EgyébGazdaságKiemelt

Folytatódik a Pécsi Vásárcsarnok-projekt, melyet Kővári János és Decsi István készített elő

A Városházán megtartott mai sajtótájékoztatón a polgármester bejelentette, hogy folytatják a Vásárcsarnok-projektet, melyet még Kővári János és Decsi István, korábbi alpolgármester készítettek elő.

Egy mai sajtótájékoztatón Péterffy Attila bejelentette, hogy az előző városvezetés által a European Investment Bank-tól felvett kedvező kamatozású hitelből pótolják majd a 2018-as TOP pályázaton elnyert 2,5 Milliárd Forintos Európai Uniós forrást, vagyis a beruházás megvalósításához szükséges további 419 millió Forintot.

“A célunk az új vásárcsarnokkal, hogy megváltozott minőségű és funkciójú szolgáltatást nyújtson. 2016. júliusában indult el a projekt, még az előző városvezetés idején” – mondta Péterffy Attila, majd hozzátette: a kormányzat részéről ez a pécsi beruházás még ugyanabban az évben elfogadásra került.

Mint ismert, a pécsi önkormányzat 2018. szeptember 14-én döntött a kivitelezés megkezdéséről, azonban az első közbeszerzési eljárás sikertelen volt, mivel a beérkezett ajánlatok messze meghaladták a projekt költségkereteit. Éppen ezért az előző polgármester, Páva Zsolt volt az, aki a hiányzó összeg érdekében a kormányhoz fordult egy másik TOP-os (Területi Operatív Program) pályázati forrás átcsoportosításának igényével.

Kővári János, az ÖPE frakcióvezetője még 2013-ban kezdeményezte az új vásárcsarnok megépítését annak érdekében, hogy a helyi termelők egy többfunkciós, modern komplexumot kapjanak termékeik értékesítésére. Az előzetes tervek alapján így az új csarnokban nem csak klasszikus piaci terek-, de egyéb vendégló egységek és helyi termékeket forgalmazó boltok is helyet kaptak volna.

Kővári János

Az önkormányzat erre a célra anno létrehozta a Patrónus Kft nevű céget, amely azóta is működteti termelői piacait Pécs városának három különböző pontján.

A Patrónus Kft kapta a felkérést, hogy az új vásárcsarnok előkészítésére tegyenek konkrét szakmai javaslatot. Így 2015-ben az akkori főépítész, Csaba Ders és Fazekas István, a Patrónus Kft ügyvezetője, valamint Kővári János bizottsági elnök elkészítették a beruházás megvalósításához szükséges tervpályázat kiírását, amely nem sokkal később nyilvános pályázat formájában kiírásra is került.

Az érvényes pályázatok közül 2016-ban kiválasztásra került a most megvalósítandó terv: https://epiteszforum.hu/a-pecsi-uj-vasarcsarnok-tervpalyazatanak-zarojelentese

Ezt követően készült el az engedélyezési terv, melyet később módosítani kellett, mert a tervezetnél kevesebb támogatást kapott a város, ezért első körben nem volt érvényes ajánlat a kivitelezésre, de végül 500 millióval többért mégis vállalta a kivitelező. Páva Zsolt volt az, aki a rendelkezésre álló és a szükséges források közti különbözet biztosítás érdekében a kormányhoz fordult egy másik TOP-os (Területi Operatív Program) pályázati forrás átcsoportosításának igényével.

Páva Zsolték a Kormány segítségét kérték, de közben lezajlottak az októberi önkormányzati választások és jött az új városvezetés.

A polgármester, Péterffy Attila most mégis a kormányt hibáztatva folytatná a beruházás megvalósításának projektjét úgy, hogy a régi vásárcsarnok épületét is átalakítanák egy több célú Shared Service Center-ré (SSC).

Ez az ötlet azonban – mint ahogy a beruházás maga – nem a jelenlegi városvezetés fantáziáját dicséri, hiszen a korábbi alpolgármester, Decsi István volt az, aki javaslatot tett a régi vásárcsarnok helyébe egy irodaházakat és üzleteket is magában foglaló, magasabb hozzáadott értékkel rendelkező, új szolgáltatási központ (Business Service Center – BSC) kialakítására: https://www.pecsma.hu/top/mutatjuk-mi-epulhet-regi-pecsi-vasarcsarnok-helyen/

Decsi István

Decsi István megkeresésünkre reagálva elmondta: “ez a projekt tökéletesen beleillik abba a gazdaságfejlesztési koncepcióba, amelynek részeként az elmúlt években több olyan üzleti szolgáltatóközpontot és céget sikerült Pécsre hozni, akiknek szintén sikerült telkeket, irodaházakat és megfelelő infrastruktúrát biztosítani. A vásárcsarnokra beadott pályázatunk is sikeres volt, így zöld utat kapott a beruházás” – tette hozzá a volt alpolgármester.

Enne eredményeképp nyílt meg a vásárcsarnok-projekt folytatásának a lehetősége, melyet Kővári János, a belváros önkormányzati képviselője így kommentált facebook bejegyzésében:

“Egy hosszú út célegyenesébe érhetünk. 7 éve volt egy álmom, amit felvetettem a Közgyűlésben, nevesül hogy építsünk új vásárcsarnokot. Azóta dolgozom a megvalósításán, hol bizottsági elnökként, hol ellenzéki képviselőként. S most amikor e körzet képviselője lettem, végre talán meg is valósulhat. Köszönet a közreműködőknek!🙂”

A pécsi önkormányzat a 2020. július 15-én tartandó közgyűlésen fogja megvitatni a Pécsi Vásárcsarnok beruházásával kapcsolatos pénzügyi döntéseket.

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close