KiemeltKözélet

Gyors segítség erdőtűz ellen: egymilliárdért kaptak járműveket a tűzoltók, köztük a pécsiek is

Összesen több mint egymilliárd forintért kaptak új járműveket a katasztrófavédők, köztük a baranyai igazgatóság is: a jövőben a pécsi tűzoltók gyorsabban avatkozhatnak be erdőtűz esetén is.

Hatvanhárom speciális járművet adtak át július tizenötödikén a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon. Huszonegy erdőtüzes gyorsbeavatkozó, három többcélú és két üzemanyagtöltő jármű, továbbá huszonkilenc logisztikai, árvíz- és lakosságvédelmi, valamint vezetési irányítási gépjármű, illetve nyolc duplakabinos terepjáró került új gazdájához összesen több mint egymilliárd forint értékben.

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egy Volkswagen Amarok típusú erdőtüzes gyorsbeavatkozó járművel gyarapodott, amely a Pécsi Hivatásos Tűzoltóparancsnokságon lát majd el szolgálatot.

A Baranya Megyei Polgári Védelmi Szövetség egy Volkswagen Amarok típusú logisztikai gépjárművet vett ált, amellyel tovább szolgálja Baranya megye biztonságát.

Az ünnepi beszédben Bartók Péter tűzoltó dandártábornok, a BM OKF gazdasági főigazgató-helyettese emlékeztetett arra, hogy a szervezet az idén ünnepli a tűzoltóság megalakulásának százötvenedik évfordulóját, és mint mondta, külön öröm, hogy ebben az évben is új járművekkel lehet megkönnyíteni az önkéntes és hivatásos tűzoltók munkáját.

Bartók Péter beszélt arról is, hogy a mostani átadással lezárul az „Erdőtüzek oltására alkalmas gépjárművek és vízszállító gépjárművek rendszerbe állítása” elnevezésű projekt. Ennek összesen több mint 6,1 milliárd forintos forrásából korábban tizenhat szimpla-, tizennégy duplafülkés vízszállítót, valamint három, erdőtüzes felépítménnyel szerelt konténerszállító járművet adtak át, most pedig huszonegy erdőtüzes gyorsbeavatkozó, két üzemanyagszállító-töltő gépjármű, valamint három duplafülkés, többcélú erdőtüzes és műszaki mentő felépítménnyel rendelkező gépkocsi talál gazdára.

A főigazgató-helyettes hangsúlyozta, ezek a járművek jelentősen hozzájárulnak az erdőtüzes, illetve más, vízigényes vagy jó terepjáró képességet igénylő beavatkozások hatékonyságához. A tábornok szólt a három, nehéz terepi erdőtűzoltó jármű speciális képességeiről: a huszonkilenc Volkswagen Amarok típusú járművel kapcsolatban arról beszélt, hogy a 12 vízi kutatási és mentési, a 3 vezetés-irányítási, valamint a 14, logisztikai feladatok biztosítására szolgáló jármű felépítményeit a speciális feladatokhoz alakították ki.

A főigazgató-helyettes elmondta, az uniós forrásból megvalósult fejlesztéseken túl a főigazgatóság saját költségvetéséből nyolc duplakabinos terepjáróval gazdagodnak a megyei igazgatóságok katasztrófavédelmi műveleti szolgálatai.

Fotó: katasztrofavedelem.hu

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close