KiemeltVélemény

Gondolatok a pécsi Pride kapcsán – avagy mennyi kultúrát bír el a Kultúra Fővárosa 2020-ban?

Egyre “forrósodik a hangulat” a Pécsre tervezett LMBTQ felvonulás kapcsán. A Pécs Pride 2020 nevet viselő rendezvény megvalósításának már a puszta lehetősége is képes volt jelentős érzelmeket és indulatokat generálni a pécsi közélet langyos hullámainak fogságában tengődő közvélemény számára.

A közösségi média állóháborúba fulladt kommentszekciójának hasábjain a legszélsőségesebb emberi megnyilvánulások érhetők tetten a törzsi gyűlölet sablonszövegein keresztül, a mindenre nyitott társadalom eszméjének rutinszerű mantrázásán át, a „heteroszexuális életforma” sajátos kigúnyolásáig. Ebben a társadalmi párbeszéd alapvető ismérveit nélkülöző vitában könnyen válhat valakiből tettes vagy áldozat. Esetleg mindkettő egyszerre, ha kellően konzekvens.

Érvekbe csomagolt indulatok feszülnek egymásnak mind a szervezők, mind a rendezvényt ellenzők részéről. Egy teljes értékű társadalomban azonban magától értetődő, hogy minden embernek joga van a saját kulturális, vallási, politikai, vagy bármilyen más társadalmilag egyértelműen definiálható közösségének érdekeit képviselni. A kérdés jelen helyzetben „csupán” annyi, hogy ez a demokratikus princípium milyen formában érvényesíthető az alternatív szexuális kultúrájú és identitású emberek esetében, akik továbbra sem kívánnak a többségi társadalom által megtűrt közösségek perifériájában létezni. A helyes válasz megtalálásához először mindig a helyes kérdést kell feltenni, ugyanis egyre többen gondolják úgy, hogy ez a nyilvános felvonulás-sorozat kizárólag a többségi társadalom ellenszenvének felkorbácsolására alkalmas provokációként értelmezhető, semmint az egészséges társadalmi konszenzus kialakítására tett őszinte igyekezetként aposztrofálható esemény. Erről maguk a leendő résztvevők is félreérhetetlen nyilatkozatokat tettek a sajtóban, célzottan elismerve a rendezvény kontraproduktív hatásait.

Mindezek után joggal vetődik fel a kérdés, hogy ez a rendezvény vajon tényleg a társadalom toleranciájának és együttérzésének elősegítésére szolgál, vagy csupán az LMBTQ közösség keménymagjának nyílt színi provokációjáról van szó?

Az eddigi tapasztalatok alapján mindkét válaszra vannak érvényes magyarázatok, azonban a pécsi városvezetés többszörösen összetett koalíciójában már most olyan politikai törésvonalak keletkeztek, amelyek lehetetlenné teszik a közvélemény megnyugtatását célzó felelősségteljes és egységes kommunikációt a tervezett rendezvény kapcsán.

Mindeközben Kővári János, a belváros önkormányzati képviselője sajtótájékoztatón jelentette be, hogy közmeghallgatást kezdeményez a bizonytalan helyzet felszámolására, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy Pécs továbbra is a Kultúra- és a ne a Provokáció Fővárosa legyen.

Hogy lesz-e Pécsett Pride vagy sem, és mit gondolnak erről a pécsiek, az hamarosan ki fog derülni…

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close