EgyébKiemeltKözéletVélemény

Gyurcsány Ferenc megérkezett Pécsre! Zavar az erőben?

A mai napon Gyurcsány Ferenc ex-miniszterelnököt látták vendégül a pécsi Városházán. A nem várt látogatás okára azonban némi magyarázatot adhatnak a balliberális pécsi városvezetés kényszer-koalíciójában erőteljesebben megjelenő érdekellentétek.

Az elmúlt időszakban számtalan rejtett és nyílt konfliktus bukott ki az MSZP és a DK érdekszférájába tartozó politikusok között, amelyek eddig rendre az MSZP érdekeinek egyoldalú érvényesítésével zárultak. Gondoljunk csak a városi cégek vezetőinek kinevezésére, vagy épp a Zsolnay Örökségkezelő Nkft ügyvezetőjének kiválasztása kapcsán keletkezett méltatlan eljárásra, amelyről a DK által támogatott alpolgármester, Bognár Szilvia a döntést követően úgy nyilatkozott, hogy:

“Tragédia, hogy nem tudtuk megmenteni a kultúrát a helyi politikától.”

De nem csak azt nem tudták megmenteni, hiszen Pécsett 2019. októbere óta az MSZP-hez közeli pénzemberek és pártkatonák térnyerése egyértelmű hátrányba hozta a – közvélemény kutatások szerint országos viszonylatban háromszor erősebb – DK és politikusainak érvényesülési lehetőségeit.

Ugyan hiába tette Péterffy Attila az “alpolgármesteri kirakatba” az önkormányzati választáson a DK támogatásával indított Bognár Szilviát, sokáig úgy tűnt, hogy a szépségén kívül komolyabb feladatot nem fognak ráosztani, noha a kommunikációban és kultúrában is járatos alpolgármester asszonynak erre minden kompetenciája adott lenne.

A gyakorlat azonban úgy hozta, hogy az operatív ügyek intézésében és a döntéselőkészítő folyamatok koordinációjában a polgármester 100%-os bizalmát kizárólag – az MSZP-vel kellően bársonyos kapcsolatot ápoló – Ruzsa Csaba alpolgármester élvezi.

A király utcai vendéglátó egységek teraszán magabiztosan terpeszkedő stratégának lényegében minden helyi ügyre rálátása van és mindent meg is tesz annak érdekében, hogy ez így is maradjon. Ennek egyik mellékhatásaként kerülhettek meghatározó pozíciókba a 2010. előtti szocialista városvezetéshez köthető pártkatonák, illetve az MSZP havi 1.1 Millió forintért foglalkoztatott politikai tanácsadója is.

Mindezt a politikai átrendeződést összegezve elképzelhetőnek bizonyult egy olyan forgatókönyv is, amely szerint Tóth Bertalan, az MSZP pártelnöke és Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke között létrejöhetett egy hallgatólagos megállapodás, amely miatt a DK komoly képviselői helyekért cserébe – afféle utolsó hadállásként – átadta Baranyát és vele együtt Pécset az időközben 3-4%-os támogatottságra süllyedt MSZP-nek.

Ezt a konteót Gyurcsány Ferenc mai látogatása most teljes mértékben felülírhatja, de a volt miniszterelnököt nem is úgy ismerte meg a “magyar közönség”, mint aki önként átadna értékes pozíciókat bárkinek is. Gyurcsányt ugyan nem ez a tulajdonsága “emeli ki” a politikai közéletből, hanem sokkal inkább a baloldali összefogás saját elképzelései mentén történő kialakítása – de azt bármi áron.

A 2022-es országgyűlési választásokra való felkészülés ugyanis perdöntő lehet az önmagukat együttműködésre kényszerítő kormányellenes pártok hatalmi érdekérvényesítő képességének- és valós politikai potenciáljának meghatározásában.

Kétség sem fér hozzá, hogy az ellenzéki összefogás “Posztkommunista Bosszúállói” előtt még nagyon hosszú át áll az életet jelentő értékes képviselői helyek kiosztásával járó tárgyalások során.

Ennek egyik első vidéki állomásaként eshetett most éppen útba Gyurcsány Ferencnek Pécs városa, hiszen az elmúlt egy évben itt veszítette el a DK a legtöbb politikai csatát a balliberális koalíción belül. Emlékezzünk vissza: a ZSÖK ügyvezetőjének megválasztása körüli botrányt követően Bognár Szilvia szinte azonnal belépett a DK-ba és erre politikai értelemben véve minden oka megvolt, hiszen így már hivatalosan is “védve van” a baloldali összefogást alapjaiban irányító Gyurcsány Ferenc által.

Most már csak az a kérdés, hogy melyik DK-s vagy MSZP-s pécsi politikus fogja összetörni az LMP frakcióvezetőjének, Keresztes Lórántnak az országgyűlési választásokon egyetlen és kizárólagos ellenzéki képviselőként való részvételébe vetett hiú reményeit…

Nem tudjuk.

De Gyurcsány Ferenc Pécsett járt, egyenesen a Városházára ment, és csak feltételezni merjük, hogy nem céltalanul tette. Egy biztos: Péterffy Attila ma este nem alszik nyugodtan…

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close