KiemeltKörnyezetvédelem

Gemenci fekete gólyák halála: el kell fogadni a természet rendjét

Jó ideje közvetítik a gemenci fekete gólyák mindennapjait webkamerán, az elmúlt napokban a neten szinte sokkhelyzet alakult ki, amikor a pár elpusztította az egyik fiókáját. Az amatőr madárkedvelők valóságos kommentháborúba kezdtek, a Duna-Dráva Nemzeti Park szakemberei viszont magyarázatot adtak az esetre.

Hosszú ideje követhetik a természetbarátok a fekete gólyák életét az interneten keresztül, a Gemenc Zrt., a Duna-Dráva Nemzeti Park és a Magyar Madártani Egyesület közreműködésével ugyanis webkamerát helyeztek ki az egyik dél-dunántúli fészekhez.

Idén azonban nem várt események történtek, a pár ugyanis elpusztította az egyik fiókáját a napokban. A lelkes, de amatőr természetbarátok az interneten kommentelték az eseményeket, volt, aki egyenesen azt követelte, mentsék ki a madarakat. A webkamera működését le is állították.

A pécsi székhelyű Duna-Dráva Nemzeti Park szakemberei egy hosszas írásban adtak magyarázatot a történtekre. Mint írják, viharos időjárás, táplálékszűke vagy ragadozók miatt mindig is pusztultak el fiókák, de amíg a modern technika nem tette lehetővé, hogy azt akár az otthoni számítógépünkön vagy telefonunkon is láthassuk, ez kevésbé hatott az érzelmeinkre.

A nemzeti park szakemberei arra is felhívták a figyelmet: az is a természet rendje, hogy táplálékszűke idején – mint most – a szülőmadár szelektál, és ha kell, elpusztítja a gyengébb fiókát, így is erősítve a többi és saját maga túlélési esélyeit. A szakemberek azt a tényt is megvilágították, hogy minden vadon élő madárfajnál a fiatalok elhullása igen magas, minden bizonnyal a kikelő gólyafiókák több mint fele az egyéves kort sem éli meg.

Az pedig fizikailag sem megoldható, hogy a több méter magas fészekből, amelyet az embertől igencsak tartó fekete gólyák építettek, kimentsék a madarakat. Ráadásul a mostani helyzet nem csak ezt az egyetlen fészket érinti, hiszen hazánkban több száz fekete gólya fészkel.

Nem megkérdőjelezve az érdeklődők jóindulatát és őszinte érzelmeit, arra kérünk mindenkit, hogy fogadja el a természet működésével együtt járó, nekünk néha kegyetlennek tűnő történéseket is – írják a nemzeti park szakemberei.

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close