KiemeltKultúra

Filmkritika: Az új mutánsok, avagy a régi jobb volt…

Szajkó Gábor írása

Hihetetlen, hogy eljött a nap, amikor bárki beülhet a moziba egy vödör popcornnal Az új mutánsokra. Nem is emlékszem már, hogy mikor jelent meg először a hír, hogy  egy X-Men univerzumban játszódó horror filmen dolgoznak. Aztán persze rengeteg dolog történt, megjelent az első trailer 2017-ben…, amit megjelenési dátumok és csúszási indokok követtek felváltva. De a múlt elmúlt, fókuszáljunk a jelenre, hiszen most itt az amúgy is impozáns mutáns filmográfia legújabb darabja, Az új mutánsok. Vajon sikerül beillenie olyan remek filmek soraiba, mint Az eljövendő múlt napjai vagyaz X-Men 2, vagy a gyengébb mutánsokkal foglalkozó filmek közé kerül be, mint az X-Men kezdetek: Farkas? Tesztünkből kiderül.

Erről van szó!

Danielle Moonstar bekerül egy intézetbe, ahol megismerkedik négy különleges fiatallal és egy doktornővel. Danielle amellett, hogy indián, még mutáns is. Erejéről nem tud sokat, de a Doktornő azt ígéri neki és a többi gyereknek, hogy ha megtanulják kontrollálni a képességüket akkor új életet kezdhetnek szabadon. Addig is egy áthatolhatatlan erőtér gondoskodik arról, hogy senki se hagyhassa el az intézetet, ami azért gond, mert nehezen megmagyarázható események veszik kezdetét.

Csoportkép a laborból

Karakterek!

Tehetséges fiatalokat szedtek össze a filmhez, ez kétségtelen. A probléma csupán annyi, hogy a film nem kezd velük túl sok mindent. Emiatt nem izgulunk a szereplőkért és nem is tartjuk őket különlegesnek. Ami azért extrán szomorú, mert mutánsokról van szó. A különlegesnek kellene az alapnak lennie. Pedig színész fronton egész díszes a társaság. Itt van nekünk ex-Arya Stark, vagyis Maisie Williams, aki Rahne Sinclair / Wolfsbane megformálásáért felel. Az alakítás okés, a farkas „kosztüm” kevésbé. Továbbá Charlie Heaton, aki a Stranger Thingsből lehet ismerős, és most is egy kócos különc srácot alakít. Valamint akad egy, a fiatal kora ellenére is jobb szerepeket megélt Anya Taylor-Joy. Messze az Ő karaktere a legérdekesebb, a legjobban előadott és a legdögösebb is. Mondjuk a léc nem volt magasan, így nem is okozott Neki nagy nehézséget a megugrása.

Miért jó?

Az új mutánsok a mindössze kilencvennyolc percével is nehezen birkózik meg, a rövid játékidő ellenére is vannak üresjáratok, unalmas és érdektelen részek. De legalább nem hosszabb!

Miért nem jó?

A film, ha nem is lenne katasztrofálisan rossz, csupán gyenge, akkor is túlzottan nagy csalódást hagyna maga után, mivel egy olyan univerzum része, amihez vannak elvárásaink. Minimum a 2000-ben megjelent X-Men – A kívülállók óta ismeri a nagyérdemű a mutánsokat, de vannak, akik már korábban is találkozhattak mutáns jelenséggel. Ennek fényében, főleg úgy, hogy évek óta várjuk ezt a filmet, szörnyű hiányérzetet érezhetünk a moziból kisétálva. A látvány alapján sosem gondolnánk, hogy Árnyékkal, Angyallal és Farkassal ugyanabba a világba tartoznak, ennek a filmnek a szereplői. A története nagyon könnyen kiszámítható és nem is köt le. A párbeszédek és a karakterek nem érdekesek. Elvileg horror elemekkel tarkított young adult történet a mutáns univerzumban. Valójában nem félelmetes, nem romantikus, és a legkevésbé X-Men film, ami valaha készült. Még úgy is, ha beleszámítjuk az X-Men kezdetek: Farkast a bevarrott szájú Deadpool-lal.

Végezetül:

Egy film megítélésekor figyelembe vehetünk enyhítő körülményeket, hogy többször újra vágták, meg felvásárolta a Mickey egér klub, vagy hogy a Covid is bekavart. De jelen esetben nem érdemes. A film nem adja meg azt az élményt, amit kellene. Nem teljesít jól, sem mint képregény film, sem mint horror film, de gyenge tini filmnek is, illetve filmnek is.

A mozi műsora, foglalási lehetőséggel, a linkre kattintva érhető el: 

Pécsi Uránia Mozi

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close