ÉletmódKiemelt

Ezen héten már négyféle vakcinával oltanak Baranya megyében

A koronavírus-járvány elleni leghatékonyabb fegyverünk a vakcina – hangsúlyozta dr. Horváth Zoltán kormánymegbízott, a megyei oltási munkacsoport vezetője, amikor ma a Szputnyik vakcina használatához felállított pécsi kórházi oltópontokat ellenőrizte. Hozzátette: mindannyiunk felelőssége, hogy a rendelkezésre álló eszközökkel segítsük az oltási folyamatot.

A kormánymegbízott – a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja elnökének kíséretében személyesen győződött meg arról, hogy a kórházi oltópontokon rendben megkezdődött az oltás a Szputnyik V elnevezésű vakcinával is. Az orosz oltóanyaggal először ezen a héten oltanak Baranya megyében, és ennek köszönhetően pénteken és szombaton újabb 840 hatvan év feletti baranyai jutott hozzá a védettséghez. Dr. Horváth Zoltán a helyszínen elmondta, valamennyi praxisból küldhettek be regisztráltakat az oltásra a háziorvosok, és a megyében a hétvégéig minden rendelkezésre álló orosz vakcinát el is fognak oltani.

Az orosz vakcina mellett szintén a 60 év felettiek kaphatják meg a Pfizer-BioNTech által gyártott oltóanyagot a kórházi oltópontokon. Az eheti szállítmányból több mint 1700 főt oltását tudják megszervezni a háziorvosok.

Folytatódik a 60 év alatti krónikus betegek oltása is, közülük ezren kaphatnak oltást a héten. Erre az AstraZeneca-vakcinát használják, amelyet a jelenlegi előírások szerint csak 60 év alatt lehet oltani. 

A lakossági oltásokkal párhuzamosan a Pfizer- és a Moderna-vakcinákkal zajlik a szociális intézményekben ellátottak és dolgozók második körös oltásai is. Ennek keretében a héten több mint 3000 fő jut védettséghez Baranyában.

Dr. Horváth Zoltán az oltások kapcsán elmondta, minél több vakcina érkezik az országba, annál több ember oltására lesz lehetőség. A héten több mint 6500 személyt tudnak beoltani a megyében, és cél, hogy mihamarabb a lehető legtöbben védettek legyenek a vírussal szemben. Mint kiemelte, minden Magyarországon használt vakcina biztonságos, ezért mindenkit arra biztat, hallgasson a szakemberekre, és éljen az oltási lehetőséggel, hiszen csak így győzhetjük le a vírust, így kaphatjuk vissza a járvány előtti életünket.

Baranya Megyei Kormányhivatal közleménye

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close