EgyébKözélet

ENNYI! Végleg elfogyott a buszos szakszervezet türelme! Holnaptól szervezik a sztrájkot!

A mai közgyűlésen Péterffy Attila polgármester egyértelművé tette a tervezett buszos sztrájk kapcsán, hogy a felek közötti bérmegállapodással kapcsolatban eddig semmilyen konkrét előrelépés nem történt és január 31-ig várhatóan nem is fog. Mint ismert, a Szolidaritás Autóbusz Közlekedési Szakszervezet(SZAKSZ) által megfogalmazott 25%-os béremelési igénnyel kapcsolatos megállapodásra az érdekvédelmi szervezet január 31-ig adott határidőt a munkáltatói jogkört gyakorló Tüke Busz Zrt-nek. Egy ilyen mértékű béremelés és az azzal járó költségtervezés azonban túlmutat a Tüke Busz Zrt cégvezetésének szakmai kompetenciáján, így arról a tulajdonosnak, vagyis az önkormányzatnak kell(ene) döntenie.

Raposa Gábort, a SZAKSZ alelnökét kérdeztük a várható fejleményekről, aki elmondta, hogy a polgármester mai közgyűlésen elhangzott nyilatkozata minden kétséget kizáróan beigazolta a gyanút, miszerint mind a városvezetés, mind pedig a Tüke Busz Zrt vezetése “egész egyszerűen időhúzásra játszik” és egyáltalán nem veszik figyelembe a buszsofőrök bérének tisztességes és szükséges mértékű emelésével kapcsolatos kollektív dolgozói igényüket.

A megoldást sürgető szakszervezet úgy látja, hogy a városvezetés képtelen felmérni a helyzet komolyságát és az ezzel járó következményeket, annak ellenére, hogy jelen helyzetben egyértelműen fel kellene vállalniuk a bérfejlesztéssel kapcsolatos döntést, és az ehhez szükséges forrásokat – a helyi buszközlekedés zavartalan működése érdekében – biztosítaniuk kellene.

Raposa Gábor szerint a sokszor vállalhatatlan munkakörülmények, a feszített munkatempó, a rendszeres túlórák és a szakképzett munkaerőhiány miatt “a sofőrök elfáradtak, elegük van, többen felmondtak és más buszos cégnél helyezkedtek el, jóval magasabb fizetésért“. Ez az elvándorlás óriási problémát jelent a napi munkavégzés során, mivel egy állandóan túlterhelt és folyamatosan fogyatkozó dolgozói állománnyal kell a menetrend szerinti járatokat teljesíteni.

A SZAKSZ alelnöke úgy látja, hogy az érdekképviselet bérfejlesztési szándéka és az önkormányzat megegyezésre való hajlandósága egyre kevesebb közös pontot mutat, ezért a Szolidaritás Autóbusz Közlekedési Szakszervezet a tervezett buszos sztrájk megszervezésével kapcsolatos előkészületeket a holnapi napon “haladéktalanul elindítja”.

Az alábbiakban változtatás nélkül közöljük Dobi Istvánnak, a SZAKSZ elnökének hivatalos nyilatkozatát:

“A mai napon a Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlésén, Péterffy Attila polgármester hazudott akkor, amikor azt állította, hogy a SZAKSZ (a kisebbik szakszervezet, ahogy megkülönbözteti szervezetünket) nem vett részt a 2020. január 24. napján megtartott bértárgyaláson, amit a Tüke Busz Zrt. székhelyére hívott össze a munkáltató. Ott voltunk és képviseltük tagjainkat!
Ezzel a hazug állítással, amivel félrevezette saját testületét és azzal a állítással, amit a munkáltató folyamatosan letagad – talán itt is a polgármester hazudik -, hogy 
“a Tüke Busz Zrt. menedzsmentje megkapott egy világos felhatalmazást a városvezetés részéről, számokkal, mutatókkal, három évre vonatkozóan …..”, mivel Gelencsér elnök úr eddig minden egyes tárgyaláson  (kettő volt ilyen) a szakszervezetek felé azt közölte, hogy semmilyen felhatalmazással nem rendelkezik, így konkrét ajánlatot sem tud tenni és jelenleg is folynak a városházán a számítások, így türelmet kér a munkavállalóktól. Akkor, hogy is van ez? Valami nincs itt rendben, hazudik a polgármester és hazugságot állít a Tüke Busz vezetője is?

Mindezek alapján a SZAKSZ úgy érezi, hogy nagyon félre lett vezetve és a gyanú a mai napon beigazolódott, hogy a tulajdonos tudtával a munkáltató kihagyja a tárgyalásokból és folyamatosan megtéveszti a SZAKSZ-ot, ezért a holnapi nappal a SZAKSZ kezdeményezni fogja a sztrájk előtti elégséges szolgáltatásokról szóló egyeztetés megkezdését.

A SZAKSZ a sztrájkot március 8-tól 13. napjáig 9-12 óra közötti időpontban fogja megtartani, 

abban az esetben, ha a héten, vagyis január 31. napjáig nem születik bérmegállapodás a Tüke Busz Zrt-nél. Az elégséges szolgáltatásról szóló tárgyalások és a jogi procedúra megköveteli, hogy a sztrájk időpontját 30-40 nappal későbbi időpontban jelölje meg szakszervezetünk.
A SZAKSZ nem gondolta volna, hogy egy ekkora város felelős vezetője meg meri tenni azt, hogy
a közgyűlés előtt valótlanságot állít és erre a magatartásra biztatja a tulajdonában álló társaság, a Tüke Busz Zrt. vezetését is!

Dobi István elnök”

A fenti nyilatkozat alapján a pécsi buszsofőrök érdekvédelmi szervezete a 25%-os dolgozói béremelésére vonatkozó szándékát továbbra is fenntartja, és amennyiben nem születik meg a megállapodás a felek között január 31-ig, abban az esetben a szakszervezet élni fog a sztrájk jog szerint biztosított lehetőségének alkalmazásával, amihez előre is a pécsi lakosok megértését és támogatását kérik.

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close