GazdaságVideók

Az Európa Kulturális Fővárosa-program fejlesztési csomagjával megegyező összeget kap a Pécsi Tudományegyetem

A mai sajtótájékoztatón Dr. Miseta Attila a Pécsi Tudpmányegyetem rektora, Dr. Hoppál Péter, országgyűlési képviselő, valamint a nemrégiben kancellárként helyet foglaló Decsi István összefoglalták, hogy s miként zajlik majd az egyetem fejlesztése a továbbiakban.

Miseta Attila a sajtótájékoztatón megemlítette, hogy 2013-ban indult a projekt, amelynek keretében számos fejlesztést szerettek volna megvalósítani, amik közül a Modern Városok Program keretében számos most valósulhatott meg.

Hatalmas haladást értünk el, abban a kontextusban összefüggésben is, hogy más Modern Városok Programok az országban hogyan s miként állnak, gyakorlatilag ott tartunk, hogy számos egységet már átadtunk, így például a Nemzetközi Oktatási Központ kollégiumát, magát a Nemzetközi Oktatási Központot, a BTK és a TTK új felújított termekhez, oktatóhelyiségekhez jutottak, a belvárosban az Egészségtudományi Kar számára felújítottunk két épületet, ezek is a befejezéshez közelednek. Azt gondolom, hogy időben, okosan használtuk fel azokat a forrásokat, amik a rendelkezésünkre álltak

– Mondta a Pécsi Tudományegyetem rektora.

Időközben az építkezési területen árrobbanás történt, amihez többletforrásokra volt szükségük, ennek megigénylése több, mint egy évig tartott.

Szeretnék köszönetet mondani a kancellária és az egyetem minden olyan munkatársának, az akadémiai szférából is, akik ezt felkarolták.

– Ragadta meg az alkalmat Miseta Attila, hogy megköszönje mindazoknak, akik valamit tettek a cél elérésének érdekében.

Miseta Attila az egyetem rektora:
“Ha fejlődik az egyetem, akkor fejlődik a város, és akkor fejlődik a régió.

Külső támogatást is kaptak, így adódhatott az, hogy az orvoskari épület új berendezéseket kapott, valamint parkolóhelyekkel is bővült az Orvostudományi Kar, amely koronaszereplője volt a programnak, amelynek keretében a kar épületét is teljes egészében felfogják újítani.

A PTE rektora bízik abban, hogy úgy fogják tudni befejezni a projektet, hogy az minden pécsinek, minden egyetemi polgárnak büszkeségére válik.

Hoppál Péter a kormányzati támogatás jelentéséről beszélt a sajtótájékoztatón. Elmondta, hogy 2014-ben, a PTE és az akkori városvezetés a legfontosabb fejlesztési zónaként a Pécsi Tudományegyetemet jelölték meg, ezzel mind a város, mind pedig a régió kitörésnek indulhat, így ennek függvényében sikeresen megszülethetett az a kormánydöntés, amely a 24 milliárd forintos fejlesztést egy új kampusz létesítésével, komoly infrastruktúra fejlesztésével, a külföldi hallgatói létszám növekedésével fejeződhet be.

Annak örülök, hogy annak idején, azon a bizonyos munkamegbeszélésen, amin együtt ülhettünk,-  az akkori rektorral, aki ma más a felsőoktatási államtitkárral, illetve a mai rektorral, a mai miniszterelnök és jómagam – megszületett az a megállapodás, igenis ezt a tervet végig kell vinni!

Akkoriban már részesei voltak egy komolyabb egyetemfejlesztési programnak, melynek keretében teljesen felújították a 400 ágyas klinikai tömböt, ahol az infrastruktúra fejlesztése mellett, a berendezéseket is teljesen megújították. A klinikai tömb felújítása nem csak az egyetem ügye volt, hiszen a dél-dunántúli betegellátásnak az egyik központja, így minden pécsi és minden baranyai lakost érintett. Ez 30 milliárd forintnyi összeget jelentett, amely az Európai Kulturális Fővárosa project fejlesztéseinek felelt meg.

