KiemeltKultúra

Meglepő látvány: hiányzik a pécsi bazilika egyik keresztje!

Hétfőn a szakemberek leemelték egy óriásdaru segítségével, zajlik ugyanis a székesegyház belső és részben külső restaurálása is. A nagyszabású munkához a kormány biztosított támogatást, nemsokára eredeti pompájában láthatják a hívek és a turisták is Pécs talán legfontosabb jelképét.

Sokan csodálták hétfőn azt az óriásdarut, amely a bazilika keleti tornyáig ért fel. Kedden viszont már csak a hiány látszott: a négy torony közül az egyik jelenleg kereszt nélkül látható. Nem véletlenül, folyamatosan zajlik az a nagyszabású rekonstrukció, amely révén megszépül a pécsi székesegyház. A hatalmas beruházáshoz a kormányzat biztosított támogatást.

Ahogy azt korábban a Pécsi Egyházmegye közölte, csaknem ötven év után, 2019 októberében kezdődtek meg a restaurálási munkák kezdődtek bazilikában. Az 1009-es évben alapított székesegyház történetében ötödik alkalommal kerül sor az átfogó felújításra, amely jelenleg is zajlik. Legutoljára 1962-68 között dolgoztak mesteremberek a Pécsi Egyházmegye Basilica minor rangjával rendelkező szent épületén. Mivel az elmúlt évtizedek során elavulttá vált a fűtési rendszer, illetve az egyes hajók, kápolnák, freskók és több berendezés is felújításra szorult, az egyházmegye által felkért szakemberek restaurálásba kezdtek.

Jelenleg olyan szakaszban van a munka, hogy a liturgikus események már újra a bazilikában tarthatóak (korábban ezt egyébként a járványhelyzet miatt amúgy sem lehetett megtenni). Igaz, a padok egy része hiányzik (azokat a szakemberek felújítják), illetve jelenleg a bazilika déli részén is folynak munkák. Ha valaki bemegy a székesegyházba, láthatja, jelenleg védőborítás mögött dolgoznak a restaurátorok.

Érdekesség egyébként, hogy a napokban volt 129 éve, hogy Dulánszky Nándor püspök a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és Ferenc József magyar király jelentétében felszentelte a székesegyházat. Ez a dátum nem az első eredeti székesegyház felszentelésének napja, hanem a XIX. századi átalakítás utáni újraszentelésnek a napja.

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close