KiemeltKörnyezetvédelem

Európai polgári kezdeményezés: Mentsük meg a méheket és a mezőgazdasági termelőket

A kezdeményezés arra szólítja fel az Európai Bizottságot, hogy támogasson egy olyan mezőgazdasági modellt, amely lehetővé teszi a gazdák és a természet számára, hogy harmóniában éljenek.

Save Bees and Farmers (Mentsük meg a méheket és mezőgazdászokat) kampány lényege, hogy felhívják a figyelmet egy méhbarát mezőgazdaságra, amely a gazdákra, egészségükre és a környezetre nézve nem káros. Ezért az EU számos pontján aláírásgyűjtés indult, hogy az Európai Bizottsághoz is eljusson a méhek és mezőgazdászok védelmének fontossága.

A méhek és az emberek egészségének védelme érdekében felszólítják az Európai Bizottságot, hogy tegyen javaslatokat jogi aktusokra a szintetikus növényvédőszerek 2035-ig, fokozatos kivonására, a biológiai sokféleség helyreállítása, továbbá a mezőgazdasági termelőknek az átmenetben történő támogatása céljából. 2030-ig szeretnék elérni, hogy csökkenjen a szintetikus növényvédőszerek használata, 80 százalékkal. 2035-ig pedig teljesen megszüntetésre kerüljön, hogy a természetes ökoszisztémák helyreálljanak a mezőgazdasági térségekben. A mezőgazdasági termelés a biológiai sokféleség helyreállításának eszközévé váljon, a mezőgazdaság megreformálása a kisméretű, diverzifikált és fenntartható gazdálkodás előtérbe helyezésével, az agroökológiai és biogazdálkodási eljárások gyors elterjedésének támogatásával, továbbá független mezőgazdasági termelőknek szóló képzésen és kutatási tevékenységek lehetővé tételével a növényvédőszer- és GMO-mentes gazdálkodás témájában.

Jelenleg az európai mezőgazdaság zsákutcába került. Az uniós mezőgazdasági politikák, amelyeket egyoldalúan a terméshozamok növeléséhez kötnek, a mérgező mezőgazdasági vegyszerek felhasználásának növelése miatt az ökoszisztéma az összeomlás szélére sodródott. A biológiai sokféleség, amely alapja az élelmiszer-rendszernek, napról napra egyre csökken – ami komoly veszélybe sodorhatja élelmiszer-ellátás jövőjét, a megélhetést, az emberek egészségét és környezetünket. Mindennek katasztrofális hatása van a természetre: méhek, lepkék és más rovarok tűnnek el tájainkról, és a korábban széleskörben elterjedt madarak már nem dalolnak a mezőkön. Patakjaink és folyóink elszennyeződnek és élelmiszerünkön keresztül naponta vagyunk kitéve a növényvédőszerek káros hatásainak.

A petíciót a ClimeNews hírportálon is alá lehet írni, ahol egy kisebb videó összeállítást is meglehet tekinteni a témában. A méhek védelme fontos az emberiség fennmaradásának céljából, hiszen méhek nélkül elképzelhetetlen az élet a Földön.

Forrás: ClimeNews Hírportál

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close