KiemeltKörnyezetvédelem

ENSZ: Az utolsó órában járunk!

Az ENSZ egy nem régiben publikált dokumentuma szerint, az emberiség keresztúthoz érkezett, és ha nem tesz valamit a természet pusztításának megállításának érdekében, akkor visszafordíthatatlan következményei lesznek.

Az, hogy tegyünk valamit a pusztulás ellen, nem csak a természet, hanem az emberiség érdeke is, hiszen a pusztítás következtében egyre újabb és újabb betegségek, járványok üthetik fel fejüket. Ezek mind-mind olyan betegségek lehetnek, amelyek az emberiség számára új, és ismeretlen, míg az állatoknál már régebb óta jelen vannak. Elég csak az elmúlt 20 évben megjelent betegségekre gondolni, vagy csupán a jelenlegi CoVID-19-re.

A folyamatos erdőírtással, az egyre nagyobb terjeszkedésünkkel az ott élő állatokat arra kényszerítjük, hogy egyre közelebb éljenek a mi környezetünkhöz, így bizonyos patogének át-át ugrálhatnak különböző fajokon belül. Így, amikor felmerül a kérdés – ahogyan a koronavírussal kapcsolatban is – hogy hogyan kerülnek ezek az újfajta betegségek, vírusok az emberek közé, akkor itt a válasz. Minden az emberiség döntésén, lépésein, tettein múlik.

Azzal, hogy mindezt megakadályozzuk, vigyáznunk kell az erdeink épségére, fenntartható gazdálkodást kell folytatnunk, spórolnunk kellene az étellel, csökkentenünk a hulladékgazdálkodáson, zöldebbé kell városainkat alakítani, és legvégül pedig megkell akadályoznunk a klímaváltozás súlyosbodását.

Most kell cselekednünk, hiszen néhány év múlva már késő lesz! Itt az ideje kinyitni a szemünket, és elvonatkoztatni a saját igényeinktől: az emberiségnek megkell tanulnia elfogadni, hogy nem csak a mi fajunk él ezen a bolygón, nem minden a miénk. Ha így folytatjuk pár éven belül végzetes, visszafordíthatatlan következményei lesznek annak, ahogyan most élünk.

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close