemanyagcella meghajtású, személyszállításra is alkalmas, magyar-amerikai együttműködésben fejlesztett légi járművet, amely nemcsak formailag, de műszakilag is messze meghaladja a jelen korunkat eddig jellemző technológiai megoldásokat.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter emlékeztetett,

a kedden bemutatott energetikai és klímastratégiában önálló fejezetként szerepel a magyar hidrogéngazdaság fejlesztése, hiszen várhatóan a mesterséges intelligencia, az ipar 4.0 és az 5G technológiai platform mellé hamarosan fel fog sorakozni egy negyedik iparág is, ami alapvetően a hidrogéngazdaság platformját fogja jelenteni. Az autóipar továbbra is a magyar gazdaság zászlóshajója, de az elmúlt évek beruházásainak, jogszabályi és szakmai döntéseinek hatására a repülőgépipar erőteljes fejlődésnek indult.

Palkovics László szerint a bemutatott drónfejlesztés mindhárom, a magyar gazdasággal szemben fektetett jövőbeni elvárásoknak megfelel, mivel „high-tech, zöld és magyar” is. Mint mondta: a fejlesztés high-tech, hiszen a légügyipar folyamatosan átalakul, és a drónok jelentősége a jövőben egyre inkább erősödni fog. A miniszter kiemelte, hogy a most bemutatott fejlesztés azért is környezetbarát, mivel ez a hidrogén nem a szokásos, vegyipari típusú (barna hidrogén), hanem megújuló energiaforrásokból előállított, zöld hidrogén, amely alapvetően beleillik a kormány innovációs- és klíma stratégiájába.

Palkovics László elmondta, hogy:

az Innovációs -és Technológiai Minisztériumban intenzív, napi szintű kapcsolatot alakítottak ki az Európai Légügyi Hatósággal. Az együttműködés egyik eleme a zalaegerszegi autonóm tesztpálya továbbfejlesztésére vonatkozik. Létrejött továbbá egy légi-közlekedési kutatóközpont a Közlekedéstudományi Intézeten belül, amelynek feladata a repülőgépipari stratégia elkészítése.

Szabó Viktor, a Genevation Aircraft Kft. ügyvezetője a sajtótájékoztatón kiemelte: cégük megalakulásakor, 2014-ben azt a célt tűzte ki, hogy első termékük, a világ első hibrid térrácsszerkezetű Genpro műrepülőgép megépítése során megszerzett tudásukat nemzetközi kutatás-fejlesztési projektekben, együttműködésekben, később pedig nemzetközi beszállítói tevékenységekben tudják kamatoztatni. Hangsúlyozta: vállalatuk szakembereit érte az a megtiszteltetés, hogy az amerikai Alaka’i Technologies Inc. Európában őket választotta a Skai, a világ első hidrogén meghajtású légijármű fejlesztési partnerének.

A magyar kormány támogatásával és magyar szakemberek részvételével a fejlesztések tovább folytatódnak a jövőben is – tette hozzá a miniszter.

Forrás: MTI

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close