ÉletmódKiemeltKitekintő

Védekezés a COVID ellen: amerikai kutatók különleges sisakokat dobtak piacra

Több amerikai feltaláló is kifejlesztett olyan magas technológiával felszerelt sisakot, ami nem csak a vírusoktól, de a rossz levegő minőségétől is megvédi szervezetünket.

Yezin Al-Quaysi a torontoi metrón okozott kisebb meglepődést apokaliptikus sisakjával. Az elmúlt két hónapban saját tervezésű és fejlesztésű védelmi sisakjában használta a földalatti tömegközlekedést.

A Hazmat – amely az angol Hazardous materials szavak egybeolvadásából született – teljesen fedi mellkastól felfelé a viselőjét. Oldalán napellenzők segítségével szűri meg a fényt. A hátán egy akkumulátor segítségével, ventilátor szűri meg a sisakba szűrődő levegőt, melyet a sisak rendszere fertőtlenít és tisztít. A káros anyagokat „kidobja”, nem engedi bejutni. A BioVYZR sisak egy töltéssel 12 órán át védi a viselőjét.

A sisakot viselő teljesen úgy néz ki, mintha egy apokaliptikus mozifilmből lépett volna ki

A 32 éves kanadai feltalálót erős reakciók érik sisakja láttán.

Egyszer valaki felém kiáltott, hogy ’Ezt hol szerezted?’. Mások egyszerűen csak közelebb jönnek a kíváncsiságuktól vezérelve.

– mondta a BBC-nek Al-Qaysi

Vállalkozása a VZYR Technologies piacra dobása óta több tízezer sisak talált már gazdára.

A kanadai tudós nem az egyetlen, aki ilyen futurisztikus sisakok forgalmazásával foglalkozik. Világszerte számos cég dobott hasonló terméket a piacra.

Egy amerikai tengerész veterán is kifejlesztett egy hasonló sisakot.

Ezek a sisakok felkészíthetnek minket szellemileg fajunk jövőbeli sorsára.

– ismertette Chris Ehlinger.

Ehlinger a Valhalla Medical Desing cég tulajdonosa. A cég az amerikai Texas állam fővárosában, Austinban található. Saját sisakjuk a NE-1 elnevezést kapta. Első ránézésre nagyban hasonlít a motorosok bukósisakjára. A szintén akkumulátor működtetésű sisak a levegőszűrő berendezésén kívül, külső és belső mikrofonnal lett ellátva, így viselője könnyedén tud kommunikálni a környezetében lévő emberekkel. Mindemellett Bluetooth audió rendszerrel is működik, ami telefonálásra és zenehallgatásra is lehetőséget ad.

Teljesen jogos a feltételezés: ha már előrelátható közelségben vannak a koronavírus elleni vakcinák, valóban szükségünk lesz ezekre a sisakokra?

Michael Hall, a Hall Labs tulajdonosa szerint, ezek a sisakok a jövőben képesek lesznek felvenni a versenyt a levegő egyre károsabb minőségével. A Hall Labs is szintén dobott a piacra ilyen védelmi felszerelést, melyből 3000 darabot sikerült is eladniuk. Az ő sisakjuk folyamatos fejlesztésen megy keresztül, tervük az, hogy zajszűrő rendszerrel lássák el.

Úgy gondoljuk, hogy lehet erre kereslet a piacon.

– ismertette Michael Hall

Michael Hall úgy véli, hogy ezek a sisakok a koronavírus-járvány megszűnésével is népszerűek maradnak.

A floridai Natasha Duwin is piacra dobott egy saját gyártású terméket, ám ez nem sisak formájában született meg. Az Octo Safety Devices névre hallgató cég olyan maszkokat készít, amelyek működésükben hasonlítanak a gázmaszkokéra. A tulajdonos úgy véli, hogy maszkja képes lehet felvenni a versenyt a futurisztikus sisakokkal szemben.

Natasha Duwin és üzlettársa Tobias Franoszek. Duwin szerint a megfelelően kialakított maszkok képesek felvenni a versenyt a levegőszűrős sisakokkal szemben.

A sisakokon keresztül láthatjuk az ember arcát, a mosolyukat és minden mimikájukat. Nem mellesleg hatalmas biztonságérzetet nyújtanak. A sisakok egyenlőre dupla szűrőrendszerrel működnek, amelyikből az egyik, ha tönkre megy abból viselőjének problémája akadhat.

– mondta Duwin.

Rámutatott, hogy ezeket a sisakokat használat előtt vagy után alaposan fertőtleníteni kell. Úgy véli, hogy a legtöbb ember sokkal jobban preferálja az arcra illeszkedő maszkokat.

A fentebb említett három sisak 149-379 amerikai dollár között mozognak. Ez átszámítva forintra nagyjából 44 ezer és 113 ezer forint közé tehető be. Annak ellenére, hogy a sisakok eladási mutatói szépen növekednek, hivatalos tanúsítványt egyenlőre egyik sem kapott.

A Chicago Memorial Kórház koronavírus osztályán dolgozó dr. Suzanne Pham szerint felveszik a sisakok a harcot a vírussal, de egyenlőre nincs elég kutatás mögöttük. Másrészről társadalmi szegregálódást okozhat, hiszen nem mindenki teheti meg a sisakok beszerzését.

Azok, akik csak orvosi maszkot engedhetnek meg maguknak, joggal gondolhatják majd, hogy ’Akkor én most nem kapok elég védelmet a sima orvosi maszktól?’.

Pham hozzátette, hogy ugyan nem kérdőjelezi meg a sisakok védelmét a vírussal szemben, és viselőjének is biztonságérzetet nyújt, de jelenleg a pandémiában az orvosi következmények mellett a társadalmi, szellemi következményeivel kell számolni.

Forrás: BBC

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close