EgyébKiemeltKultúra

Építészhallgatók építettek hajléktalanok számára közösségi teraszt

A Dugonics utcai hajléktalanápoló-otthonában alakítottak ki kerti pihenőt az ott élő hajléktalanok számára.

Öt évvel ezelőtt jött létre a Szolidáris Építészet Kutatócsoport, amely a társadalmi problémákra való érzékenyítés céljából jött létre, így az egyetemi évek alatt a hallgatók megismerkedhetnek az olyan szociális problémákkal, amikkel az életben is találkozhatnak.

A Lakni Kell projekten belül ez már a második megvalósult tervezet. Az év elején már segítséget szerettek volna nyújtani a hajléktalanok számára, ennek köszönhetően született meg a közösségi terasz.

Meggyőződésem, hogy minden építésznek vagy az építészképzésben résztvevő diáknak fontos szembesülnie azokkal a súlyos társadalmi problémákkal és kérdésekkel, amelyek megoldásában valamilyen formában ők is részt tudnak vállalni. Hiszen építészként olyan eszközök vannak a kezükben, amelyek ha nem is alkalmasak a problémák megoldására, de a figyelemfelhívásra igen

– mondta Dányi Tibor Zoltán adjunktus, a kutatócsoport vezetője az elkészült projekt kapcsán.

A PTE MIK Építész Szakmai Intézete és a b2 Transzdiszciplináris Szakkollégium a Támasz Alapítvány megkeresésével kaptak segítséget a téma kiválasztásához, és az ő ajánlatukra építették a Dugonics utcai hajléktalanok ápoló-otthonában. Itt olyan emberek élnek, akik képtelenek az állapotukból adódóan saját maguk ellátására. Legtöbbjük mozgáskorlátozott, az otthonban lakók fele kerekesszékkel közlekedik, ez miatt nem is tudnak kimozdulni az épületből. Az otthonban dolgozók segítségével az egyetemi hallgatók megismerkedtek az ottlakók életével a helyszínbejárások alkalmával. Több mint 50 hallgató vett részt a projektben, akik kisebb csoportokba bontva készítették el a terasz terveit. A cél az akadálymentesített közösségi tér létrehozása volt, ahol az otthonban lakó emberek számára közösségi programokat is tudjanak szervezni, mindezt úgy, hogy kényelmes legyen számukra.

A programnak, amelyen az egyetemisták részt vettek, másik fő lényege az volt, hogy felnyissa a szemüket a társadalmi problémákra, így építészként képesek lesznek más szemszögből megközelíteni egy-egy témát.

A Lakni Kell projekt reményeik szerint jövőre is folytatódik, az egyetemi hallgatók nyitottak a lehetőség felé.

Forrás és borítókép: PTE

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close