AjánlottEgyébGazdaság

Hatalmas egészségügyi szállítmány érkezik Magyarországra!

Orbán Viktor miniszterelnök már a korábbi szállítmány megérkezése előtt is jelezte, hogy egészségügyi eszközöket és védőfelszereléseket beszerezni jelenleg csak Keleten lehet. Hangsúlyozta, hogy Magyarország már eddig is óriási tételeket kötött le, hogy ezen szállítmányok folyamatosan érkezzenek az országba.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte: “Magyarország időben lépett, megkötötte a szükséges szerződéseket, és a szállítások megindultak, hogy a sikeres egészségügyi védekezéshez elegendő eszköz legyen. Az elmúlt héten 7 db teherszállító repülőgép érkezett Magyarországra védőeszközökkel és ezen a héten is 20 db repülőgép fog érkezni hazánkba, több száz tonna szállítmánnyal.”

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány elleni egészségügyi védekezés sikere nagymértékben múlik azon, hogy elegendő eszközzel rendelkezik-e egy adott állam. “Ez nemcsak számunka létkérdés, hanem minden országnak, aki ma Kína ajtaján kopogtat, illetve dörömböl” – fogalmazott.

A közeljövőben több, mint 10 Millió maszk, 2,5 Millió gyors-teszt, 100 ezer védőruha és arcvédő, 300 ezer pár kesztyű, valamint több, mint 2000 db lélegeztetőgép érkezik Magyarországratette hozzá a külügyminiszter.

Mindez annak érdekében történik, hogy az egészségügyi dolgozóknak biztosítani tudják a védőfelszereléseket az eredményes és biztonságos munkához – mutatott rá Szijjártó Péter.

Arról is beszélt, hogy a légi közlekedésben életbe léptetett rendkívül szigorú korlátozások miatt több ezer magyar rekedt külföldön. Eddig 5583 magyar állampolgárnak segítettek hazatérni a világ különböző pontjairól, és további 2026 magyar állampolgár hazahozatalán dolgoznak.

Frissítés (2020. április 1, szerda):

A mai napon 6 repülőgép érkezik Budapestre, amelyek többek között 12 millió maszkot, 30 ezer overallt és 200 ezer arcvédőt hoznak Kínából – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán.

A tárcavezető kifejtette: a világjárvánnyal szembeni védekezés egyik frontja az egészségügy. Az egészségügyi védekezés  nagyon fontos fokmérője, illetve előfeltétele, hogy a megfelelő számú és a megfelelő minőségű védőfelszereléssel rendelkezzenek az orvosok és az ápolók – közölte. Kiemelte: ebből a szempontból komoly jelentősége van annak a szerdai szállítmánynak, amelyet összesen hat repülőgép hoz Budapestre. 

 A gépeknek a fedélzetén 12 millió maszk van, emellett pedig egy komplett gyártósor, amely biztosítani fogja a maszkok folyamatos utánpótlását az elkövetkező hetekben, hónapokban. Szijjártó Péter hangsúlyozta: mindemellett 30 ezer overallt és 200 ezer arcvédőt is Budapestre szállítanak repülőgépek, ezeket természetesen az egészségügyi dolgozók használhatják az elkövetkező időben a járvány elleni harcban.

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close