És most íme, azt jelenthetjük be a mai napon, hogy Magyar Nemzeti Forrásból, a Modern Városok Program keretében, Pécs városa által a kormánnyal megkötött szerződésben szereplő, legnagyobb finanszírozási tételként szerepeltetett 24 milliárd forintos egyetemfejlesztés, a mai napon a kormány döntésének értelmében, további 5,7 milliárd forint állami, kormányzati, nemzeti forrású támogatással egészül ki.

– Jelentette be Dr. Hoppál Péter a közel 6 milliárd forintnyi támogatás hírét.

A támogatás ki terjed az egyetem környéki fejlesztésekre: a Kürt utca, a Tüzér utca, az Ifjúság útja környezetének rendezése, és további parkolóhelyek kialakítása is szerepel a fejlesztési tervezetben.

A jelenlegi, fejlesztésekre álló támogatás összege eléri a 30 milliárd forintot. Dr. Hoppál Péter megemlítette, hogy tíz éve az EKF fejlesztésére is pont ugyanennyi összeg állt rendelkezésre

A 30 milliárd forint legtöbb százalékát az Általános Orvostudományi Kar fejlesztésére fordítják, mivel ezen kar iránti érdeklődés a legerőteljesebb.

Hoppál Péter kitért arra, hogy az egyetem új kancellárja, Decsi István már a kinevezésének hetében azonnal a minisztériumokban tárgyalt, beindítva az eseményeket, és az elmúlt egy hónapban a kormány sikeres döntéseinek az ő sikeres tárgyalásai is hozzájárultak.

Nagyon bízom abban, hogy ez a fejlesztés ahhoz a végző célhoz, hogy ne lemaradott, leszakadó térségként tartsuk számon már húsz év óta a KSH adatok szerint Baranya megyét, nagyban hozzájárul ahhoz, hogy ezt a lemaradottságunkat, egy erőteljesebb térségfejlesztéssel még erősebb gazdaságfejlesztéssel, új zónafejlesztésért felelős, pécsi kormánybiztossal megspékelve, tovább tudjuk építeni. Ebben oroszlánrészt vállal a Pécsi Tudományegyetem. Mindenkinek jó munkát és sok sikert kívánok a továbbiakban!

– Zárta le beszédét Dr. Hoppál Péter.

Decsi István, elsőként gratulált mindenkinek, aki részt vett valamilyen formában a fejlesztések megvalósításában, hogy egy korszerű épület jöhessen létre.

Hiszem azt, hogy ezzel a fejlesztéssel nem csak egy épület, nem csak egy korszerű fejlesztés kezdődik el, hanem ennek kisugárzó hatása lesz, mint az egyetemre, mint pedig a városra, és szolgálja azt a korábban megfogalmazott és eredményes célkitűzést, ami a nemzetköziesítési programot fogalmazta meg, és amelynek eredményei, hallgatók létszámában a mai nap már látható, és az ehhez szükséges infrastruktúra a legjobb, legmodernebb formában elkészül. Ez a kivitelezési konstrukció lehetővé tette azt, hogy folyamatos beépítkezésre, megfogalmazásra kerüljenek a kivitelezés alatt azok az elvárások, amik az oktatási és kutatási területről érkeznek.

– Mondta az egyetem kancellárja.

Decsi István ismerteette, hogy az épületben komplett, integrált audiovizuális rendszert fognak kiépíteni, a beépített bútorzatok tekintetében minőségében és korszerűségében.

A fejlesztések eredményeképp 1800 hallgató fogadására, kezelésére, 200 kutatóhelyre lesz képes a felújított épület. Okostechnológia alkalmazásával a lehető legkörnyezetbarátabb módon üzemeltetik majd.

Az új Orvostudományi Kar épülete 1800 hallgató befogadására lesz képes, 200 kutató helyet hoznak létre, illetve okostechnológia segítségével a lehető legkörnyezetbarátabb módon fogják üzemeltetni az új épületet.

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close